NASLOVNAPOLITIKA
Zastupnica Vlašić-Iljkić: Izvješće o stanju u prostoru u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2013.-2019. godine u Hrvatskom saboru–kako nam stoji Požeško slavonska županija?

FOTO: SDP/Screenshot

Zastupnica Vlašić-Iljkić: Izvješće o stanju u prostoru u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2013.-2019. godine u Hrvatskom saboru–kako nam stoji Požeško slavonska županija?

22.4.2021. 17:32 | M.V.I. PREGLEDA: 2041

„Građani su vrlo svjesni situacije oko sebe, a nažalost velika većina su taoci županijske vlasti HDZ-a godinama, koji obećavaju napredak, rast i razvoj županije. I dobro je da ovakva izvješća potvrde ono što svi građani znaju, a ovdje govorim o Požeško slavonskoj županiji i općenito nerazvijenoj Slavoniji.

Dakle, prema Izvješću o stanju u prostoru u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2013.-2019. godine, Požeško – slavonska županija je na samom začelju razvijenosti u RH. Ovi brojevi to jasno govore. Prema podacima DZS-a, BDP je 2018. godine iznosio 12.270 EUR po stanovniku, a najniži je u četiri slavonske županije: Virovitičko-podravskoj (6525 EUR/st.), Brodsko-posavskoj (6607 EUR/st.), Požeško-slavonskoj (6620 EUR/st.) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (6730 EUR/st.).

BDP po stanovniku u najviše rangiranim županijama iznosi otprilike dvostruko viši nego u najniže plasiranima. Najmanji intenzitet investicijske aktivnosti zabilježen je u Požeško-slavonskoj (0,7 %), Ličko-senjskoj (1,2 %) i Virovitičko-podravskoj županiji (1,2 %). Najmanji broj zaposlenih u 2019. godini bilježe Ličko-senjska (14.238), Požeško-slavonska (18.568) i Virovitičko-podravska županija (20.268). U razdoblju 2011.-2019. godine procjenjuje se da se stanovništvo Hrvatske smanjilo 5,3 %. Najveći pad dogodio se u Vukovarsko-srijemskoj (16,7 %), Sisačko-moslavačkoj (16,1 %) i Požeško-slavonskoj županiji (15,9 %).


Investicijska klima je u Požeško slavonskoj županiji najniža, o rastu i razvoju gospodarstva samo slušamo godinama, vladajući potpisuju ugovore nikada realizirane. Nalazimo se u vremenu negativnih demografskih trendova, a razvoj gospodarstva i održivi razvoj uvelike ovisi o adekvatnoj prometnoj mreži, a eventualnim ulagačima nude brz i kvalitetan spoj s važnim prometnim pravcima u okruženju. U Izvješću svjedočimo o neujednačenom razvoju cestovnih mreža i činjenici da je proteklih 20 godina bio naglasak na razvoju autocesta.

Nažalost, dvije slavonske županije, Virovitičko podravska i Požeško slavonska su županije koje nemaju niti jedan km brze ceste ili autoceste. O kakvom su stanju te županije su pokazali pokazatelji koje dvije županije stavljaju na začelje po razvijenosti u RH. Uključenost Požege kao sjedišta Županije na autocestu, na brži način nego je to sada –34 km udaljena Nova Gradiška je tema posljednjih 20 godina u kojem periodu se obećavala različita rješenja, a Požeština je ostala izolirana, gospodarski zaostala unatoč kapacitetima i mogućnostima razvoja. Pod hitno je potrebno modernizirati cestovni prometni pravac Požega-Rešetari-A3, kao i modernizirati željezničku mrežu kako bi se doprinijelo boljoj investicijskoj klimi.

Dok slušamo pošalice o tunelima i svjedočimo potpisivanju ugovora uoči svih izbora unatrag 20 godina predlažemo da se vladajući i Hrvatske ceste, koje su u službi predizbornih obećanja, pozabave sigurnosti građana na postojećim prometnicama.

Posebno prijelaz preko prijevoja kod mjesta Banićevac, prijelaz preko brda Bunjevac te prometnica Novo Selo d-38 i sporan most koji je izgrađen s neprimjerenim zavojem i na kojemu su se događale prometne nesreće sa smrtnim ishodima.

Što se tiče demografije i preporukama koje su navedene – spustite te aktivnosti kao obvezne na lokalne samouprave. Gradovi i općine bi trebale biti vodeći nositelji potpore obiteljima – kroz aktivno zapošljavanje žena (gdje ne vidimo nikakvih pomaka osim zapošljavanja u slabo plaćenim poslovima putem projektnih povremenih poslova) potpora obiteljima i zaposlenosti majki kroz pružanje dostupnih vrtića i usklađenosti profesionalnog i obiteljskog života, razvoj suradnje sa obiteljskim centrom, osiguranje dostupnih savjetovališta i preventivnih aktivnosti za rad sa obitelji, poboljšanje aktivnosti na području zdravstva.

Godinama preporuke i aktivnosti stoje u svim mogućim strategijama, ali se one ne
provode, počevši od najmanje lokalne mikro sredine. Sramotno je da su usluge obiteljima kontinuirano samo lijepe riječi u strategijama izvješćima, dok nam cijele obitelji iseljavaju, a nitko ne preuzima odgovornost.
Ovakva inertnost u području demografije pokazuje sustavnu nebrigu za budućnost građana.

Tagovi: Martina Vlašić-Iljkić, izvješće, požeško-slavonska županija, stanje, stagnacija, nerazvijenost

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Preminulo 40 osoba

.

Švercer 255 kilograma marihuane u zatvoru ostaje do 2026. godine

.

Obradović i Zima: Uzlazni trend je na našoj strani, u nedjelju se odlučuje za poštenu ili korumpiranu Požegu

.

Brzi kućni test na koronu, evo kako ga koristiti

.

Dijana Krpan kandidatkinja Domovinskog pokreta za gradonačelnicu Grada Požege i nositeljica liste za Gradsko vijeće Grada Požege

.

Kremasto i fino! Recept za rižoto s tikvicama i sirom

.

Nema više kupnje auta ili stana za ‘keš’, sve će ići preko računa

.

Pijani 26-godišnjak tukao goste na terasi kafića u Požegi

.

Metkovčanin (36) oglašavao na internetu da izrađuje kovane krevete pa prevario Požežanina (50)

.

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA: ʺSestrinstvo - Glas koji vodi: Vizija budućnosti zdravstvene zaštiteʺ

.

Javni poziv za organizaciju sportskih sadržaja na kompleksu Bazena Lipik

.

Plesna radionica Ilijane Lončar: Najava 6. DanceOnNet radionice suvremenog plesa Nastasje Štefanić u sklopu projekta Požeški plesni kreatorij

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađen je 161 uzorak, od kojih je 21 pozitivnih.

.

Danas promjenjivo oblačno s povremenom kišom

.

OPERACIJA PROŠLA ODLIČNO: Antonija s rehabilitacije od srca zahvaljuje svima koji su joj pomogli

.

U Kutjevu otvoren Laboratorij za senzorna ispitivanja vina

.

Požežanin Filip Uremović iz Rusije:ʼStravično je gledati snimke kako djeca skaču kroz prozore, a u Kazanju je sutra Dan žalosti’

.

Saborska zastupnica Vlašić-Iljkić: Požega je spremna za promjene

.

STAVOM DO POBJEDE: Kutjevački SDP predstavio program i kandidatkinju za gradonačelnicu

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke: Preminulo je 46 osoba.

.

Prvi u Požeštini: Općina Čaglin kupila novo mobilno reciklažno dvorište

.

Novi moderni Dom zdravlja u Lipiku generacijski je projekt koji će Lipičanima pružiti kvalitetniju zdravstvenu skrb

.

Na police trgovina stižu crvi. Prodaju se pod oznakom nova hrana, a mogu se dodavati burgerima, smoothiejima ili čokoladicama

.

Neodoljivo! Recept za prefine ćufte u umaku od gljiva

.

Od 1. lipnja popuštanje mjera? I u restorane ćemo ulaziti s covid-putovnicama

.

Zdravko Mandić na pragu 8. mandata: ʺIskustvo i znanje su ključni za napredakʺ

.

Ni lijevo, ni desno, nego HSLS!

.

Jučer prijavljena provala u kuću, krađa bicika, predaja oružja...

.

Hoćete li prodati budućnost naše djece za 500 kuna?

.

PSŽ: Broj novozaraženih pada, na posljednjem testiranju obrađeno je 215 uzoraka, od kojih je 22 pozitivnih

.

Danas pretežno sunčano i toplo

.

Tamara ili Nikola?

.

Predizborna obećanja

.

U nedjelju biramo 8. saziv Gradskog vijeća Grada Požege: Tko nas je i kako zastupao u posljednje 4 godine?

.

Potraga obustavljena, Ivan pronađen u Zagrebu

.

U mirovinu tek sa 69, iako je svaki peti zaposlenik do tada već mrtav

FOTONALAZ

Kroz Županijsku ulicu u suprotnom smjeru