NASLOVNADRUŠTVO
Apel vatrogasaca za prestanak spaljivanja korova i poljoprivrednog otpada

FOTO: DVD Brestovac

Apel vatrogasaca za prestanak spaljivanja korova i poljoprivrednog otpada

18.4.2020. 09:40 | Ž.P. PREGLEDA: 2711

Iako je većina portala prije dva tjedna već objavila provedbe preventivnih mjera u vrijeme spaljivanja korova i poljoprivrednog otpada i time bar djelomično utjecala na ponašanje građana koji su u proteklom razdoblju namjeravali spaljivati korov i poljoprivredni otpad.

Međutim, kako nažalost ima onih koji su se oglušili na navedene preventivne mjere i ipak palili korov i poljoprivredni otpad i time zbog nepoštivanja istih uzrokovali veći broj požara otvorenog prostora od kojih je dio prešao i u šumske požare čime je pričinjana značajna direktna materijalna šteta, a da ne govorimo o šteti na opremi vatrogasaca te njihovo angažiranje samo na požaru iznad Kujnika i Pasikovaca na kojem je cijelu noć bilo angažirano 42 vatrogasca i 6 vozila.

Sukladno navedenom upućujemo ponovni apel građanima DA NA OTVORENOM NE PALE VATRU, jer će te time čuvati vatrogasce koji će u jednom momentu čuvati Vas.


Molimo građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru, što je u posljednje vrijeme učestala pojava. Naime, dolaskom lijepog vremena i početka poljoprivrednih radova bilježi se povećan broj požara na otvorenom prostoru, nastalih zbog spaljivanja korova i biljnog otpada prilikom poljoprivrednih radova.

Ova godina se u aktivnostima vatrogasne organizacije značajno razlikuje od svih prethodnih godina, jer su zbog korona virusa stale osim osnovnih preventivnih i operativnih aktivnosti sve ostale aktivnosti kao što su obvezno održavanje izvještajnih skupština DVD-a i VZ-e, obuke, vježbe, natjecanja, susreti, rad sa mladeži, obljetnice DVD-a kao i sva ostala okupljanja članova DVD-a, jer sukladno naputku Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH u vatrogasnim domovima mogu boraviti samo operativni dežurni vatrogasci koji su u dežurstvu sukladno utvrđenom rasporedu u cilju zaštite i eventualnog širenja virusa. Provode se najstrože mjere poštivanja i korištenja osobne i zaštitne opreme, posebice u slučajevima gašenja požara gdje postoji podatak o osobi u samoizolaciji kao i u mjerama koje se provode sukladno zadaćama koje smo dobili od nadležnih stožera civilne zaštite (kontrola mjera socijalne distance i okupljanja većih grupa građana, kontrola samoizolacija i kontrola e-propusnica zajedno sa djelatnicima policije).

Zbog utjecaja i opasnosti od virusa COVID-19 kojemu su vatrogasci izloženi kao i svi ostali prilikom provedbe zadaća na vatrogasnim intervencijama isto predstavlja posebnu opasnost za vatrogasce, jer zbog timskog rada svaka zaraza koja bi ušla u sustav, odnosno u bilo koju vatrogasnu postrojbu, stavila bi u samoizolaciju cijelu postrojbu ili bar smjenu u kojoj je eventualno zaraženi vatrogasac.

                   Neodgovornim paljenjem vatre na otvorenom prostoru, uz mogućnost nastanka znatne materijalne štete, nepotrebno izlažete vatrogasce opasnosti od zaraze korona virusom.

Vatrogasna djelatnost na operativnoj razini može učinkovito funkcionirati isključivo timskim radom. Samo jedan zaraženi vatrogasac koji je u kontaktu s ostalim vatrogascima na intervenciji može zaraziti ostale ili ih odrediti za samoizolaciju. Temeljem istog postoji mogućnost da vatrogasna postrojba neće biti u mogućnosti obavljati svoje osnovne i prioritetne operativne zadaće gašenja požara, spašavanja ljudi i materijalnih dobara  kao i spašavanja u tehničkim intervencijama.

Imajući u vidu primarnu činjenicu da vatrogasci, uz gašenje požara, spašavaju ljudske živote i materijalna dobra, provode i niz drugih stručnih, operativnih i društveno korisnih zadaća, apelira se na građane koji neodgovorno pale ili namjeravaju paliti korov i poljoprivredni otpad na otvorenom prostoru da to ne čine zbog cjelokupne situacije u kojoj se nalazimo i da ostanu doma, a ako uoče požar da žurno obavijeste vatrogasce na broj Županijskog Centra 112 ili 193, ujedno broj i Županijskog vatrogasnog operativnog centra.

 Ukoliko spaljivanje ipak vrše, obvezno isto treba učiniti za mirnog vremena, bez vjetra, osigurati dovoljan broj fizičkih osoba sa priručnim sredstvima za gašenje, ne spaljivati istovremeno veće količine otpada, obvezno kontrolirati izgaranje i ne napuštati mjesto izgaranja dok se vatra u potpunosti ne ugasi i o svemu obvezno zatražiti odobrenje Županijskog Centra 112 i Županijskog vatrogasnog operativnog centra ili najbližu vatrogasnu postrojbu.

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 do 15.000,00 kuna. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo učinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Željko Petrović, predsjednik VZ-e Požeško-slavonske županije,
Josip Ugrin, županijski vatrogasni zapovjednik

Tagovi: vatrogasci, apel, spaljivanje, korov

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

NOVI UDAR: Cijena cigareta mogla bi porasti za 10 kn

.

VIDEO: Požežani na Svjetskom prvenstvu u Katru zapjevali bećarac

.

NEMA KRAJA POSKUPLJENJIMA: Stručnjakinja otkrila koji će prehrambeni proizvodi najviše poskupjeti

.

VJEŽBE ROČNIKA: Vojnici vježbaju gađanje u Novom Selu i na poligonu Glavica

.

Nadajte se da nije i vaša na popisu: Objavljena lista najkorištenijih lozinki u 2022.

.

FOTOGALERIJA: Obillježeno 45 godina postojanja KUD-a ʺOrljavaʺ Pleternica

.

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega financira školovanje dječaka iz Tanzanije

.

Kraj ručnih kočnica: Ostale su samo ‘u tragovima’ u novim automobilima!

.

NIŠTA OD ZATVORA: Slavonac šamarao ženu, udario joj glavom o stup. Tukao i djecu i neće u zatvor

.

Pogledajte na kojim mjestima će biti moguća zamjena novčanica i kovanica

.

ZIMA STEŽE SVE JAČE: Stiže olujni vjetar, snijeg i kiša

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 6 uzoraka, od kojih su 4 pozitivna

.

Požeški biskup Škvorčević u Daruvaru krstio troje djece

.

Poljska sarma: Recept za ponos nacije zbog kojeg biste ove godine mogli odustati od ʺnašeʺ sarme

.

HEP ZA DANAS NAJAVIO RADOVE: Evo tko će i kada ostati bez struje

.

Danas u prvom dijelu dana magla i niski oblaci

.

OTVOREN ʺADVENT U BEĆARSKOM ŠORUʺ: Prvu adventsku svijeću upalili najmanji građani Pleternice

.

FOTO: Požega u božićnom ruhu

.

Danas palimo prvu adventsku svijeću. Evo nekih detalja o adventskom vijencu koje možda niste znali...

.

ŠOKANTAN SLUČAJ: Hrvatica (25) na porod stigla sa 2,25 promila: ‘Kad su mi oduzeli dijete, suprug i ja smo se tukli!‘

.

LIJEPA PRIČA IZ SL. BRODA: Ova dva mlada Brođanina kad narastu žele biti Messi i Ronaldo

.

NEDALEKO OD PSUNJA: Englez prodaje ranč, a u paketu dolaze i konji

.

Rijetke požeške knjige: Većina ih je iz antikvarijata, sa sajmova ili iz prašine požeških tavana

.

Adventska duhovna obnova vjeroučitelja u Požegi

.

VARANJEM DO DIPLOME: Znate li koliko na ispitima prepisuju i varaju studenti u Hrvatskoj?

.

Kakvo nas vrijeme očekuje u sljedećim danima? Meteorolog otkriva kad stižu nova kiša i snijeg

.

Policija u Slavoniji uhitila dva jedva punoljetna mladića i jednu maloljetnu osobu zbog oružane pljačke

.

Pod utjecajem alkohola upravljao vozilom te prilikom postupanja omalovažavao i vrijeđao policijske službenike

.

UGROŽAVANJE PROMETA: BMW-om kroz Požegu s 1,68 promila

.

U PLETERNICI PRETRAŽENA OBITELJSKA KUĆA: Policija pronašla marihuanu i sitno rezani duhan

.

Tortice od maslaca: Recept za fine kolače bez kojih Kanađani ne mogu zamisliti blagdane

.

Danas pretežno oblačno uz moguću rosulju

.

Franjevci zapalili prvu adventsku svijeću

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Jesenske boje krase Papuk