Tri mjeseca obuke, naknade od 700 eura..: Imamo datum uvođenja vojnog roka, ali čeka se ključna odluka

Prisega
(FOTO: OSRH/ M. Kiš)

12.2.2024. | 11:01 | Regional Express
IZVOR: regionalexpress.hr
Pregleda: 4808

Od 1. siječnja 2025. godine, prema informacijama koje je objavio Jutarnji list, oko 17 tisuća punoljetnih mladića u Hrvatskoj moglo bi biti pozvano na obveznu tromjesečnu vojnu obuku, koja će biti plaćena, te će im se upisivati radni staž. Ovaj korak je predmet trenutnih razmatranja u Ministarstvu obrane, a ministar Ivan Anušić će ovog tjedna razmotriti tri različita modela obveznog vojnog roka, nakon čega će Vlada Republike Hrvatske, zajedno s predsjednikom Zoranom Milanovićem, donijeti konačnu odluku o tome hoće li se vojna obuka zaista uvesti te na koji način.

Prema informacijama iz MORH-a, preferirani model obuke bio bi tro-mjesečni program, u kojem bi se prva dva mjeseca posvetila temeljnoj vojnoj obuci, dok bi se treći mjesec posvetio specijalističkoj obuci prema individualnim afinitetima polaznika. Tijekom ova tri mjeseca, vojni ročnici bi se educirali kako teorijski, tako i praktično, uključujući učenje vojnih doktrina, montiranje oružja te praktično gađanje na poligonu.

Nakon što je bivši ministar obrane Mario Banožić povećao naknade dobrovoljnim ročnicima na 700 eura mjesečno, trenutni ministar planira daljnje povećanje tih naknada, pod uvjetom da postoji financijski prostor u proračunu za to. Važno je napomenuti da će služenje tromjesečnog obveznog vojnog roka biti priznato kao radni staž, omogućavajući ročnicima različite pogodnosti koje imaju zaposlene osobe.


Jedno od otvorenih pitanja je kako će se postupiti s mladima koji se pozivaju na priziv savjesti, što je činilo oko 70 posto mladih 2008. godine, što je rezultiralo zamrzavanjem vojnog roka. MORH planira zadržati priziv savjesti kao ustavnu kategoriju, ali istovremeno planira osigurati da obveznici koji se pozivaju na priziv savjesti prođu određenu vrstu obuke. Primjerice, MORH će osigurati obuku o reakcijama u katastrofalnim situacijama ili pružanju prve pomoći.


Vojni rok neće biti obvezan za žene, koje će i dalje moći dragovoljno služiti, dok će muškarci koji se prijave morati proći specijalistički liječnički pregled i psihološka testiranja. Fizička spremnost će se stjecati tijekom obuke, a neće biti uvjet za prijavu, već samo za prolazak obuke.

izvor: Regional Express


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI