Zabranit će se prodaja svih energetiskih pića u Hrvatskoj?!

Energetska pića
(FOTO: Wikipedia)

15.11.2023. | 10:32 | N1
IZVOR: n1info.hr
Pregleda: 2097

Ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je hitno ograničavanje konzumacije energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima te nikotinskih vrećica zbog čega je održan sastanak s HZJZ-om i DIRH-om.

“Naši najmlađi građani, učenici već su neko vrijeme izloženi određenim štetnim tvarima u vidu energetskih pića koja se reklamiraju. Svjedočili smo da pojedine zemlje zabranjuju takva pića jer imaju nekakve sastojke koji nisu ni zakonom dozvoljeni, iako lnjihov zdravstveni učinak nije prevelik, ali svejedno ako je nešto prisutno i u opticaju, a nije zakonom dozvoljeno trebamo reagirati. Zahvaljujem Državnom inspektoratu koji od jutros analizira situaciju na našem području i analizira navedene preparate”, rekao je Beroš.

Ministar se osvrnuo i na izloženost djece nikotinskim vrećicama koje imaju kako navodi ekstremno visok udio nikotina.


“Smatrao sam izrazito potrebnim da vam se danas obratimo i da poduzmemo aktivnosti koje će utjecati na ograničenje takvih proizvoda. Reći ću vam nešto što je zapanjujuće, na tržištu postoje proizvodi, duhanske nikotinske vrećice s vrlo visokim sadržajem nikotina. Sadržaj tog nikotina može biti od 20 mg do 50 mg, 20 mg znači da je netko konzumirao količinu nikotina koja je ekvivalent 20 cigareta, a 50 mg je dvije i pol kutije cigareta. Prema tome možete zamisliti što će se dogoditi nekom našem školarcu ako stavi to u svoju usta”, kazao je ministar.


Ograničenje konzumacije proizvoda

Beroš je dodao da nikotinske vrećice imaju izrazito nepovoljan zdravstveni učinak te da postoji i mogućnost gutanja vrećice što može dovesti do smrtnog ishoda.

“Svi smo skupa tu da ograničimo mogućnost konzumacije takvih proizvoda osobito u području škola i sličnih institucija. Upravo zato ćemo nakon sastanka uputiti dopis Ministarstvu obrazovanja i znanosti, isto tako i Ministarstvu unutarnjih poslova”, istaknuo je Beroš.

Daljnji koraci

Dodao je da su danas već napravljeni neki koraci. Tijekom dana su objavljene preporuke HZJZ-a o štetnosti energetski pića i preporuke o štetnosti nikotinskih proizvoda, podsjetio je ministar.

“Realiziran je ovaj sastanak, a tijekom dana samostalno, ali smo i uputili smo dopis Državnom inspektoratu da s obzirom na potencijalnu prisutnost energetskih pića s nedozvoljenim sastojcima da žurno provode, što i rade,inspekcijske nadzore te da u slučaju postojanja takvih pića na našem području zabrane upotrebu istih i da ih uklone s tržišta i da narede povlačenje istog”, objasnio je ministar.

“Ono što nam je nadalje cilj je onemogućiti internetsko trgovanje takvim proizvodima jer moramo pogledati istini u oči i uzeti u obzir potencijalne opasnosti što sada i radimo. Ono što radimo, ali nismo našli adekvatnu pravnu formu, ali to će se tijekom večeri i sutrašnjeg jutra svakako naći, a to je da tražimo pravu pravnu mogućnost, prikladnu i adekvatnu, da ograničimo upotrebu ovakvih proizvoda koji su sasvim sigurno štetni za zdravlje hrvatskih građana”, rekao je Beroš.

Ministar se zahvalio medijima na informiranju javnosti o štetnosti ovakvih proizvoda i rekao da će se to informiranje nastaviti i dalje kako bi i roditelji i djeca shvatili kolika je opasnost konzumirati takve proizvode, a posebno nikotinske vrećice.

“U tijeku je izrada zakona koji će regulirati utjecaj i štetnost energetskih pića međutim nemamo vremena čekati nove zakone pa smo na ovaj način htjeli intervenirati i zaštiti zdravlje hrvatskih građana poglavito najmlađih”, kazao je Beroš.

izvor: N1


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI