U Požegi promovirani novi majstori obrtničkih zanimanja

Promocija novih majstora obrtnika
(FOTO: pozega.hr)

12.7.2018. | 09:25 | pozega.hr
IZVOR: pozega.hr
Pregleda: 3190

U Obrtničkoj komori Požeško-slavonske županije danas je promovirano preko 40 novih majstora u petnaest obrtničkih zanimanja. Diplome za majstorsko zvanje primilo je pet automehaničara, deset kuhara, četiri frizera, dva zidara, tri autoelektričara, dva autolimara, dva strojobravara, tri zidara, dva autoservisera, tri klesara, te po jedan elektroinstalater, tokar, natkonobar fasader i elektromehaničar. Diplome su stekli obrazovanjem i polaganjem ispita pred komisijom, a što im omogućava samostalno vođenje obrta.Stjecanje ove diplome majstorima omogućuje samostalno otvaranje i vođenje obrta ili vođenje obrta za drugog obrtnika, kao i lakše zapošljavanje, a majstorsko zvanje upisuje se i u radnu knjižicu. Do danas je u ovoj Obrtničkoj komori majstorska zvanja steklo 502 majstorica i majstora.

- Majstorski ispit nije samo uvjet za otvaranje pojedinog obrta već su i uvjet za dobivanje licence za obrazovanje budućih generacija. Majstorska zvanja vrlo su cijenjena u Europi, a sve više i u Hrvatskoj, jer majstori su temelj gospodarskog razvoja. Uz sve negativne trendove koji se odnose na iseljavanje mladih, postoje pozitivni pokazatelji – u siječnju ove godine imali smo 884 obrtnika s 2400 zaposlenih, a trenutno imamo 913 obrtnika s 22544 zaposlenih osoba. Prema našim saznanjima nema niti jedne osobe s položenim majstorskim ispitom koja je nezaposlena i evidentirana na Zavodu za zapošljavanje. - rekao je predsjednik Obrtnike komore Anto Bilobrk.
Na prigodnom svečanom uručivanju diploma čestitao im je i gradonačelnik Darko Puljašić.- Grad Požega je grad obrtnika i kao gradonačelnik, njegujem poseban odnos prema obrtnicima. Vi ste ti koji zapošljavate veliki broj naših sugrađana i uplaćujete velike iznose poreza doprinoseći tako i gradskom proračunu s kojim mi onda odgovorno možemo raditi na zajedničkom boljitku. Biti obrtnik iznimna je hrabrost jer obrtnik za svoj posao odgovara cijelom svojom imovinom i to je ono na čemu vam doista čestitamo. Čestitam vam na hrabrosti i želim puno uspjeha u poslovima kojima se bavite. Drago mi je da ćete moći svoje znanje podijeliti i s mladima. Vi ste pravi primjer što se može kada netko doista želi i hoće, a kao gradonačelnik sa svojim suradnicima potrudit ćemo se, uz preduvjete koji su u našoj moći, da vam olakšamo kako bi doista znali da u Gradu Požegi imate prijatelja, podršku i partnera. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Novim majstorima čestitao je i Anto Barbarić, zamjenik pleterničke gradonačelnice i dobitnik plakete “Zlatne ruke” koju je primio za uspješan obrtnički rad povodom Dana Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI