Talijanski Oreo: Recept za neodoljive talijanske kolačiće od lješnjaka i čokolade

7.3.2022. | 08:39

Punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: Punkufer. dnevnik.hr

Pregleda: 2688

NOVO

Pleternička adventska priča započinje — gradonačelnica Šarić poziva sve na blagdansko druženje
Pleternička adventska priča započinje — gradonačelnica Šarić poziva sve na blagdansko druženje
Izložba “Kreativni i Neovisni” otvorena u Gradskoj knjižnici Požega
Izložba “Kreativni i Neovisni” otvorena u Gradskoj knjižnici Požega
Topla proslava 101. rođendana Gradskog muzeja Požega: glazba, tradicija i puno emocija
Topla proslava 101. rođendana Gradskog muzeja Požega: glazba, tradicija i puno emocija
Učiteljica Martina Čerti i njezin 3.a posvetili Dan osoba s invaliditetom djevojčici koja ih spaja – Teni Šimčik
Učiteljica Martina Čerti i njezin 3.a posvetili Dan osoba s invaliditetom djevojčici koja ih spaja – Teni Šimčik
Uz visoke uzvanike i dodjelu priznanja Jakšić proslavio svoj Dan i blagdan svete Barbare
Uz visoke uzvanike i dodjelu priznanja Jakšić proslavio svoj Dan i blagdan svete Barbare
Državno odvjetništvo pokreće istragu protiv gradonačelnika Miličevića?
Državno odvjetništvo pokreće istragu protiv gradonačelnika Miličevića?
Poezija i makrame Slavice Šperande oduševili posjetitelje Gradske knjižnice Požega
Poezija i makrame Slavice Šperande oduševili posjetitelje Gradske knjižnice Požega
Požeški ulični svirač Rajko: Od tambure do frule za zmije
Požeški ulični svirač Rajko: Od tambure do frule za zmije
Županijska vatrogasna zajednica donijela plan rada i proračun: Fokus na mladeži i preventivi
Županijska vatrogasna zajednica donijela plan rada i proračun: Fokus na mladeži i preventivi
Svečani trenutak za Požegu: Otvoren restoran Mama Mia La Pasta, novo središte vrhunske gastronomije
Svečani trenutak za Požegu: Otvoren restoran Mama Mia La Pasta, novo središte vrhunske gastronomije
Talijanski Oreo: Recept za neodoljive talijanske kolačiće od lješnjaka i čokolade

FOTO: Getty Images

7.3.2022. | 08:39 | Punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: Punkufer. dnevnik.hr
Pregleda: 2688

Baci di dama ili damini poljupci omiljeni su talijanski kolačići. Pripremaju se s maslacem od lješnjaka i namazom od čokolade, a ime duguju izgledu koje je slastičare još u 19. stoljeću podsjetio na ženske usne. Nastali su u slastičarnicama u Tortoni u Pijemontu koji je poznat po lješnjacima i ostali su popularni do danas, a često se nazivaju i talijanskim Oreom. Osim rastopljenom čokoladom mogu se puniti i Nutellom, a ponekad se osim mljevenih lješnjaka koristi i pistacija. 

Sastojci za kolačiće:


100 g lješnjaka
100 g brašna
100 g maslaca
85 g šećera
50 g tamne čokolade

Priprema:

1. Tostirajte lješnjake na 160 Celzijevih stupnjeva 15 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđi i mirisni. Izvadite ih iz pećnice i trljajte ih kuhinjskom krpom dok se ne ogule. Ostavite ih neka se ohlade pa miksajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu, poput pijeska.

2. Prebacite lješnjake u posudu pa dodajte prosijano brašno, narezani maslac i šećer. Izmiksajte sve sastojke u glatko tijesto. Podijelite tijesto na četiri dijela i svaki komad oblikujte u kobasicu. Stavite ih na lim za prekriven papirom za pečenje pa ostavite u hladnjaku na jedan sat.

3. Izvadite komad po komad tijesta pa ga narežite na dijelove podjednake veličine (otprilike po 8 g svaki) te oblikujte kuglice koje vratite na lim i ostavite u hladnjaku jedan sat.

4. Nakon hlađenja pecite ih 15 minuta na 160 stupnjeva Celzija te ih ostavite da se potpuno ohlade prije punjenja. Na pari otopite čokoladu pa je pustite da se hladi nekoliko minuta da se lagano zgusne. Premažite kolačić, spojite ga s drugim i nastavite tako dok ih sve ne uparite. Ostavite ih na rešetci dok se čokolada ne stegne.

(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI