Zadnja večer Devetnice Gospi od suza u Pleternici, 31.8.2018.

1.9.2018. | 10:25 | Požeška biskupija
Pregleda: 24188

Na svetkovinu Gospe od Suza, 31. kolovoza stiglo je u njezino svetište u Pleternici nekoliko desetaka tisuća hodočasnika. Ovim su se hodočašćem vjernici spomenuli 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.

Središnje večernje misno slavlje predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić uz sudjelovanje drugih biskupa, slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka, tajnika Apostolske nuncijature u Hrvatskoj Janusza Stanislawa Blachowiaka te u zajedništvu s pedesetak svećenika ove Crkvene pokrajine.

Prije početka euharistije domaći biskup Antun je pred Gospinim likom, svečano prenesenim iz crkve na vanjski oltar, uputio molitveni pozdrav Isusovoj Majci, a potom se riječima dobrodošlice obratio nazočnim suslaviteljima i vjernicima potaknuvši ih na molitvu za obitelji i Svetog Oca kako mu je obećao prilikom susreta na audijenciji u Rimu.


Biskup Škvorčević je rekao okupljenom mnoštvu hodočasnika kako ih je lijepo vidjeti u pleterničkom svetištu, ali da su zacijelo još ljepši u Božjim očima koje ih vide u njihovim odanim, pobožnim vjerničkim srcima. Pozdravio je nazočne svećenike, redovnike i redovnice te hodočasnike iz župa Požeške i iz drugih biskupija, napose pješake. Pozdravio je i nositelje javnih dužnosti u Republici Hrvatskoj i sve ih pozvao da budu dionici ovog događaja budnim srcem koje vjeruje Bogu i koje želi s njime večeras drugovati po zagovoru Isusove Majke.


Nakon popričesne molitve slijedila je procesija s Gospinim likom praćena veličanstvenom službom svjetla, hvala i molbi u kojoj je mnoštvo vjernika duboko povezano s Isusovom Majkom pjevalo i klicalo uobičajenim poklicima i uzdizanjem svijeća. Na svršetku procesije biskup je predvodio molitvu zajedničkog predanja i povjere hodočasnika Isusovoj Majci.

Na svršetku mise, biskup Antun je zahvalio hodočasnicima za ljepotu duše koju su večeras očitovali na ovom slavlju. Zahvalio je župniku i rektoru pleterničkog svetišta Antunu Ćorkoviću i misionaru fra Ivanu Matiću koji je predvodio devetodnevnu pripravu za proslavu ovoga blagdana. Zatim je lik Gospe od Suza u svečanoj procesiji, praćen pjesmom i molbenicama bio prenesen u crkvu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI