NASLOVNADRUŠTVO

Turski trik za kuhanje fantastičnog graha koji ćete htjeti jesti od jutra do večeri

7.7.2022. 09:57 | punkufer.dnevnik.hr IZVOR: punkufer.dnevnik.hr PREGLEDA: 7028

Barbunya pilaki svojevrsna je turska verzija pečenog graha (engl. baked beans).

Riječ je šarenom grahu koji se namoči preko noći, dopola skuha u običnoj vodi, a nakon toga završava u umaku na bazi rajčice i začina.

Može se jesti od jutra do večeri i vrlo je popularan u ljetnim mjesecima. Najčešće se služi kao predjelo ili dio meze s nasjeckanim svježim listićima peršina i kriškama limuna.


Sastojci za grah:
180 g suhog šarenog graha
2 mrkve
2 veće rajčice
2 češnja češnjaka
1 luk
1 limun
1 žlica koncentrata rajčice
1 čajna žličice šećera
sol i papar po želji
maslinovo ulje
voda
svježi peršin za posluživanje

Priprema graha:
- Namočite grah u vodi večer prije pripreme jela.
- Drugo jutro ocijedite grah i stavite ga kuhati u lonac napunjen čistom vodom. Voda bi se trebala izdizati dva do tri centimetra iznad zrna graha u loncu.
- Kada voda zavri, smanjite temperaturu na umjerenu i kuhajte sve dok grah ne omekša – otprilike 30 minuta.
- U većoj tavi zagrijte malo maslinova ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte zajedno oko dvije do tri minute dok povrće ne omekša.
- Dodajte nasjeckane mrkve i pirjajte zajedno oko pet minuta.
- Dodajte nasjeckane rajčice, koncentrat rajčice, šećer, sol i papar. Sve dobro promiješajte.
- Dodajte omekšani i ocijeđeni grah te podlijte s 300 ml obične, čiste vode. Pirjajte sve zajedno uz povremeno miješanje oko pola sata dok višak tekućine ne ispari i grah se termički ne obradi do kraja.

Poslužite toplo s nasjeckanim češnjakom i kriškama svježeg limuna. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)




POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

FOTO: „Cosa Nostra“ tuning i style show u Grabarju, 14.08.2022.g

.

Ljetna sezona kupanja na Gradskim bazenima Požega završava 05. rujna

.

Prometni prekršaji: Može li vam se nakon prigovora izreći stroža kazna?

.

Što slavimo na svetkovinu Velike Gospe?

.

Prometni stručnjak: ʺPolicijski presretači su nepotrebni, a kazne previsoke!ʺ

.

SL. BROD: 20-godišnjak osobnim automobilom prešao preko stopala 72-godišnje pješakinje

.

HRVATI I KORONA: Koliko se Hrvata cijepilo u prvih sedam mjeseci ove godine?

.

Judo klub Slavonac nastupio na turniru „Mala Evropa“ i ostvario odlične rezultate

.

Planinari HPD Gojzerice Požega na Požeškoj gori promatrali Lovrine suze

.

Pogledajte kako danas rade trgovine i šoping centri...

.

29-godišnji vozač pod utjecajem alkohola skrivio prometnu nesreću

.

POŽEGA: Nepoznati počinitelj razbio desno bočno staklo na osobnom automobilu 51-godišnjaka i pobjegao

.

Kao iz najboljih restorana: U nekoliko jednostavnih koraka pripremite svečano talijansko pečenje

.

Danas pretežno sunčano uz temperaturu i do 32 °C

.

HDZ-ova većina u požeškom vijeću poljuljana: Dijana Krpan napustila Domovinski pokret?!

.

Popularno voće poskupljuje za čak 25 posto: Od 8 do 12 kuna za kilogram

.

Koliko kilometara mogu prijeći pojedini modeli automobila s uključenom lampicom rezerve?

.

I prije 118 godina ljude u požeškom kraju je mučila suša i skupoća

.

Stranci i dijaspora primaju naše mirovine: Evo koliko je novca isplaćeno u inozemstvo

.

Jučer je održan 2. Biškupački Chill & Grill

.

Zbog nove europske norme automobili bi mogli poskupjeti i do 5 tisuća eura

.

S dolaskom eura oko 4000 radnika u mjenjačnicama moglo bi ostati bez posla

.

Suša pokosila začinsku papriku- i ona će poskupjeti

.

Od utorka jeftinije gorivo, pogledajte koliko će koštati

.

ODMARALIŠTE HCK-A “CVRČAK“PAKRAC Odlična sezona nadišla očekivanja

.

POŽEGA: Pijani vozač (1,38 promila) sletio s kolnika i udario u betonske stepenice

.

Osobnim automobilom zabili se u drvo- dvije osobe ozlijeđene

.

Ljetni susret bogoslova Požeške biskupije

.

Pržena riža: Lagani recept za fini ručak koji će biti gotov za 10-ak minuta

.

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Požeški franjevci 1909. godine