NASLOVNAPOLITIKA
Zastupnica Vlašić-Iljkić: Izvješće o stanju u prostoru u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2013.-2019. godine u Hrvatskom saboru–kako nam stoji Požeško slavonska županija?

FOTO: SDP/Screenshot

Zastupnica Vlašić-Iljkić: Izvješće o stanju u prostoru u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2013.-2019. godine u Hrvatskom saboru–kako nam stoji Požeško slavonska županija?

22.4.2021. 17:32 | M.V.I. PREGLEDA: 2195

„Građani su vrlo svjesni situacije oko sebe, a nažalost velika većina su taoci županijske vlasti HDZ-a godinama, koji obećavaju napredak, rast i razvoj županije. I dobro je da ovakva izvješća potvrde ono što svi građani znaju, a ovdje govorim o Požeško slavonskoj županiji i općenito nerazvijenoj Slavoniji.

Dakle, prema Izvješću o stanju u prostoru u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2013.-2019. godine, Požeško – slavonska županija je na samom začelju razvijenosti u RH. Ovi brojevi to jasno govore. Prema podacima DZS-a, BDP je 2018. godine iznosio 12.270 EUR po stanovniku, a najniži je u četiri slavonske županije: Virovitičko-podravskoj (6525 EUR/st.), Brodsko-posavskoj (6607 EUR/st.), Požeško-slavonskoj (6620 EUR/st.) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (6730 EUR/st.).

BDP po stanovniku u najviše rangiranim županijama iznosi otprilike dvostruko viši nego u najniže plasiranima. Najmanji intenzitet investicijske aktivnosti zabilježen je u Požeško-slavonskoj (0,7 %), Ličko-senjskoj (1,2 %) i Virovitičko-podravskoj županiji (1,2 %). Najmanji broj zaposlenih u 2019. godini bilježe Ličko-senjska (14.238), Požeško-slavonska (18.568) i Virovitičko-podravska županija (20.268). U razdoblju 2011.-2019. godine procjenjuje se da se stanovništvo Hrvatske smanjilo 5,3 %. Najveći pad dogodio se u Vukovarsko-srijemskoj (16,7 %), Sisačko-moslavačkoj (16,1 %) i Požeško-slavonskoj županiji (15,9 %).


Investicijska klima je u Požeško slavonskoj županiji najniža, o rastu i razvoju gospodarstva samo slušamo godinama, vladajući potpisuju ugovore nikada realizirane. Nalazimo se u vremenu negativnih demografskih trendova, a razvoj gospodarstva i održivi razvoj uvelike ovisi o adekvatnoj prometnoj mreži, a eventualnim ulagačima nude brz i kvalitetan spoj s važnim prometnim pravcima u okruženju. U Izvješću svjedočimo o neujednačenom razvoju cestovnih mreža i činjenici da je proteklih 20 godina bio naglasak na razvoju autocesta.

Nažalost, dvije slavonske županije, Virovitičko podravska i Požeško slavonska su županije koje nemaju niti jedan km brze ceste ili autoceste. O kakvom su stanju te županije su pokazali pokazatelji koje dvije županije stavljaju na začelje po razvijenosti u RH. Uključenost Požege kao sjedišta Županije na autocestu, na brži način nego je to sada –34 km udaljena Nova Gradiška je tema posljednjih 20 godina u kojem periodu se obećavala različita rješenja, a Požeština je ostala izolirana, gospodarski zaostala unatoč kapacitetima i mogućnostima razvoja. Pod hitno je potrebno modernizirati cestovni prometni pravac Požega-Rešetari-A3, kao i modernizirati željezničku mrežu kako bi se doprinijelo boljoj investicijskoj klimi.

Dok slušamo pošalice o tunelima i svjedočimo potpisivanju ugovora uoči svih izbora unatrag 20 godina predlažemo da se vladajući i Hrvatske ceste, koje su u službi predizbornih obećanja, pozabave sigurnosti građana na postojećim prometnicama.

Posebno prijelaz preko prijevoja kod mjesta Banićevac, prijelaz preko brda Bunjevac te prometnica Novo Selo d-38 i sporan most koji je izgrađen s neprimjerenim zavojem i na kojemu su se događale prometne nesreće sa smrtnim ishodima.

Što se tiče demografije i preporukama koje su navedene – spustite te aktivnosti kao obvezne na lokalne samouprave. Gradovi i općine bi trebale biti vodeći nositelji potpore obiteljima – kroz aktivno zapošljavanje žena (gdje ne vidimo nikakvih pomaka osim zapošljavanja u slabo plaćenim poslovima putem projektnih povremenih poslova) potpora obiteljima i zaposlenosti majki kroz pružanje dostupnih vrtića i usklađenosti profesionalnog i obiteljskog života, razvoj suradnje sa obiteljskim centrom, osiguranje dostupnih savjetovališta i preventivnih aktivnosti za rad sa obitelji, poboljšanje aktivnosti na području zdravstva.

Godinama preporuke i aktivnosti stoje u svim mogućim strategijama, ali se one ne
provode, počevši od najmanje lokalne mikro sredine. Sramotno je da su usluge obiteljima kontinuirano samo lijepe riječi u strategijama izvješćima, dok nam cijele obitelji iseljavaju, a nitko ne preuzima odgovornost.
Ovakva inertnost u području demografije pokazuje sustavnu nebrigu za budućnost građana.

Tagovi: Martina Vlašić-Iljkić, izvješće, Požeško-slavonska županija, stanje, stagnacija, nerazvijenost

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Danas, od 9,00 - 10,30 i 10,30 - 12,00 sati je pretposljednji dan obuke u Školi plivanja

.

Divljač stvara milijunske štete na usjevima, a poljoprivrednici ju ni ne prijavljuju jer je gotovo nenaplativa

.

Trik za tako finu limunadu da bismo je pijuckali cijelo ljeto

.

U slijetanju osobnog automobila s ceste u Marindvoru jedna osoba povrijeđena

.

Najveće škembe u Europi imaju Hrvati, Eurostat je objavio da je u Hrvatskoj 65% građana pretilo

.

Danas pretežno sunčano uz prolaznu naoblaku

.

FOTO: Šetnja kroz Kutjevo petkom

.

U 2020. godini najviše Hrvata otišlo u Njemačku, u Hrvatsku najviše doseljenih iz BiH

.

Na lipičkim bazenima dodijeljene prve diplome za uspješno završenu Školu plivanja

.

SKLONIŠTE ZA ŽIVOTINJE BUČJE: Najviše pasa i dalje udomljavaju Nijemci

.

Najfiniji pečeni krumpiri iz pećnice

.

Od ponedjeljka do srijede u Požegi će se održati akcija dobrovoljnog darivanja krvi

.

Bilice Cup: Brojne malonogometne ekipe u petak i subotu dolaze u Bilice

.

Izrada Provedbenog programa za mandatno razdoblje 2021. – 2025. obveza svih jedinica lokalne i regionalne samouprave

.

Alkohol i žene! U Hrvatskoj svaka šesta žena svakodnevno pije alkohol

.

Pojačane aktivnosti nadzora prometa u dane vikenda i najava akcije

.

U Pakracu pronađena droga kod 20-godišnjaka, u Pleternici predana ručna bomba

.

Biskup Škvorčević posjetio obitelji u Našicama nastradale u nevremenu

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 54 uzorka, od kojih su 3 pozitivna

.

Danas sunčano, do kraja dana moguće nestabilnosti

.

IZLOŽBA KONJA U MIHALJEVCIMA Vilenjaku 1. mjesto s pastuhom Mangom

.

Današnjom radionicom završeno Muzejsko ljeto za djecu

.

Evo kako će izgledati hrvatske kovanice eura. Na njima će biti i Tesla

.

Hrvatski tamburaški savez Osijek: Prijave za sudjelovanje na 44. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe su otvorene do 1. rujna 2021. godine.

.

Više od 25 tisuća građana otišlo ove godine u mirovinu, pogledajte koliko dobivaju

.

Komunalno društvo Kutjevo bogatije novom opremom

.

Nedovršena i puna rupa cesta u Štitnjaku opasnost je za vozače. Mještani ogorčeni

.

Obavijest o zaprimanju prijava za zbrinjavanje otpada koji sadrži azbest

.

Plenum klubova 1. i 2. Županijske nogometne lige Požeško - slavonske održat će se u četvrtak, 29. srpnja s početkom u 19,00 sati u Vetovu

FOTONALAZ

Kod Zvečevačkog parka uočena je srna, molimo vozače da budu oprezni