NASLOVNADRUŠTVO
VRAĆA SE TRADICIJA: U Požeštini roditelji sve češće daju tradicionalna imena bebama

FOTO: google

VRAĆA SE TRADICIJA: U Požeštini roditelji sve češće daju tradicionalna imena bebama

14.1.2019. 10:03 | Ante Mandarić PREGLEDA: 3959

Požeška bolnica svakodnevno obavještava medije o broju rođenih u prethodnom danu te u svom izvješću navodi imena roditelja, ali i rođenih beba.

Moramo istaknuti kako smo primijetili da u posljednje vrijeme roditelji svojoj djeci ponovno daju tradicionalna imena koja već stoljećima nose svoja značenja. S obzirom na popise najpopularnijih imena u proteklim godinama koji su sadržavali moderna i u većini slučajeva strana imena, važno je održati živom i tradiciju koja nas definira kao naciju.

Neka su djeca svoja imena dobila po bakama, djedovima ili nekim drugim članovima obitelji, a neka po katoličkim svecima, baš kao što su se imena davala u prošlosti. U nekim župama, davno prije, župnici su čak odbijali krstiti djecu koja nisu nosila ime svetaca te su roditelji tada djeci davali i krsna imena. Danas to nije slučaj, no nije niti rijetkost da djeca nose krsno ime.


Već prva beba u 2019. godini rođena u Požeštini je dječak Marin čije ime je tradicionalno prema sv. Marinu koji je podrijetlom s otoka Raba i osnovao je 301. godine republiku San Marino. U proteklih 14 dana u ovoj godini u Požegi su rođene Marta, Valentina i Petra te maleni Petar u Pakracu, koji je ujedno i prva pakračka beba u ovoj godini.

Protekli vikend. točnije 11.1., rodili su se Ivan iz Kutjeva i Ante iz Jakšića čija imena su česta i jedna od tradicionalnijih na području Hrvatske.

Sve ove nabrojane bebe osim svojih rođendana, imat će još jedan razlog za slavlje, a to su imendani. Čestitamo!
Tagovi: imena, tradicija, djeca, bebe, požega