NASLOVNAPOLITIKA

RAZGOVOR S POVODOM: Josip Aladrović, aktualni ministar rada i mirovinskog sustava, kandidat na 3. mjestu liste HDZ-a u 5. Izbornoj jedinici za Sabor RH

3.7.2020. 09:50 | Vladimir Protić PREGLEDA: 865

 

Veliki teret svladavanja korona krize koji se nadvio nad gospodarstvom uspješno ste riješili i očuvali brojna radna mjesta

Na kraju ste mandata kao ministar rada i mirovinskog sustava. Jeste li zadovoljni ili ste mogli napraviti više?


- Po prirodi sam takav da se uvijek trudim napraviti maksimum i da nikada nisam u potpunosti zadovoljan. Hrvatsku su u ovom mandatu zadesile uistinu ranije nezamislive situacije poput pandemije COVID-19 i potresa u Zagrebu. Smatram da je naša Vlada pokazala veliku sposobnost upravljanja zemljom u ovoj krizi i da je kroz svoje mjere radila sve kako bi spasila gospodarstvo i očuvala radna mjesta.
U okviru mjere za očuvanje radnih mjesta na području Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije Vlada je za spas 36 tisuća radnih mjesta uplatila 327 milijuna kuna kod 5,5 tisuća poslodavaca.

Izuzetno sam ponosan i na Projekt „Zaželi“ Ministarstva rada i mirovinskoga sustava koji je jedan od najuspješnijih projekata financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda koji u obje faze iznosi više od milijardu i pol kuna, a omogućio je zapošljavanje više od 6 000 nezaposlenih žena u prvoj fazi, a u drugoj fazi ćemo zaposliti više od 6 000 žena.Mirovine su u mandatu ove Vlade povećane za 12%, što je više od planiranog, dok je najniža mirovina povećana za čak 15% i to za više od 255 tisuća umirovljenika. Sigurno je da mirovine mogu i trebaju biti i veće stoga je planirano daljnje povećanje mirovina za dodatnih 10 posto u idućem mandatu, ali isto tako iznimno je važno i što dulje zadržavanje u svijetu rada stoga ćemo nastaviti poticati i korištenje mirovine uz rad na pola radnog vremena. Takvih korisnika mirovina, primjerice, u ovom trenutku ima više od 15 tisuća.

Odgovorno vođenje države i spas gospodarstva, mjere zapošljavanja i sigurne mirovine za naše umirovljenike dokazi su da HDZ i u najtežim vremenima mudro i sigurno vodi državnu politiku. Pokazali smo kako se brane životi, zdravlje naših građana, radna mjesta i ekonomija. I zbog toga sam kao ministar na kraju mandata zadovoljan.

Nalazimo se na kraju predizborne kampanje, no i dalje kao Vlada RH poduzimate sve za spas radnih mjesta?

- Tako je. Početkom tjedna predsjednik Vlade Andrej Plenković i ja predstavili smo nove mjere za očuvanje radnih mjesta koje su svojevrstan nastavak mjera iz lipnja no usmjerene dugoročnije, odnosno do kraja godine. Radi se o mjeri skraćenog radnog vremena koja je namijenjena poslodavcima s deset i više zaposlenih a koji imaju pad poslovne aktivnosti za 20 i više posto. Država će subvencionirati dio plaće za razdoblje neaktivnosti radnika u visini do 2 000 kuna. Osmislili smo sličnu mjeru i za poslodavce za do deset zaposlenih, no u nešto pojednostavljenom obliku koji je primjereniji mikro poduzetnicima. Upravo ove mjere su izuzetno primjenjive na prerađivačku industriju, koja zapošljava najveći dio naših sugrađana u Požeško slavonskoj županiji. Siguran sam da će upravo ova mjera i dalje jamčiti sigurna radna mjesta i dugoročno očuvanje radnih mjesta.

Također aktivirane su i ostale mjere aktivne politike zapošljavanja, a posebno bih istaknuo iznimno popularnu mjeru samozapošljavanja u nešto izmijenjenom obliku s ciljem aktivacije gospodarskih aktivnosti.

Kao rođeni  Požežanin, kako gledate na trenutnu situaciju u Slavoniji?


- Da, rođen sam u Požegi, odrastao u Pleternici i ovdje završio gimnaziju, a studirao sam u Zagrebu. Vrlo sam emotivno vezan za ovu našu Zlatnu dolinu i nije mi drago što je puno mladih otišlo van granica RH. Ja vjerujem u Slavoniju i izuzetno me vesele investicije koje su se u zadnjih nekoliko godina počele realizirati na ovom području. Naša Vlada je kroz Projekt  Slavonija osigurala povlačenje 2,5 milijardi eura za razvoj naše Slavonije. Slavonija može prehraniti cijelu Hrvatsku i dobar dio europskog tržišta, a za to treba osigurati sredstva za nove proizvodne i poljoprivredne kapacitete, kako bi se novim radnim mjestima zadržalo naše mlade u Hrvatskoj, da ovdje rade i ovdje zasnivaju svoje obitelji.Da se Slavonija konstantno i kontinuirano razvija govori i činjenica da smo samo kroz mjere Vlade samo u Požeško-slavonskoj županiji smanjili nezaposlenost za 34%  u odnosu na 2016. godinu. Samo u Požeško slavonskoj županiji u ovom trenutku je aktivno projekata ukupne vrijednosti veće od 1,5 milijardi kuna. Sve je to rezultat zajedničkog rada naših načelnika i gradonačelnika i Vlade Republike Hrvatske.

Želim i da Slavonija ponovo bude jaka regija, na pragu smo nove sedmogodišnje financijske perspektive Europske unije te je ključno da buduće razdoblje iskoristimo za podizanje gospodarskog rasta i konkurentnosti te da naši poduzetnici i poljoprivrednici europskim sredstvima unaprijede svoje poslovanje i osiguraju dugoročno opstojnost naših ljudi na ovom području.

Na listi HDZ-a ste na 3.mjestu. Što nudite svojim građanima za novi mandat da vam daju svoje povjerenje?

- Vlada Andreja Plenkovića pokazala je da zna odgovorno i sigurno voditi državu. Pred građanima je izbor nastaviti politiku sigurnosti, radnih mjesta, plaća i mirovina ili ponovno dati vlast u ruke ljevici i započeti još jedan eksperiment. Osobno smatram da naša Hrvatska nema vremena za eksperimente te da treba nastaviti dobar i siguran politički kurs vođenja države.

Lista Hrvatske demokratske zajednice predstavlja spoj mladosti, iskustva, dobrog upravljanja i kvalitetnih rezultata te jamči provođenje politika koje smo u programu „Sigurna Hrvatska“ istaknuli kao prioritet.

Stabilna monetarna politika, povećanje mirovina najmanje za 10%, smanjenje poreza na dohodak s 24% na 20%,  smanjenje PDV- a na hranu s 25% na 13%, povećanje prosječne plaće na 7 600 kn, a minimalne plaće na najmanje 4 250 kn su ciljevi naše Vlade u sljedećem mandatu.

Svakoj mladoj osobi dati ćemo bespovratnih 130 000 kn za samozapošljavanje te aktivnom investicijskom politikom planiramo otvaranje 100 000 novih radnih mjesta. Program „Sigurna Hrvatska“ jamči našim sugrađankama i sugrađanima razvoj našeg društva, sigurnost, stabilnost i viziju Hrvatske koju ćemo u slijedećem mandatu ispuniti.


Tagovi: aladrović, požega, pleternica, izbori

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Današnje nevrijeme napravilo veliku štetu na imanju obitelji Ivanagić iz Brđana

.

VIDEO: Umalo poginuo! Brođanin za dlaku izbjegao sigurnu smrt

.

Grad Pakrac zapošljava čak devet djelatnika, objavljen Javni poziv u Programu javnih radova

.

Slavonski policajci pronašli i zaplijenili više od milijun i pol kutija cigareta

.

Olujno nevrijeme srušilo krov na školi u Čaglinu, šteta zabilježena diljem Požeštine

.

U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze

.

Kvote i vinarije za Mjeru destilacije vina odobrene

.

Evo detaljni popis iz kojih se država smije putovati u Hrvatsku, te kamo mi smijemo

.

PAZITE SE OLUJNOG NEVREMENA I TUČE: Za danas izdan alarm za cijelu Slavoniju

.

Jedan građanin dobio kaznu jer policijski službenik nije znao da je zbog koronavirusa došlo do izmjene Zakona

.

PSŽ: 32 uzroka na posljednjem testiranju na COVID-19, svi uzorci su negativni

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića Varelovac

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Netko je u Pakracu ukrao neispravan moped, policija moli eventualne svjedoke za pomoć

.

Vješati zaštitnu masku za lice na retrovizor je opasno, upozoravaju stručnjaci

.

Eliksir zdravlja: Recept za fini i mirisni liker od aronije

.

Struje neće biti...

.

Vrijeme danas promjenljivo oblačno i nestabilno, moguća kiša

.

Požeški HGSS-ovci pomogli pronaći nestalog pastira na Biokovu, a još uvijek su u potrazi za nestalim turistom

.

Nijemac je pokazao na što ga podsjeća oblik europskih država, pogledajte kako je Hrvatska prošla

.

Raspored odvoza miješanog komunalnog otpada u dane praznika i blagdana

.

Stožer objavio nove brojke

.

Grand Prix 28. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova u Požegi osvojio je tim autora iz Južne Afrike s filmom „Foxtrot Alpha“

.

Policija u slavonskom selu pronašla nezakonitu tvornicu marihuane

.

Tijekom vikenda pijani građani narušavali javni red i mir i gađali se kamenjem, tri požara i 10 pijanih vozača

.

Građanin na pločniku u Požegi pronašao pištolj, automobil ukraden u Požegi pronađen oštećen u Kaptolu

.

Traži se mobitel izgubljen na požeškoj rekreaciji

.

Općina Kaptol zapošljava tri djelatnika/ce za javne radove, natječaj do četvrtka 6.kolovoza

.

Naša županija i dalje ima sedam aktivnih slučajeva koronavirusa, u samoizolaciji jedanaestero ljudi

.

Biskup krstio peto dijete obitelji Kralik iz Vetova

.

Maja Grdiša osvojila treće mjesto na 23. Kupu Dubrave

.

Kakvi smo mi to ljudi? Bolesnoj djevojčici u Slavonskom Brodu ukradena guralica

.

Cheesecake s borovnicama: Recept za prefinu tortu sa sirom koja se ne peče

.

Struje neće biti...

.

Vrijeme danas uglavnom sunčano, temperature do 27°C i 32 °C

FOTONALAZ

Nijemac je pokazao na što ga podsjeća oblik europskih država, pogledajte kako je Hrvatska prošla