Hrana
(FOTO: 123RF)
S DOLASKOM toplijih dana sve je veća opasnost od trovanja hranom. Naravno, neovisno o vremenskim uvjetima, rizik uvijek postoji, ali zbog vrućina on dodatno raste. No koje su to visokorizične namirnice na koje trebate obratiti posebnu pozornost?
Piletina
Baš kao i druga perad, sirova ili nedovoljno termički obrađena piletina spada u visokorizičnu hranu zbog mogućnosti trovanja. Do njega dolazi zbog dvije vrste bakterija, a to su Campylobacter i salmonela, koje se najčešće nalaze u crijevima i perju ovih ptica. Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji i SAD-u pokazalo je da čak 41 do 81 posto piletine u pojedinim supermarketima sadrži bakteriju Campylobacter.
Također, stručnjaci upozoravaju kako čak ni termički obrađenu perad ne bi trebalo u hladnjaku čuvati dulje od 48 sati.
Povrće
Različite vrste povrća, a osobito zeleno lisnato povrće, mogu biti zaražene bakterijama E. coli, salmonelom i Listerijom, a do zaraze dolazi zbog nečiste vode i zaraženog tla. Zato se preporučuje temeljito oprati povrće prije konzumacije. Također, važno je naglasiti da je povrće najbolje prati pod mlazom vode kako biste uklonili ostatke zemlje, a nikako ga nemojte prati u zdjeli jer se tako eventualne bakterije zadržavaju na njemu.
Riba i morski plodovi
Jedni od najčešćih uzročnika trovanja hranom su upravo riba i morski plodovi koji nisu skladišteni na ispravan način. Kod takvih namirnica postoji visok rizik zaraze histaminom, toksinom koji nastaje zbog bakterija koje se nalaze u ribi, a on kod ljudi može uzrokovati simptome poput mučnine i oticanja lica ili jezika.
Jaja
U skupinu visokorizičnih namirnica pripadaju i jaja. Naime, ona su čest prijenosnik bakterije salmonele. Nikada ne uzimajte ona jaja koja su okrhnuta ili razbijena na nekim dijelovima, ali ni ako im je ljuska prljava. Uvijek ih čuvajte u frižideru i ne izlažite toplini i suncu.
Meso
Baš kao i kod ribe te morskih plodova, najvažnije je pravilno skladištiti meso te ga dobro termički obraditi. Također, prilikom njegove pripreme obratite pažnju na njegovu boju te miris.