Učenici i nastavnici Poljoprivredno-prehrambene škole Požega boravili u Portugalu

19.12.2019. | 09:33

A.B.

Pregleda: 3672

VEZANO

Uvodi se protokol za krizne situacije u školama. ’Pogoršano mentalno zdravlje učenika zvoni na uzbunu’
Ministar najavio da će se utakmice reprezentacije na Svjetskom prvenstvu gledati i u školama
Lokalnu hranu s OPG-ova u škole, što učiniti da u većini Hrvatske nije tek pusta želja?
Maske u školama potpuno se ukidaju, prestaje i samotestiranje, a vraćaju se učeničke ekskurzije?
Evo kojih 14 odgojno-obrazovnih djelatnika je izabrano za najbolje u Požeško-slavonskoj županiji!
Županica u obilasku škola „Osluškujemo potrebe s ciljem što kvalitetnijeg obrazovanja naše djece“
Održan susret ravnatelja katoličkih škola prilikom početka školske godine
U ponedjeljak počinje bogat program Dječjeg tjedna u Požegi
Sutra se u klupe vraćaju svi požeški srednjoškolci osim učenika Tehničke škole
Evo koji učenici se od ponedjeljka vraćaju u školske klupe, a koji opet imaju online nastavu

NOVO

NOVO POSKUPLJENJE CIGARETA: Evo koliko će pušači morati izdvojiti za kutiju od petka
Danas uglavnom oblačno uz moguće pljuskove
Pogledajte kako danas rade trgovine i šoping-centri na Dan državnosti
POŽEGA: 43-godišnjak pod utjecajem alkohola skrivio prometnu nesreću
PLETERNICA: 56-godišnjak pod vidnim utjecajem alkohola ugrožavao promet - odbio alkotest
Sakrament svete potvrde u požeškoj Katedrali
Ronko: Vrijeme je pokazalo da je osnivanje srednje škole u Pleternici bila fikcija
IZVJEŠĆE HNB-A: 1,7 posto građana drži više od 43 posto štednje na računima
Martina Vlašić Iljkić: ’Priča o povećanju doplatka za djecu je samo priča – ministar smanjuje sredstva i govori o povećanju životnog standarda’
KBK Borac Požega: Starovoitov 3. rangirani na Svjetskoj rang ljestvici!

Poljoprivredno-prehrambena škola
(FOTO: A.B.)

19.12.2019. | 09:33 | A.B.
Pregleda: 3672

Učenici i nastavnici Poljoprivredno-prehrambene škole, Požega boravili su u studenom i prosincu 2019. godine u Bragi, gradu u sjevernom Portugalu, te tako realizirali prvu od dviju mobilnosti Erasmus+ projekta Mobilnost u poljoprivredi, prehrani i agroturizmu.Učenici u zanimanju prehrambeni tehničar Valentina Podnar, Irena Skretić, Klara Rakonić, Barbara Barić, Ivana Arić, Barbara Jelić, Adriana Tadić te učenici u zanimanju pekar Mihajel Volaš, Alen Dragić, Josipa Kelemović, Iva Miličević, Josipa Nemešković, Gabrijela Valter i Vanesa Mudri su u pratnji nastavnica Tonke Šarić i Barbare Krpota  sretno doputovali u Bragu 23. studenog 2019. godine te tako započeli dvotjednu mobilnost.
Partner primatelj, odnosno domaćin u Bragi, u Portugalu je organizacija Bragamob. Domaćin se pobrinuo oko smještaja, kulturoloških aktivnosti te je dogovorio stručnu praksu u tvrtkama.

Tijekom mobilnosti učenici su bili  raspoređeni u šest različitih tvrtki.  Stručnu praksu odrađivali su u pekarama, sirani, pivovari te pogonu za proizvodnju čokolade i likera. Zahvaljujući Erasmus+ programu koji je usmjeren jačanju znanja i vještina, učenici su proveli 10 radnih dana u portugalskim tvrtkama gdje su učili o proizvodnji i finalizaciji posebnih vrsta čokolade, proizvodnji piva od fermentacije, njege i finalizacije, proizvodnji sira te proizvodnji pekarskih i slastičarskih proizvoda. Učenici su radili 5 dana tjedno, od ponedjeljka do petka, 8 sati dnevno. Kompetencije koje su stekli u ovom razdoblju povećale su njihovo samopouzdanje i preusmjerile znanje u inozemna poslovna okruženja.Učenici  su imali priliku primijeniti stečena znanja na konkretnim aktivnostima u stvarnom kontekstu, uključujući upoznavanje s modernim trendovima u području pekarstva, pivarstva, mljekarstva i konditorstva.Osobito je bilo zanimljivo pratiti i sudjelovati u tehnologijama i inovacijama koje predstavljaju spoj klasičnog i modernog, što tehnologiju, odnosno proizvod, čini jedinstvenom i poželjnom svakom potrošaču. Uspjeh  tvrtke u kojoj su učenici odrađivali stručnu praksu mjeri se  u njezinoj usluzi posvećenoj ugostiteljstvu, savršenoj gastronomskoj  raskoši kolača, kruhova, čokoladnih proizvoda, sireva i piva,  savršene  simbioze tradicionalnog i modernog. Radeći  kao dio multidisciplinarnog tima,  podržavajući i prateći rad drugih stručnjaka, učenici su analizirali i razvijali nove proizvode, proizvode za specifične skupine potrošača te nutritivno i vizualno obogaćene proizvode.Sudjelovali su u sustavu kontrole i nadzora proizvodnje od sirovine do konačnog proizvoda što je osobito povećalo strukovne kompetencije prehrambenih tehničara zbog nedostatka stručne prakse u navedenom zanimanju. Strukovne kompetencije pekara osobito su značajne u pogledu razvoja vještina vizualnog dojma proizvoda, ali i u stvaranju dodane vrijednosti tradicionalnom proizvodu, primjeni različitih tehnika te nadzoru proizvodnje, kroz kontrolu, od sirovina do konačnog proizvoda, učeći kroz različite  metodologije rada i ideje.Razvijanje radnih navika, poduzetničkog duha i osjećaja profesionalne odgovornosti uz razvoj strukovnih vještina su prvi korak samoaktualizacije za  buduće poduzetničke pothvate ovih učenika.Osim rada u tvrtkama, bilo je mjesta i za upoznavanje portugalskog načina života. Za sudionike je pripremljen program s kulturološkim aktivnostima te su učenici i nastavnice posjetili prekrasne povijesne gradove i znamenitosti Portugala: Bragu, Lisabon, Fatimu, Vianu do Castelo, Guimarães i Porto.Učenici su proširili osobne vidike, unaprijedili stručna znanja i vještine te primijenili naučeno u školi u stvarnim poslovnim situacijama. Zadovoljni su naučenim i novim iskustvom te nam upravo njihovo zadovoljstvo sugerira da je projekt mobilnosti bio vrlo uspješan!

 Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI