Važna obavijest za dio umirovljenika: Ovaj dokument dostavite do kraja mjeseca

POZNAT DATUM ISPLATE: Stiže jednokratna novčana pomoć umirovljenicima
(FOTO: bljesak.info)

2.8.2023. | 10:18 | HINA
IZVOR: dnevnik.hr
Pregleda: 5545

Korisnike mirovina ostvarenih samo u državama s kojima Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili državama koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, HZMO podsjeća da mu radi isplate jednokratnog novčanog primanja (JNP) dostave dokaz o iznosu mirovine za travanj 2023., kao i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Hrvatskoj.

Dokaz može biti potvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za travanj ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za travanj.

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 31. kolovoza.


Na stranicama HZMO-a dostupan je online obrazac putem kojeg je korisnicima omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine, a dokaz se može dostaviti i poštom (na adresu: Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Središnja služba, A. Mihanovića 3, 10000 Zagreb) ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine.


U skladu s odlukom Vlade od 25. svibnja 2023., pravo na isplatu JNP-a imaju korisnici kojima ukupno mirovinsko primanje iz inozemstva isplaćeno za travanj 2023. ne prelazi iznos od 610 eura i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljanju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja.

Dodatni uvjet je prebivalište u Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja odluke Vlade RH, kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun u poslovnoj banci u Hrvatskoj.

JNP će korisnicima samo inozemnih mirovina biti isplaćeno najkasnije u listopadu 2023. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI