U krčmi Stari fenjeri održana prezentacija jela Halštatske kuhinje

U krčmi Stari fenjeri održana prezentacija jela Halštatske kuhinje

Jela Halštatske kuhinje
(FOTO: promo)

3.10.2023. | 10:00 | Promo
Pregleda: 5743

Projekt Kreiranje novih turističkih programa u sklopu razvoja brenda „Doživi kulturu“ koji provodi TZ Požeško-slavonske županije ima za cilj ponuditi mogućnost ugostiteljskim objektima na području PSŽ diferencijaciju ponude u odnosu na okruženje te kvalitetno prezentirati kulturnu baštinu, raditi na njenom razvoju, zaštiti i održivosti.

Kroz projekt radi se na razvoju i implementaciji Halštatske kuhinje kreiranjem jela koja su temeljena na znanstvenim zapisima nastalima istraživanjem arheoloških nalazišta iz željeznog doba na lokalitetima u okolici Kaptola. Preko 20 godina traje sustavno arheološko istraživanje na lokalitetu Kaptol iz perioda starijeg željeznog doba koje, sa svojim timom, vodi prof. Hrvoje Potrebica sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu radi na popularizaciji i interpretaciji ove kulturno povijesne baštine.

TZ PSŽ je za ovaj projekt ostvarila suradnju sa kuharom sa višedesetljetnim iskustvom Brankom Ognjenovićem, koji je s oduševljenjem ušao u istraživanje i osmišljavanje recepata koristeći samo znanstveno potvrđene namirnice koje su bile poznate u željeznom dobu na području Europe.

Rekonstrukcijom nekadašnjih prehrambenih navika halštatske zajednice pronađenim u željeznodobnim grobovima dobili su se podaci da su prehrambene navike temeljile na žitaricama, voću, životinjama i ostalim namirnicama.

Ognjenović je osmislio i pripremio 12 recepata:



U krčmi Stari fenjeri održana prezentacija jela Halštatske kuhinje


1. Ječmena kaša s mesom, koprivama i vlascem

2. Pogačice od integralnog brašna sa i bez raži, koprivama i vlascem

3. Kaša od boba i prosa s koprivama i medvjeđim lukom



U krčmi Stari fenjeri održana prezentacija jela Halštatske kuhinje


4.Proso s pečenim jabukama i medom

5. Pšenica s lješnjacima i medom



U krčmi Stari fenjeri održana prezentacija jela Halštatske kuhinje


6. Peka sa svinjetinom i jabukama

7. Jetrica s vlascem i pečenim jabukama

8. Komadići svinjskog filea s jabukama

9. Kruh

10. Namaz od leće sa slaninom i vlascem



U krčmi Stari fenjeri održana prezentacija jela Halštatske kuhinje


11. Ječmena kaša s dimljenom pastrvom



U krčmi Stari fenjeri održana prezentacija jela Halštatske kuhinje



12. Divljač u kotliću s bobom i koprivama

Pripremne radnje u kuhinji uključivale su proučavanje saznanja dobivenih arheobotaničkim i zooarheološkim analizama pronađenih materijala te odabir namirnica koje su i danas dostupne, a koje su dovoljno zanimljive i izazovne u smislu stvaranja privlačnog i ukusnog jelovnika. Hrana je kuhana u metalnim kotlovima, pečena na zagrijavanom kamenu, pečena pod pekom te dimljena.



U krčmi Stari fenjeri održana prezentacija jela Halštatske kuhinje


Ena Pandžić ispred Zlatnog luga



U krčmi Stari fenjeri održana prezentacija jela Halštatske kuhinje


Matej Odvorčić ispred Starih fenjera

Vlasnicima i predstavnicima ugostiteljskih objekata iz krčme Zlatni Lug, krčme Stari fenjeri, restorana Shhhuma te restorana Schön blick koji su pokazali interes uvrštavanja pojedinih prezentiranih jela u svoju ugostiteljsku ponudu Turistička zajednica Požeško-slavonske županije dodijelila je kamene za pečenje izrađene prema primjeru tada korištenog posuđa.



U krčmi Stari fenjeri održana prezentacija jela Halštatske kuhinje


Anita Miličević ispred Schon blicka



U krčmi Stari fenjeri održana prezentacija jela Halštatske kuhinje


Luka Kapl ispred Shhhume


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI