NASLOVNADRUŠTVO
Apel vatrogasaca za prestanak spaljivanja korova i poljoprivrednog otpada

FOTO: DVD Brestovac

Apel vatrogasaca za prestanak spaljivanja korova i poljoprivrednog otpada

5.3.2021. 12:55 | Ž.P. PREGLEDA: 1442

Prošle godine smo imali isti problem kao i ove godine, a koji se odnosi na nekontrolirano paljenje poljoprivrednog otpada uz nepoštivanje utvrđenih preventivnih mjera, samo isti problem imali smo u malo kasnijem terminu, što je ovisno o klimatskim uvjetima.

Nažalost, proteklih dana imamo značajan porast požara otvorenog prostora i to najčešće u večernjim satima, a u gašenju istih učešće uzima sve veći broj vatrogasnih postrojbi DVD-a i Javni vatrogasnih postrojbi. Vašim preventivnim porukama u proteklom periodu ste sigurno utjecali da broj navedenih požara bude manji, međutim još uvijek ima onih koji ne uvažavaju Vaše apele, kao niti pozitivne propise koji su regulirali način spaljivanja poljoprivrednog otpada, odnosno koje je preventivne mjere potrebito provesti da bi se isti spriječili.

Najveći problem je što zadnjem periodu imamo dosta vjetrovitih dana i isto predstavlja veliki problem, jer vjetar raspiruje i velikom brzinom širi požar na veće površine, a što je najopasnije i na šumske površine, a upravo je Odlukom Skupštine Požeško-slavonske županije izričito zabranjeno paljenje otvorene vatre za vrijeme vjetrovitog vremena. Kako bi isto pokušali spriječiti molimo Vas da kao i prošle godine prenesete naš apel i našu poruku pučanstvu Požeško- slavonske županije, a u cilju sprječavanja pojave požara i direktnih i indirektnih šteta u istima.


Sukladno navedenom upućujemo ponovni apel građanima DA NA OTVORENOM NE PALE VATRU, jer će te time čuvati vatrogasce koji će u jednom momentu čuvati Vas.

Molimo građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru, što je u posljednje vrijeme učestala pojava. Naime, dolaskom lijepog vremena i početka poljoprivrednih radova bilježi se povećan broj požara na otvorenom prostoru, nastalih zbog spaljivanja korova i biljnog otpada prilikom poljoprivrednih radova.

Ova godina se u aktivnostima vatrogasne organizacije značajno razlikuje od svih prethodnih godina, jer su zbog korona virusa stale osim osnovnih preventivnih i operativnih aktivnosti sve ostale aktivnosti kao što su obvezno održavanje izvještajnih skupština DVD-a i VZ-e, obuke, vježbe, natjecanja, susreti, rad sa mladeži, obljetnice DVD-a kao i sva ostala okupljanja članova DVD-a, jer sukladno naputku Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH u vatrogasnim domovima mogu boraviti samo operativni dežurni vatrogasci koji su u dežurstvu sukladno utvrđenom rasporedu u cilju zaštite i eventualnog širenja virusa.

Provode se najstrože mjere poštivanja i korištenja osobne i zaštitne opreme, posebice u slučajevima gašenja požara gdje postoji podatak o osobi u samoizolaciji kao i u mjerama koje se provode sukladno zadaćama koje smo dobili od nadležnih stožera civilne zaštite (kontrola mjera socijalne distance i okupljanja većih grupa građana, kontrola samoizolacija i kontrola e-propusnica zajedno sa djelatnicima policije).

 Zbog utjecaja i opasnosti od virusa COVID-19 kojemu su vatrogasci izloženi kao i svi ostali prilikom provedbe zadaća na vatrogasnim intervencijama isto predstavlja posebnu opasnost za vatrogasce, jer zbog timskog rada svaka zaraza koja bi ušla u sustav, odnosno u bilo koju vatrogasnu postrojbu, stavila bi u samoizolaciju cijelu postrojbu ili bar smjenu u kojoj je eventualno zaraženi vatrogasac

Neodgovornim paljenjem vatre na otvorenom prostoru, uz mogućnost nastanka znatne materijalne štete, nepotrebno izlažete vatrogasce opasnosti od zaraze korona virusom.

 Vatrogasna djelatnost na operativnoj razini može učinkovito funkcionirati isključivo timskim radom. Samo jedan zaraženi vatrogasac koji je u kontaktu s ostalim vatrogascima na intervenciji može zaraziti ostale ili ih odrediti za samoizolaciju. Temeljem istog postoji mogućnost da vatrogasna postrojba neće biti u mogućnosti obavljati svoje osnovne i prioritetne operativne zadaće gašenja požara, spašavanja ljudi i materijalnih dobara  kao i spašavanja u tehničkim intervencijama.

 Imajući u vidu primarnu činjenicu da vatrogasci, uz gašenje požara, spašavaju ljudske živote i materijalna dobra, provode i niz drugih stručnih, operativnih i društveno korisnih zadaća, apelira se na građane koji neodgovorno pale ili namjeravaju paliti korov i poljoprivredni otpad na otvorenom prostoru da to ne čine zbog cjelokupne situacije u kojoj se nalazimo i da ostanu doma, a ako uoče požar da žurno obavijeste vatrogasce na broj Županijskog Centra 112 ili 193, ujedno broj i Županijskog vatrogasnog operativnog centra.

Ukoliko spaljivanje ipak vrše, obvezno isto treba učiniti za mirnog vremena, bez vjetra, osigurati dovoljan broj fizičkih osoba sa priručnim sredstvima za gašenje, ne spaljivati istovremeno veće količine otpada, obvezno kontrolirati izgaranje i ne napuštati mjesto izgaranja dok se vatra u potpunosti ne ugasi i o svemu obvezno zatražiti odobrenje Županijskog Centra 112 i Županijskog vatrogasnog operativnog centra ili najbližu vatrogasnu postrojbu.

 Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 do 15.000,00 kuna. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo učinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Tagovi: vatrogasci, apel, požari, korov

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Policajcima trebaju veće ovlasti zbog recidivista

.

Grad Pakrac zapošljava u javnim radovima

.

Policija upozorava na nove prijevare koje kruže internetom: Žena ostala bez 450.000 kn, muškarac bez 580.000 kn

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke: U posljednja 24 sata zabilježeno je 2106 novih slučajeva, 42 osobe preminule

.

Plesni studio Ilijane Lončar: Najava 5. DanceOnNet radionice Požeškog plesnog kreatorija pod vodstvom Aleksandre Janeve Imfeld

.

Ministar Fuchs vraća stara pravila, školska godina opet se pada s tri jedinice

.

Reciklažno dvorište Velika ponovno je otvoreno

.

Fine polpete s graškom, kukuruzom i sirom koje mogu zamijeniti faširance

.

OPAAA: Država tjedan dana prije izbora počinje isplaćivati povrat poreza

.

Sjajni rezultati učenika OŠ Dobriša Cesarić na županijskim natjecanjima

.

Šokantna izjava Brođanke Renate u popularnom showu danas je glavna tema na internetu

.

Na jezeru Požega u Turniću proteklog vikenda održan 4. Kup Grada Požege u Lovu šarana

.

Najava 24-satnog nadzora brzine – Speed Marathon

.

U prometnoj nesreći između Pleternice i Frkljevaca lakše ozlijeđene tri osobe

.

PSŽ: veliki broj zaraženih, od jučer njih 52, ukupno je 354 slučaja zaraze

.

Danas promjenjivo oblačno uz kišu

.

PLETERNICA IZBORILA ʺPLʺ OZNAKU: Šest godina nakon odluke MUP-a i dalje svi imamo registarske oznake ʺPŽʺ

.

U zgradi stare gimnazije u Pakracu pronađeno tijelo nestalog Danijela Pleše

.

Domaći proizvođači: Trgovine su pune lažnog mladog krumpira

.

Dobili ste kaznu za parkiranje? Evo kad nastupa zastara

.

Teža prometna nesreća između Pleternice i Frkljevaca, jednog vozača odvezla Hitna pomoć

.

Ž.DŽ. (31) koji je jučer poginuo u prometnoj nesreće kod N. Gradiške navodno je sve snimio mobitelom

.

Nacionalni stožer objavio nove podatke, broj novih slučajeva znatno manji

.

OPĆINA KAPTOL: Godišnjica stradavanja Vlade Vidovića

.

Recept za slanu pitu uz koju će i klinci zavoljeti ʺzelenjavuʺ

.

KREŠIMIR EĆIMOVIĆ, LICENCIRANI PILOT DRONA: Moćna igračka odnedavno unutar zakonskih okvira

.

Rezultati pojačanih mjera u prometu

.

Ovaj vikend pijani vozači/ce od Pakraca do D. Rijeke, jedan je skrivio prometnu nesreću u Ferovcu

.

Dva pijana muškarca za vrijeme utakmice ušla na pleternički stadion i bacali limenke na teren

.

Na 5. Međunarodnom trijenalu autoportreta izložen rad Požežanke Sonje Hržina Majstorović

.

Ruševo: Komemoracija za žrtve komunističkih zločina u travnju 1945.

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađen je 52 uzorka, od kojih su 24 pozitivna

.

Danas pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu

FOTONALAZ

ʺOvdje se svaki dan u nekoliko navrata ovako parkira!ʺ