NASLOVNADRUŠTVO
Biskup Škvorčević zahvalio vjeroučiteljima Požeške biskupije

FOTO: Požeška biskupija

Biskup Škvorčević zahvalio vjeroučiteljima Požeške biskupije

23.4.2020. 12:27 | Požeška biskupija PREGLEDA: 1383

Pastoralni centar Požeške biskupije, u suradnji s vjeroučiteljima i biskupijskim povjerenikom za medije, izradio je katehetsku građu u pripravi kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu. Tom prigodom požeški biskup Antun Škvorčević izrazio je zahvalnost vjeroučiteljima za njihovo dosadašnje djelovanje i ono što će učiniti u preostaloj pripravi ovogodišnjih kandidata za navedene sakramente. Pismo prenosimo u cijelosti: 

»Poštovani i dragi vjeroučitelji!

U vrijeme izvanrednih okolnosti zbog ugroze koronavirusom očitovali ste požrtvovnu spremnost u pronalaženju načina da budete povezani s djecom i mladima te im pomognete da i u ovim vremenima žive zajedništvo s Isusom Kristom. To ne biste mogli u pravom raspoloženju ostvarivati bez svakodnevne uronjenosti u molitvu, prijateljevanje s Božjom riječju, ukorijenjenosti u euharistijsko zajedništvo Crkve, i suradnju sa svojim župnicima. Od srca vam zahvaljujem za to dragocjeno služenje! 


Želio bih vam očitovati duhovnu blizinu, i podijeliti s vama radost što ste izabrali evanđelje kao svoje zvanje a njegovo naviještanje kao poslanje te i u nastalim uvjetima s Apostolom svjedočite svijest: “Jao meni ako evanđelja ne navješćujem“ (1 Kor 9,16). Već ste iskusili smisao koji vam pruža vjernost evanđelju, Riječi, Isusu Kristu, njegovoj Crkvi i čovjeku te vas to pokreće da budete uporni navjestitelji „bilo to zgodno ili nezgodno (…) sa svom strpljivošću i poukom“ (2 Tim 4,2). U svetom nemiru znadete značenje Pavlova poziva: „Zlopati se zajedno sa mnom za evanđelje“ (2 Tim 1,8), te surađujete sa svima onima koji u našoj Biskupiji pristupaju čovjeku na Isusov način. Susreo sam mnoge od vas koji ponosno svjedočite: „Ne stidim se, uistinu, evanđelja: ono je snaga Božja na spasenje svakomu tko vjeruje“ (Rim 1,16) – što ste na poseban način očitovali u sadašnjim prilikama. Po vašem redovitom poučavanju vjeronauka Crkva je prisutna u školi. Trenutačne izvanredne okolnosti povezale su vas putem održavanja online nastave s učenicima u njihovim domovima, te ste na svoj način postali članovima njihovih obitelji, uveli Crkvu u njezino zajedništvo. Nevolja je pomogla da se po vama čudesno umreži Crkva u obitelj, a obitelj u Crkvu. 

To me ohrabruje da vas pozovem na posebnu suradnju u pripravi ovogodišnjih kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu u našim župama. O tome sam progovorio u Pismu vjernicima o opasnosti koronavirusa (broj 619/2020. od 18. ožujka 2020.) gdje sam napisao: “Što se tiče priprave kandidata za navedene svete sakramente, zacijelo će biti poteškoća s njihovim okupljanjima u župnim prostorima. Radi toga Pastoralni centar u Požegi pripravit će određeni broj temeljnih kateheza, koje će župnici moći preuzeti s web-stranice Požeške biskupije i dostaviti ih putem interneta kandidatima za svete sakramente kako bi se mogli kod kuće pripravljati za njihovo slavlje. Pri tom će biti važna riječ koju će od vremena do vremena župnici ili vjeroučitelji e-mailom uputiti kandidatima. Neposredno prije slavlja svetih sakramenata okupit će ih u crkvi i uvesti u događaj kojeg postaju dionici u liturgiji. U navedenom načinu priprave veliku ulogu imaju roditelji, koje potičem da budu djeci obiteljski voditelji priprave za svete sakramente“. 

Dragi vjeroučitelji! Vaše iskustvo održavanja online nastave školskog vjeronauka moguće je primijeniti i u župnoj katehezi, te vas molim da upravo vi u suradnji sa župnicima budete nositelji priprave ovogodišnjih kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu u vašim župama. Sami svećenici bez vas teže bi mogli ostvarivati navedenu zadaću, jer im nedostaje vaše poznavanje virtualne komunikacije u okviru organiziranja nastave na daljinu. Skupina vjeroučitelja na čelu s voditeljem Pastoralnog centra naše Biskupije vlč. Robertom Kupčakom izradila je građu za pet temeljnih kateheza priprave za prvu pričest a jednako tako i za svetu potvrdu, koje vam spomenuti Centar dostavlja elektroničkim putem, te ćete ih nastojati provesti po njegovu naputku, priloženu ovom pismu. Tako će se ostvariti još jedna važna povezanost između naših obitelji i župa, koju je rodila sadašnja nevolja. U prilogu vam dostavljam svoje Pismo pripravnicima za prvu svetu pričest i potvrdu, sa zamolbom da ga u dogovoru sa župnikom internetski uputite kandidatima za navedene sakramente u vašoj župi.

Zahvaljujem vjeroučiteljima koji su izradili građu, a svima vama za požrtvovnost kojom prihvaćate navedenu zadaću, te na sva vaša evangelizacijska nastojanja zazivam Božji blagoslov. «

Tagovi: biskupija, biskup, zahvala, vjeroučitelji

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Nove oznake za kućanske uređaje od 1. 3., puno se toga mijenja

.

Katolička osnovna škola Požega obilježila Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

.

Bira se Europsko stablo godine – podržite „Najstariju Medulinku“ koja predstavlja Hrvatsku

.

Božinović o popuštanju: Ako ga bude, bit će u strogim epidemiološkim okvirima

.

SDP Požega održao tiskovnu: Požega treba stručnjake, a ne stranačke uhljebe

.

KOLUMNA Kristine Čuljak: Čovjek je čovjeku lijek ili vuk?

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Preminulo 15 osoba

.

Danas je dan Ružičastih majica: Što on znači i kako je nastao?

.

Danas moguća probijanja zvučnog zida

.

Evo koliko Hrvata radi za minimalac, a koliko za 10 tisuća kuna mjesečno

.

Miriše na maslac i vaniliju: Recept za fantastični ljepljivi kolač

.

Veronika Heig (Judo klub Judokan) osvojila brončanu medalju na 19. Međunarodnom judo turniru ʺLaktaši Open 2021ʺ

.

Građanin s područja Pleternice dragovoljno predao pušku i tri bombe

.

U probni rad puštena stranica za prijavu cijepljenja, evo kako funkcionira

.

Policija objavila detalje jučerašnjeg ubojstva kod Slavonskog Broda

.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 47 slučajeva zaraze korona virusom

.

Nakon jutarnje magle, sunčano i toplo

.

HDZ osuđuje neprimjerene izjave u medijskom prostoru

.

Branko Polić dao ostavku na mjesto predsjednika Domovinskog pokreta Pleternica

.

Predstavljene nove etikete vina Veleučilišta u Požegi

.

Proslavljeni hrvatski tenor Tomislav Mužek održao seminar u Glazbenoj školi Požega

.

Obilježavanje početka Domovinskog rata u Pakracu ove godine s manjim brojem sudionika

.

Od 24. do 26.2. u Požegi možete dobrovoljno darivati krv

.

Policija uhvatila mladiće iz Požege i Pleternice koji su krali po trgovinama, kućama...

.

Recept za fin ručak koji se radi bez grama mesa

.

Netko je ubio dva psa i ostavio ih da trunu u kanalu pored ceste

.

U Hrvatskoj od jučer 343 novopozitivnih osoba

.

Gorivo poskupjelo po treći puta u veljači

.

Kod Slavonskog Broda sin (20) sjekirom ubio oca?!

.

Veleučilište u Požegi održalo prvu online promociju 159 studenata

.

Državna egrela Lipik od jučer ponovno otvorena za posjetitelje

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 153 uzorka, od kojih su 2 pozitivna

.

Danas sunčano i iznadprosječno toplo

FOTONALAZ

Bira se Europsko stablo godine – podržite „Najstariju Medulinku“ koja predstavlja Hrvatsku