Gradsko vijeće Lipika: Radovi na DC 47 i financiranje šteta od prirodnih nepogoda

GV Lipik
(FOTO: Lipički kompas)

22.10.2023. | 12:08 | Lipički kompas
IZVOR: compas.com.hr
Pregleda: 1459

Dvadeset i prva sjednica lipičkog Gradskog vijeća pod predsjedanjem predsjednika Slobodana Katunara (HDZ) održana je 19. listopada u prostoru velike gradske vijećnice. Osim devet gradskih vijećnika, prisustvovali su joj predstavnici gradskih stručnih službi na čelu s gradonačelnikom Vinkom Kasanom (HDZ).

Sjednica je započela aktualnim satom, tijekom kojeg se vijećnica Vedrana Vondrak (nez.) obratila s pitanjem u vezi državne ceste DC 47 i najnovijih informacija o radovima na istoj. Gradonačelnik Vinko Kasana odgovorio je kako održava svakodnevni kontakt s predstavnicima tvrtke PZC te s gradonačelnicom Pleternice, gdje su radnici ove tvrtke trenutno na završnim fazama rekonstrukcije DC525 na dionici Frkljevci - Kadanovci.

Osim toga, gradonačelnik je izvijestio kako se očekuje da će radnici iz Pleternice stići u Lipik tijekom ponedjeljka te će tada započeti s intenziviranjem radova na cesti DC 47. Ovaj proces uključuje kopanje, nanos novog tampona te reciklažu ceste. Prema trenutnom planu, završetak svih radova trebao bi biti službeno dovršen do 1. prosinca ove godine.U slučaju da se vila Zinke iz projekta Terme Lipik ne završi, što će biti s ostalim sudionicima, hoće li oni moći za svoje komponente projekta dobiti uporabnu dozvolu te ih realizirati, pitala je vijećnica Vondrak. Kako su istaknuli i gradonačelnik Kasana, ali i pročelnica JUO Veronika Prhal, vila Zinke se mora završiti, kao i cjelokupan projekt Terme Lipik. Izabran je novi izvođač radova za Vilu Zinke i 23. listopada se potpisuje ugovor, a prema informacijama iz Ministarstva produžit će se rok za završetak projekta do 2024. godine.

S obzirom na to da je vijećnica Vondrak bila jedina koja se javila s pitanjima tijekom aktualnog sata, veoma brzo se prešlo na Dnevni red sjednice.

Tako je, nakon kratke rasprave, jednoglasno prihvaćen Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Procjene ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije i Plan zaštite od požara za Grad Lipik.Kod Prijedloga Odluke o raspodjeli sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u srpnju 2023. godine, voditeljica Odjela za financije Gordana Horvat je podsjetila kako se 19. srpnja ove godine dogodila prirodna nepogoda na području cijelog Grada Lipika. Stručne službe su prihvatile sve podnesene prijave građana i pravnih osoba, obradile ih te unijele u sustav. Nakon toga je uslijedila kontrola od Požeško-slavonske županije i verifikacija. Potom je državno povjerenstvo napravilo obradu i odredilo određena sredstva. Vlada Republike Hrvatske zatim je donijela odluku o sredstvima pomoći koja će se usmjeriti svima koji su u toj prirodnoj nepogodi imali štetu. Slijedom toga ta je odluka dostavljena županijskim tijelima, jer se radi o hijerarhijskom procesu, a Županijska skupština je potom donijela odluku o raspodjeli sredstava pomoći.

Fizičkim osobama isplata do 60% vrijednosti prijavljenih šteta

Dakle, novčana pomoć sukladno Odluci o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u srpnju 2023. godine, Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije i ovoj Odluci raspodijelit će se: do 60% vrijednosti prijavljenih šteta na svom području na obiteljskim i višestambenim neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih osoba; do 100% vrijednosti troškova koje su imale jedinice lokalne samouprave i službe civilne zaštite za nužnu sanaciju stambenih objekata u vlasništvu fizičkih osoba i troškove sakupljanja i zbrinjavanja otpada od sanacije šteta uzrokovanih prirodnim nepogodama.

Prema toj obradi, kako je rekla gospođa Horvat, Grad Lipik će dobiti popis fizičkih osoba i iznose koji će im biti isplaćeni.

Vijećnica Vondrak je pitala ima li ljudi koji su osigurali svoju imovinu, ali im osiguranje nije prihvatilo štetu, a u međuvremenu nisu prijavili štetu povjerenstvu. Objašnjeno joj je da pomoć dobivaju samo one osobe koje su štetu na svojim stambenim objektima prijavile u onih osam dana nakon nastanka štete.

U nastavku sjednice prihvaćen je jednoglasno Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o nerazvrstanim cestama – Baranjska. Gradonačelnik je ovdje istaknuo kako je potpisan ugovor s izvođačem radova za novi vrtić koji će biti izgrađen upravo u ovoj ulici, a rok za završetak radova na vrtiću je svibanj 2024. godine. To je povezano s ovim Prijedlogom jer postoje saznanja kako će izaći jedan natječaj na kojem će se moći kandidirati ova cesta i zbog toga se ide u pripremu potrebne dokumentacije. Kao i prethodnutočku, vijećnici su prihvatili i Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o nerazvrstanim cestama – Marino Selo.

Na kraju sjednice usvojen je jednoglasno Prijedlog Odluke o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Lipika.

izvor: Lipički kompasSamo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI