Tehničkoj školi više od pola milijuna kuna za novi projekt mobilnosti učenika

27.5.2019. | 11:41

Tehnička škola Požega

Pregleda: 2441

Tehnička škola
(FOTO: tehnička škola)

27.5.2019. | 11:41 | Tehnička škola Požega
Pregleda: 2441

Tehnička škola Požega uskoro će završiti provedbu projekta mobilnosti za 2018. godinu naziva „Unapređenje individualnih vještina za perspektivniju budućnost“. Službeni završetak projekta je 14.6.2019. do kada će se odraditi diseminacija i predaja završnog izvješća. U sklopu ovog projekta su provedene dvije mobilnosti učenika za zanimanja tehničar za računalstvo, tehničar za mehatroniku i računalni tehničar za strojarstvo. Ukupno 25 učenika Tehničke škole boravilo je po 14 dana u Bragi (Portugal) i Velenju (Republika Slovenija) na stručnoj praksi, a iskustvo koje su dobili je zaista neprocjenjivo i vjerujemo zapamćeno za cijeli život.Završavajući i pišući izvješća s prethodne mobilnosti stigli su nam rezultati natječaja nove. Ponosno možemo objaviti kako već 5.6.2019. započinjemo provedbu novoga projekta mobilnosti naziva “European practice for better future“. Projekt mobilnosti u potpunosti će financirati Agencija za mobilnost i programe Europske Unije, a vrijednost istoga je veća od pola milijuna kuna (71.488,00 €).
U projektu “European practice for better future“ planirane su dvije mobilnosti, a istu će ostvariti ukupno 32 učenika i 4 nastavnika u pratnji. Novost u projektu je to što ćemo prvi puta dati priliku učenicima trogodišnjih zanimanja u zemljama Europske unije da steknu nova praktična znanja i kompetencije. Aktivnosti u novom projektu započinju 5.6.2019. predstavljanjem projekta učenicima, a nastavljaju se prijavom učenika i pripremnim aktivnostima u školi. Planirano je da se prva mobilnost u Portugalu ostvari od 13.10. do 26.10.2019., a druga od 22.03.2020. do 04.04.2020. u Sloveniji.Mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju ima izrazitu vrijednost u pomaganju učenicima da prošire svoje profesionalne i socijalne vještine, postanu otvoreniji te razviju sklonost inovacijama i poduzetnosti te osjećaj europskog građanstva. Ona je sredstvo za poboljšanje opće uspješnosti škola uključenih u takve prakse, što se postiže razvijanjem trajnih strategija internacionalizacije pri čemu se istodobno pomaže poduzećima da pronađu osobe s odgovarajućim vještinama koje su im potrebne za povećanje konkurentnosti.Stručna praksa u inozemstvu ima veću dodanu vrijednost za učenike u smislu razvijanja njihovih vještina za određeni posao te još boljeg poznavanja stranog jezika, kulture i radnog okruženja, čime se povećava njihova zapošljivost.

Na sljedećim fotografijama su prikazana doživljena stručna i kulturološka iskustva s ovogodišnje mobilnosti.

Denis Smojvir, Martina Marjanović

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI