Santa Cruz de la Sierra
16°C
+17
+17
+16
+16
+16
+16
+16
+15
+16
+16
+17
+17
+18
+19
+20
+20
+20
+19
+18
+17
+17
+17
+17
+17
Ma
20°C
15°C
+16
+16
+16
+16
+16
+16
+16
+16
+16
+17
+18
+19
+20
+21
+21
+21
+20
+20
+19
+18
+18
+17
+16
+15
Mi
21°C
15°C
+15
+14
+14
+14
+15
+15
+15
+16
+16
+17
+19
+20
+21
+23
+24
+23
+23
+22
+21
+21
+20
+20
+20
+20
Ju
24°C
14°C
+20
+19
+19
+20
+20
+20
+20
+21
+21
+22
+23
+24
+24
+25
+26
+25
+25
+24
+23
+23
+22
+22
+22
+21
Vi
26°C
19°C
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+20
+20
+20
+21
+21
+21
+21
+21
+22
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+20
+20
+19
22°C
19°C
+19
+18
+17
+17
+17
+17
+17
+17
+17
+17
+18
+19
+19
+20
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+21
Do
21°C
17°C
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+22
+22
+23
+23
+24
+24
+23
+23
+23
+23
+23
+22
+22
+22
Lu
24°C
21°C
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+21
+20
+21
+22
+22
+23
+24
+24
+24
+24
+23
+23
+22
+22
+22
+21
+21
+21
+21
+21
+20
+19
+19
+18
+17
+16
+17
+17
+17
+17
+17
+17
+17
+17
+17
+17
+16
+23
+23
+22
+22
+23
+23
+22
+22
+20
+21
+19
+19
+17
+18
+19
+19
+18
+18
+19
+19
+19
+18
+18
+17
+24
+25
+24
+23
Weather Data Source: pronóstico del tiempo

Srce bifteka: Recept za sočno meso i fini umak u kojem ostaju sve slasti pečenja


(FOTO: Shutterstock)

30.1.2023. | 11:03 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 4432

Chateaubriand je specijalitet koji se priprema u posebnim prilikama, a radi se od središnjeg dijela goveđeg filea – srca bifteka. Navodno je chef Montmireil osmislio to posebno jelo u čast Francoisu Chateaubriandu, diplomatu i političaru, a ostalo je povijest. Osim sastojaka i dobre volje, za ovo jelo će vam trebati i termometar za meso, kao i kuhinjska špaga koja se veže kako pečenje zadržalo oblik i ravnomjerno se ispeklo.

 

Sastojci za chateaubriand:


1300 g goveđeg filea (središnji dio)


2-3 žlice zrnatog senfa

2,3 ljutike

sol i papar

600 g krumpira

600 g mrkve

2 žlice maslinovog ulja

svježi ružmarin

Umak:

 

120 ml suhog crnog vina

475 ml goveđeg temeljca

½ žličice Worcestershire umaka

½ žličice Dijon senfa

¼ žličice curry praha

2 grančice svježeg ružmarina

15 g maslaca

30 ml vode

15 g škrobnog brašna

Priprema chateaubrianda:

Začinite meso solju i paprom pa ga premažite senfom i zavežite kuhinjskom špagom, stavite u posudu i poklopite. Ostavite preko noći u hladnjaku pa ga prije pečenja ostavite kratko na sobnoj temperaturi i kratko ispržite u velikoj tavi sa svih strana da sokovi ne iscure tijekom pečenja.

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva Celzija. Stavite pečenje u posudu za pečenje s debelim dnom. Prelijte mrkvu, ljutiku i oguljeni krumpir maslinovim uljem pa dodajte soli, papra i ružmarin. Rasporedite povrće oko mesa.

Pecite 15 minuta, zatim smanjite na 190 stupnjeva Celzija i nastavite s pečenjem dok se ne postigne željena unutarnja temperatura (54 – 57 stupnja Celzija za medium rare, 60-62 stupnja Celzija za medium, 72 stupanj Celzijus za well done). Ovisno o tome kako volite pečeno meso trebat će mu 20 do 30 minuta u pećnici.

Izvadite meso na dasku za rezanje i pokrijte folijom pa ostavite da odstoji 15-20 minuta. Povrće prebacite u lim posudu za pečenje i nastavite peći na 190 stupnjeva Celzija 15-20 minuta dok ne postanu hrskavi. Posudu u kojoj se peklo meso zagrijte na štednjaku pa deglazirajte vinom i kuhajte dok se ne reducira na polovicu. Dodajte goveđi temeljac, curry, Worcestershire i Dijon senf. Zatim dodajte grančice ružmarina i pirjajte 5-10 minuta. Uklonite ružmarin.

Pomiješajte vodu i škrobno brašno pa umutite u umak i pirjajte dok se ne zgusne. Dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi i sjedini. Poslužite meso s umakom i povrćem.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
1. Da, izaći ću - 33,85%
2. Ne, neću izaći - 33,2%
3. Ne znam - 32,95%
Ukupno glasova: 56848
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI