Vlašić Iljkić: Šutnja ministra Piletića o kršenju Zakona o osobnoj asistenciji pod zaštitom premijera Andreja Plenkovića

Arhivska fotografija
(FOTO: Ustupljena fotografija)

1.3.2024. | 09:59 | SDP Press
Pregleda: 1370

„Epohalni iskorak“ kako je ministar Piletić nazvao Zakon o osobnoj asistenciji prerastao je u epohalni fijasko u provedbi zakona. Zašto ministar Piletić šuti o svemu i zašto se o tome neće očitovati ni premijer Andrej Plenković?

Prošlo je mjesec dana otkad sam uputila zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću, vezano za problem provedbe Zakona o osobnoj asistenciji, a odgovor i dalje nisam dobila iako je rok za odgovor 30 dana. A radi se o životima i potrebama najranjivijih građana – osoba s invaliditetom.

Zakon o osobnoj asistenciji je na snazi od 1. srpnja 2023. godine, a od 1.1.2024. godine je zakonski propisano sustavno financiranje osobne asistencije, bez potpisivanja ugovora na određeno vrijeme priznavanja usluga. Krajem 2023. godine, kada je Ministarstvo uvidjelo da je sve ono što smo u raspravama govorili uistinu i točno, da je zakon neprovediv, napravljen je pravni presedan i unatoč važećem zakonu i odredbama koje on propisuje, Ministarstvo je donijelo Odluku o izvanrednom financiranju udruga, kroz daljnje projektne aktivnosti, do kraja veljače 2024. godine, iako zakon to ne propisuje.


Na kraju veljače, imamo ponovno produljenje roka do 1. svibnja, po postojećim uvjetima, a ne po novom Zakonu. Podneseno je nešto više od 5000 zahtjeva, a doneseno svega 1000 rješenja. Pitamo se što je sa planiranih 14 000 korisnika i kada će oni doći na red?


S razlogom smo u raspravama isticali svu problematiku i neprovedivost zakona, nedovoljan broj propisanih sati, zapreke kod ostvarivanja prava, štetne odredbe, ponovna vještačenja, nedovoljan broj asistenata, spori i dugotrajni postupci prilikom ostvarenja prava.

Kako je moguće da se temeljem odluke ministra Piletića svojevoljno uređuje sustav i ne poštuje postojeći Zakon o osobnoj asistenciji?

Ispred Kluba zastupnika SDP-a još u listopadu 2023. godine smo predložili izmjene Zakona o osobnoj asistenciji, koje se odnose na nužne izmjene radi poboljšanja prava osoba s invaliditetom, gdje smo između ostalog tražili osiguravanje osobnog asistenta i osobama s invaliditetom o kojima brinu roditelji njegovatelji i njegovatelji, ukidanje štetnih zapreka poput sastava članova kućanstava i tražili smo osiguranje broja sati osobne asistencije prema individualnim potrebama korisnika.

Isto tako smatramo da broj sati nije dovoljan i da pomoć u kući ne smije biti zapreka za ostvarivanje osobne asistencije jer nažalost, osobni asistent se neće moći baviti socijalnim uključivanjem korisnika na način koji je potreban. Pomoć u kući treba ostati kao pravo za obavljanje kućnih poslova. Vlada se nije očitovala na prijedlog SDP-a, a što je samo dokaz da svaki dan ove Vlade znači daljnje ugrožavanje života najranjivijih u društvu.

Ministar Piletić je samo govorio o krajnjoj brojci korisnika, ali ne i o provedbi zakona. Sada vidimo da je provedba zakona totalni fijasko, da osobe s invaliditetom nemaju nikakvu sigurnost i da je njihova organizacija svakodnevnih potreba još teža nego ranije.

Nemarom i nedovoljnom organizacijom sustava se uvela ponovna neizvjesnost osobama s invaliditetom kao i njihovim asistentima.

Osobni asistenti ne znaju kolika će im biti plaća, jer nije nigdje propisano koliko od 11 eura plaćenog sata, pripada osobnom asistentu, a koliko pružatelju usluge, a povodom toga se Ministarstvo očitovalo kako je dalo mogućnost za povećanje plaće ali nije u mogućnosti određivati visinu plaće.

Umjesto sustavno posloženo pravo Ministarstvo je uvelo sustavni kaos, unesen je ponovno nemir osobama s invaliditetom. Jedino što možemo očekivati da će se ponovno produžavati projektno financiranje jer se u dva mjeseca ponovno neće napraviti ništa u ovako oslabljenom sustavu socijalne skrbi i zatrpanom Zavodu za vještačenje, rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, te će ovaj problem ostati za rješavanje nekoj drugoj administraciji.

No vrijeme je da se ministar Piletić javno očituje, ispriča osobama s invaliditetom i preuzme odgovornost koju je prouzročilo njegovo ministarstvo osobama s invaliditetom.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI