Zaiskrilo na sjednici Gradskog vijeća između gradonačelnika Glavića i saborske zastupnice Vlašić-Iljkić

1.3.2023. | 20:51

Ante Mandarić

Pregleda: 6232

VEZANO

Rezultati ankete: Gotovo 40% ispitanika za uvođenje prijenosa sjednica, ostali nezainteresirani ili protiv
Oporba ujedinjena: Zbog čega se gradonačelnik Glavić skriva od građana i ne dozvoljava prijenos sjednica?
Održana 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Požege
DAN GRADA KUTJEVA: Svečana sjednica Gradskog vijeća
Gradsko vijeće Grada Požege: kreće isplata pomoći za štete nastale u prirodnim nepogodama
GRADSKO VIJEĆE PAKRAC: Ponavlja se procedura zakupa poljoprivrednog zemljišta
Gradski vijećnici Lipika održali posljednju sjednicu u ovom mandatu
SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA PAKRAC: Projekti su pokazatelji razvoja i dobrih odnosa
Održana 22. sjednica Gradskog vijeća grada Kutjeva
Bivši vijećnik Rašić: ʺDosad je u 2020.godini za poticanje zapošljavanja i razvoja poduzetništva isplaćeno 387,090.22 kunaʺ

NOVO

OBAVIJEST: Pogledajte koja mjesta oko Pleternice ostaju sutra bez vode
Povodom smrti monsinjora Josipa Devčića prisjetimo se dokumentarnog filma ’Monsinjor’
UPRAVO: Kod Vojne ceste automobil naletio na vlak. Jedna osoba ozlijeđena
Palo najskuplje vještačenje DORH-a: Todorić na potezu, među kazneno prijavljenima i Požežanin
Izlet članova HPD ’Sokolovac’ Požega na Krndijske stjenjake
Gotovo polovina uvezenog meda je lažna? U njemu sirupi od riže, pšenice i šećerne repe
Slavonija zavijena u crno: Sinoć ubijen muškarac
VRAĆA SE PROLJEĆE: Temperature će rasti preko 20°C, no stiže i kiša!
Bliži se Uskrs, a jaja skuplja no ikad : Evo što kažu proizvođači, prodavači i kupci
Pogledajte na koji način se prije 110 godina u Požegi rješavao problem konkurencije ili tračeva

FOTO: Arhiva

1.3.2023. | 20:51 | Ante Mandarić
Pregleda: 6232

Jučer se održala sjednica Gradskog vijeća Grada Požege, a kojoj je osim prodaje nekoliko nekretnina, najinteresantnija točka bila pod rednim brojem 7. i to Prijedlog Izmjena i dopuna Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Požege, a kojoj je predlagatelj za točku 7. bilo devet vijećnika Gradskog vijeća Grada Požege.

Zanimljivo je bilo i na Aktualnom satu tijekom kojeg su aktivni bili oporbeni vijećnici: Mitar Obradović, Dinko Zima, Tomislav Hajpek, Ivana Bouček te Martina Vlašić Iljkić, a od kojih prenosimo dio.

Mitar Obradović postavio je pitanje gradonačelniku vezano za jedan članak koji je objavljen u medijima nedavno, aludirajući na 034 portal. U članku je navedeno da postoji snimka koja je dokaz kaznenog djela. Navodno je na toj snimci glas gradonačelnika koji govori kako je obećao nekome posao i da je to realizirano. Budući da ste gradonačelnik, jeste li vi protiv medija, odnosno, novinara koji je to objavio poduzeli bilo kakve pravne radnje? Zdravo seljački, ja da nisam kriv javno bih se očitovao te tužio taj medij.


- Nije to bilo samo u tom mediju. Tamo imate svaki dan članak u kojem sam ja nešto kriv, ali nije bilo to samo u medijima već i u Saboru. Kad zastupnica (misleći na Martinu Vlašić-Iljkić) ne bude imala imunitet odlučit ću hoću li je tužiti.

Što se tiče medija, nisam odgovarao niti na jednu ʼkonstrukcijuʼ koja je objavljena te neću ni na ovu. Ako netko tu snimku ima, zna što mu je činiti i kakve su mu građanske dužnosti pa neka se ponaša u skladu sa zakonom. - odgovorio je gradonačelnik Grada Požege, dr.sc. Željko Glavić.

Martina Vlašić-Iljkić javila se za riječ, te se osvrnula na njezin govor u Saboru. Tvrdi da je ukazala na pojavnost da iza onoga što čitamo u medijima, obično slijede optužnice i to u ne malom broju slučaja. Posebno kada je riječ o našoj lokalnoj sredini. Upravo da se otkloni stigma korupcije, nepotizma i svega onoga što, nažalost, krasi naš grad, pozvala je da se određene radnje poduzmu te je očekivala da ćete se vi na to očitovati. Predlažilo je da gradonačelnik Glavić ne mora čekati da joj saborski mandat prestane, odnosno, dok ne budem imala imunitet. Pozvala je gradonačelnika Glavića da uputi tužbu, a postoji i procedura skidanja saborskog imuniteta te će zagovarati da se gradonačelniku omogući da ju tuže.

Gradonačelnik Glavić rekao je da on odlučuje što će napraviti ili ne napraviti. Ako je Martina Vlašić-Iljkić izabrala biti glasnogovornik portala, pa joj je to glavni zadatak u Saboru, to će onda ona građanima objasniti. Nije imao što za dodati. S obzirom na to što je Vlašić-Iljkić rekla, gradonačelnik misli da onda valjda ima snimku. Odite tamo gdje trebate (op.a. kao što je Glavić u policiji predao snimku u slučaju Vitez-Puljašić-Pilon) predate snimku i sve ste riješili. Tvrdi da on nikad nije bježao od odgovornosti pa neće ni sada, iako bi mogao postaviti razna pitanja primjerice, koliko je radnog staža Vlašić-Iljkić imala kada je postala ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Požegi. Tvrdi da to neće pitati jer njega to u pravilu ne zanima. Samo je dao primjer kako se može insinuirati sve i svašta, a bilo bi dobro kada bi oni što znaju nešto i u što su sigurni, prijavljivali onima kojima trebaju prijaviti, a ne se uključivali u pogađanja medija. Po tim pogađanjima smo poznati već godinama. - zaključio je gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić vidno rastresen i nervozan.

Točka broj 7., Prijedlog Izmjena i dopuna Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Požege, a što je za plan imalo da građani imaju pravo uživo gledati sjednice Gradskog vijeća Grada Požege. Inače riječ je praksi koja se provodi gotovo u svim većim gradovima, a točka nije usvojena s deset glasova protiv, a sedam za.

Zamislite o kolikoj se dozi bahatosti vladajućih vijećnika radi kada ne žele dozvoliti javnosti da ima pravo uvida u njihov rad i odluke. Kad bolje pogledamo tko u takvom Gradskom vijeću sjedi, i koji sve gradski vijećnici odlučuju po kakvim i kojim uvjetima će se Požega razvijati, čast izuzecima, možda je i bolje da ne gledamo takve prijenose uživo jer će nas manje boljeti glava. Podsjetit ćemo samo na gradskog vijećnika vladajućeg HDZ-a koji je ne tako davno na gradskoj površini ilegalno zidao pecalo bez dozvola i suglasnosti, a bez da je snosio ikakve sankcije. Naravno, još uvijek sjedi u Gradskom vijeću Grada Požege vjerno podižući svoju ruku za sve “jednoglasne odluke” vladajućeg HDZ-a.

Zbog čega vladajući HDZ-ovi vijećnici skrivaju svoj rad od javnosti kao zmija noge skupa s koalicijskom partnericom Dijanom Krpan koja je usput rečeno svoj glas protiv obrazložila da nije fotogenična, ostaje nejasno.

Radi se o političkoj abecedi, a u kojoj je ujedinjena oporba nadigrala vladajuće koji su si još jednom, sportskim žargonom rečeno, zabili autogol.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI