Zašto 10 jaja košta više od 3 eura te koće li ikad pojeftiniti?

FOTO: Depositphotos

1.3.2023. | 11:09 | tportal.hr
IZVOR: tportal.hr
Pregleda: 2309

Do eksplozije cijena jaja u Hrvatskoj došlo je u zadnja dva mjeseca 2022., kad smo se probili u sam europski vrh. Isto se događalo u drugim zemljama, u kojima jerast u postotku bio još snažniji.

ʼBelgija, Njemačka i Mađarska bilježile su i veći postotak rasta. Tako visok rast cijena moguće je tumačiti nabavom kukuruza i ostalih žitarica u vrijeme žetve, kada su cijene na našem tržištu bile najviše. Ako su se te cijene ugradile u njihovu kalkulaciju, uznagli rast troškova grijanja koji nastupa u zimskim mjesecimate neizvjesnost vezanu uz naglo širenje ptičje gripe i dodatne troškove vezane uz zaštitu od zaraze, moguće je da su proizvođači u svoju cijenu ugradili sve navedene rizikeʼ, izjavila je Blažić za tportal.

Uz to dodaje da ostale zemlje EU-a ulažu znatna sredstva da se pomogne proizvođačima te da se uspore inflatorna kretanja najrazličitijim vrstama subvencija.


Kad se prođe kroz statistiku, vidljivo je koliko je bio snažan cjenovni udar. Prošle 2022., u odnosu na 2021. godinu, prosječno su cijene jaja u veleprodaji rasle ovisno o kategoriji od 37 posto do 56 posto.


ʼCijene su se prosječno kretale od 0,86 kuna po komadu do 1,11 kuna, odnosno od 0,11 do 0,15 eura. Najviše cijene su bile 0,23 eura po komadu za klasu A veličine XL. Posebno napominjem da je toveleprodajna cijena, na koju se kasnije u maloprodaji nadograđuju marža trgovca i PDVʼ, objašnjava Blažić.

Krajem prosinca 2022. prosječne cijene u veleprodaji narasle su od 0,14 eura po komadu do 0,20 eura. Početkom ove godine došlo je do usporavanja rasta cijena jaja. U nekim kategorijama narasle su za 12 posto, ali su u većem broju razreda ostale iste u odnosu na zadnji tjedan prosinca. Bilježi se i pad cijena u razredu S za 12,5 posto. No kada se gleda odnos cijena ove godine u veljači te u istom razdoblju 2022., onda je taj rast cijena zaista ogroman. Tako da je razred Snarastao 100 posto, a ostali razredi od 72 do 90 posto!

Veleprodajne cijene za jedno jaje ove godine kretale su se prosječno od 0,12 do 0,20 eura, s time da je najviša cijena za klasu A bila čak 0,25 eura.

ʼNaša proizvodnja jaja trpi iste štete kao i proizvođači u susjednim zemljama zbog visokih cijena energenata i ptičje gripe. No kod naših proizvođačacijene energenata u kalkulaciji su značajno višejer većina naših farmi još nije uspjela osigurati jeftiniju cijenu struje iz obnovljivih izvora energije za grijanje i osvjetljivanjeʼ, kaže Blažić.

Pomoću Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) europski proizvođači već niz godina moderniziraju i opremaju svoje farme dok to u Hrvatskoj nije slučaj.

ʼKod nas su sredstva iz programa ruralnog razvoja i sredstva za dobrobit životinja za ovaj sektor vrlo skromna. Uz to, ta sredstva koristimo samo u jednom programskom razdoblju, a primjerice Slovenija u tri programska razdoblja. Tako su druge zemlje povećale svoju produktivnost novim tehnologijama i smanjile troškove po jedinci proizvoda. I oni proizvođači koji imaju ugrađene solarne elektrane nisu u istom sustavu mogućnosti plasiranja viškova struje koji imaju njihovi konkurenti, npr. iz Slovenije. Trebat će jošmnogo sredstava uložiti u peradarski sektor da se podigne na nivo proizvodnje EU-aʼ, ističe Blažić.

Inače, samodostatnost u proizvodnji jaja najviša nam je od svih stočarskih sektora i veća je od 90 posto, ali to što jaja ne uvozimo trenutno nema prevelikog utjecaja na cijenu.

Što možemo očekivati u budućnosti? Hoćemo li se ikad više vratiti na razine prije godinu-dvije?

ʼSve ovisio daljnjem kretanju cijena energenata. No ne bi ni u kojem slučaju trebalo doći do tako visokog rasta cijena kako je to bilo u prošloj godini. Cijene će stagnirati ili blago rastiʼ, prognozira Blažić.

(Izvor: tportal.hr)

pojeftinjenje
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI