U požeškom muzeju otvorena izložba „O životinjama i ljudima“
Slika 1/38
GMP
Slika 2/38
GMP
Slika 3/38
GMP
Slika 4/38
GMP
Slika 5/38
GMP
Slika 6/38
GMP
Slika 7/38
GMP
Slika 8/38
GMP
Slika 9/38
GMP
Slika 10/38
GMP
Slika 11/38
GMP
Slika 12/38
GMP
Slika 13/38
GMP
Slika 14/38
GMP
Slika 15/38
GMP
Slika 16/38
GMP
Slika 17/38
GMP
Slika 18/38
GMP
Slika 19/38
GMP
Slika 20/38
GMP
Slika 21/38
GMP
Slika 22/38
GMP
Slika 23/38
GMP
Slika 24/38
GMP
Slika 25/38
GMP
Slika 26/38
GMP
Slika 27/38
GMP
Slika 28/38
GMP
Slika 29/38
GMP
Slika 30/38
GMP
Slika 31/38
GMP
Slika 32/38
GMP
Slika 33/38
GMP
Slika 34/38
GMP
Slika 35/38
GMP
Slika 36/38
GMP
Slika 37/38
GMP
Slika 38/38
GMP
5.1.2019. 08:30 | GMP PREGLEDA: 2430
U Gradskom muzeju Požega večeras je otvorena izložba „O životinjama i ljudima“ Etnografskog muzeja iz Zagreba. Autorice Željka Petrović Osmak, Gordana Viljetić i Tea Rittig Šiško kroz ovu izložbu prikazale su odnos ljudi i životinja kroz povijest zaključujući kako nema područja ljudskog djelovanja , a da nije prožeto uzajamnim odnosnom ljudi i životinja bilo u stvarnom ili simboličkom smislu.
Na početku svečanosti otvorenja izložbe sve nazočne je pozdravila Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Muzeja nakon čega su nastupile male četverogodišnje plesačice iz Plesne radionice Ilijane Lončar koje su izvele plesnu točki pod nazivom „Žabice“.
O samoj izložbi nazočnima je progovorila Željka Osmak Petrović istaknuvši da se ona sastoji od nekoliko dijelova. Prva cjelina govori o eksploataciji životinja, od lova preko njihovog pripitomljavanja do suživota u seoskim zajednicama i razvoja mesne industrije koji je počeo 50-aih godina prošlog stoljeća. Druga cjelina govori o animalizmu u hrvatskom likovnom folkloru, a treći dio obrađuje temu kućnih ljubimaca.
Izložbu je otvorio požeški gradonačelnik Darko Puljašić istaknuvši kako je važan etički odnos prema životinjama, ali još više kako se odnosimo jedni prema drugima te poželio da se onaj prosinački duh zajedništva, prijateljstva i ljubavi nastavi tijekom cijele godine.
Posjetitelji su uz izložbu mogli kušati bazlamaču čija priprema je vezana uz običaje na selu te kušati mlijeko i različite vrste sireva Mljekare Biz.