ZA SVE JE KRIVA AFRIČKA KUGA: Ove godine ništa od tradicionalnog Slavonskog kolinja...

7.9.2023. | 08:35 | vinkulja.hr
IZVOR: vinkulja.hr
Pregleda: 7737

Do kraja kolovoza afrička svinjska kuga utvrđena je na 631 gospodarstvu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, eutanazirano je oko 12.200 svinja, a k tome je evidentirano i oko 800 uginuća. Dakle, ukupno oko 13.000 svinja manje. U Vukovarsko-srijemskoj županiji je uoči pojave ASK bilo oko 122.000 svinja, što znači da je sada taj broj manji za oko 11 posto, piše portal Vinkulja.

"Na brojku od 860.000 svinja ukupno u Republici Hrvatskoj tih 13.000 usmrćenih svinja zanemariva je brojka", rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić u razgovoru za Plavu vinkovačku televiziju uz napomenu, kako „nije realno zbog toga očekivati porast cijena ili nestašicu svinjskog mesa”.

Bolest je jako teško iskorijeniti, a borba s bolešću može potrajati godinama. Što to znači za tradiciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji tek će se spoznati, osobito od jeseni kada krene sezona svinjokolja kojih prema svemu sudeći neće biti. Barem ne onakvih na kakve smo naviknuti. Stoga, jasno je kako ove godine sigurno nema svinjokolja, a tko zna i dogodine…


"Posve smo svjesni slavonskih običaja i činjenice da se približava sezona svinjokolja, ali ove godine to neće biti moguće. Bit će moguće proizvoditi kulen u objektima koji su registrirani za to, ali nažalost u domaćinstvima – ne! To treba jasno reći da ne bi bilo zablude uoči kolinja. Kako sada stvari stoje, tako je", pojasnio je Pavić.


To donosi velike promjene u navikama ljudi, pa čak i dugoročno, jasno je to i ljudima iz ministarstva, no Pavić tvrdi da bi svako drugačije postupanje produžilo trajanje prisutnosti virusa, ali i ugrozilo kompletnu svinjogojsku proizvodnju.

"Nema cjepiva, nema lijeka i ovo su jedine metode koje služe u sprječavanju ove bolesti", naglasio je Pavić te slikovito dodao i sljedeće:

"Kulen će biti moguće proizvesti, ali ne kod mene u dvorištu na improviziranom stolu, nego kod susjeda koji ima registriranu proizvodnju kulena", slikovit je bio Pavić.

Registrirani proizvođači u svojim profesionalno opremljenim pogonima dobit će dozvolu za proizvodnju kulena (i ostalih suhomesnatih proizvoda), jer pripada skupini proizvoda koji fermentiraju.

"Prema uredbi vezanoj za afričku svinjsku kugu dopuštena je proizvodnja proizvoda koji će dugo fermentirati. Treba nadodati da je suhomesnate proizvode moguće napraviti i u vlastitom domaćinstvu, ali isključivo od svinja dovezenih s nezaraženog područja, područja gdje nema bolesti, primjerice iz Osječko-baranjske županije", pojasnio je Pavić, prenosi Vinkulja.

(IZVOR: www.vinkulja.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI