Treba li zabraniti mobitele u školama? Više od 85 posto učitelja je za to, ali učenici podijeljeni

mobitel, mobitel u školi
(FOTO: Shutterstock)

20.9.2023. | 11:17 | danas.hr
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 782

Institut za društvena istraživanja u Zagrebu objavio je rezultate po kojima više od 85 posto svih učitelja i učiteljica podržava zabranu korištenja mobitela u školama. Učitelji i učiteljice predmetne nastave nešto više u odnosu na učitelje i učiteljice razredne nastave. Također, značajan dio učenika zagovara zabranu. Opsežno nacionalno istraživanje provedeno je u razdoblju u svibnju i lipnju 2022. godine.

U njemu je sudjelovalo 1705 učitelja i učiteljica te 3706 učenika i učenica petih razreda kao i 3866 učenika i učenica sedmih razreda iz 84 osnovne škole u Hrvatskoj.

Učenici petih razreda podijeljeni su po pitanju zabrane korištenja mobitela u školama. Zabrani se protivi 47,4 posto učenika, a 52,6 posto njih je podržava. Učenici sedmih razreda većinski se protive zabrani, njih gotovo 70 posto (68,9), a nešto manje od trećine zabranu podržava.


"Učenička perspektiva o zabrani korištenja mobitela u školama ukazuje na složenost ove teme. Učenici/ce petog razreda su izrazito podijeljeni oko pitanja zabrane korištenja mobitela u školama, pri čemu nešto više od polovine učenika/ca podržava ideju zabrane (52.6%). Nisu uočene razlike u odgovorima s obzirom na spol, regionalnu lokaciju škole, školski uspjeh i obrazovni status oca", tumače autori


Sklonost zabrani iskazana od strane velike većine učitelja/ica, ali i značajnog dijela učenika/ca, ukazuje da je korištenje mobitela u hrvatskom osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju neprikladno te da se ne koriste brojne mogućnosti digitalne tehnologije u školama. S obzirom na sveprisutnost mobitela u svakodnevnom životu učenika/ca, kao i na sve češće zahtjeve za korištenjem mobitela u odgojno-obrazovne svrhe tijekom nastavnog procesa potrebno je povesti stručnu i javnu raspravu o sljedećem:"Treba li, s kojom svrhom i kako omogućiti korištenje mobitela u osnovnoj školi? Rezultati pozivaju na raspravu između svih uključenih u složeni život škole te na uvažavanje različitih perspektiva – posebice učeničke. Dogovor o pitanju korištenja mobitela u svakoj školi postignut suradnjom svih zainteresiranih dionika – učitelja, učenika, ravnatelja, stručnih suradnika i roditelja predstavlja najbolje jamstvo da se zajednička odluka o tom pitanju sprovede u djelo", navode autori.

(IZVOR: www.danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI