TELEGRAM: Domovinski pokret pregovara s HDZ-om, žele četiri ministarstva

Ivan Penava i Andrej Plenković
(FOTO: DP- FB/Vlada RH)

21.4.2024. | 13:21 | Telegram
IZVOR: telegram.hr
Pregleda: 4576

Prema informacijama Telegrama, iz izvora bliskih pregovaračkim timovima HDZ-a i DP-a, te su dvije stranke na korak do finalnog dogovora o novoj desničarskoj vladi i parlamentarnoj većini. Prema tim informacijama, DP je odustao od ministarstava kao što su gospodarstvo i poljoprivreda, ali za sebe traže najmanje četiri resora: kultura, unutarnji poslovi, pravosuđe i regionalni razvoj.

Telegramovi izvori kažu kako Domovinski pokret kroz ova ministarstva želi provoditi desničarsku ideološku politiku na kojoj su dobili saborske mandate, s naglaskom na kulturu i unutarnje poslove. Smatraju kako će tako biračima lakše prodati suradnju s HDZ-om.

U svojim istupima i stranačkom programu, čelnici DP-a isticali su antiimigrantsku politiku, borbu protiv kriminala i kroatizaciju kulturnog prostora. Dobivanje ministarstva kao što je kultura omogućilo bi im ispunjavanje dijela tih obećanja prema desnim biračima.


"HDZ načelno spreman na kombinaciju s DP-om"


HDZ-u bi i dalje ostale važne poluge u vladi, poput financija, gospodarstva, vanjskih poslova, obrane, turizma i branitelja, s bitno oslabljenom pozicijom premijera Plenkovića. Prema informacijama ljudi upoznatih s pregovorima, HDZ je načelno spreman na ovakvu kombinaciju s DP-om, uz neka otvorena pitanja.
Koalicija s DP-om značila bi da u novoj vlasti ne bi bilo mjesta za Milorada Pupovca i SDSS, osim eventualno kao tihe partnere iz sabora. Oko ovog se pitanja još vode intenzivni razgovori, kao što je ranije objavio Jutarnji list, pošto DP inzistira na izbacivanju predstavnika Srba iz vlade, što Plenkoviću nikako ne odgovara.

Ključno je pitanje s koliko zastupnika DP ustvari raspolaže i hoće li im nedostajati još netko da oforme novu većinu. HDZ i DP zajedno imaju 75 zastupnika, no Mislav Kolakušić već je najavio da ne planira ići s HDZ-om. Spekulira se da HDZ pokušava pridobiti zastupnika Fokusa, kao i zastupnike Hrvatskih suverenista s liste Mosta.

izvor: telegram



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI