Sjećanje na 32. obljetnicu otmice: „Ivan Šreter će zauvijek ostati simbol mira i nestalih osoba“

Ivan Šreter- obljetnica
(FOTO: PSŽ)

19.8.2023. | 10:32 | PSŽ
IZVOR: pszupanija.hr
Pregleda: 2855

Poznat i priznat radi svog mirotvorstva kojim su zračila njegova djela, doktor Ivan Šreter ostao je upamćen kao uvaženi Pakračanin i veliki domoljub. Trideset i dvije godine nakon njegove otmice koja se dogodila uslijed barikade u naselju Kukunjevac, živi sjećanje na njegova djela i snažno promicanje mira kojeg je zagovarao.

Na mjestu njegove otmice položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a počast su odali saborski zastupnik doktor Ivan Ćelić i izaslanstvo Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, županica Antonija Jozić, izaslanstvo Grada Pakraca na čelu sa saborskom zastupnicom i gradonačelnicom Anamarijom Blažević, izaslanstvo Grada Lipika na čelu s gradonačelnikom Vinkom Kasanom te izaslanstva braniteljskih udruga s područja Pakraca i Lipika.




-Do posljednjeg trenutka Ivan Šreter, mirotvorac i veliki čovjek vjerovao je u mir. Doktora Ivana Šretera se pamti, ne samo u njegovom Lipiku i Pakracu već i šire, a dokaz tome su brojni trgovi i ulice koji nose njegovo ime. Hvala vam što svih ovih godina dolazite ovdje u Kukunjevac, jer čuvajući sjećanje na ovaj zločinački čin prema hrvatskom čovjeku i dobrotvoru, čuvamo lik i djelo doktora Ivana Šretera – rekao je Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika.


Svijeće su zapaljene i podno biste doktoru Ivanu Šreteru u Pakracu, a odmah zatim služeno je i misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Odavanju počasti pridružili su se i predstavnici Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, čiji je jedan od osnivača 1991. godine bio i sam doktor Šreter.



- Doktor Ivan Šreter je još uvijek u sjećanjima ljudi koji su osnivali Hrvatsko katoličko liječničko društvo i koji su dolazili s ovoga područja kao doktorica Davorka Rosić, nekadašnja dopredsjednica društva. U našem Hrvatskom katoličkom liječničkom društvu se misao i sjećanje na lik i djelo doktora Ivana Šretera iznimno cijeni i poštuje, a poseban doprinos tome ostvaruje podružnica društva koja okuplja liječnike iz Pakraca, Lipika i Daruvara – rekao je saborski zastupnik Ivan Ćelić.

Saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević istaknula je kako će doktor Šretar i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Pakrac zauvijek ostati u sjećanju kao simbol mirotvorstva, ali i kao simbol svih nestalih osoba tijekom Domovinskoga rata.



- Sjećanje na doktora Šretera čuvat ćemo i dalje i obveza nam je to isto prenositi na mlađe generacije. Ponosni smo što smo sugrađani velikog čovjeka i velikog mirotvorca Ivana Šretera. Moram spomenuti da uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Uprave za nestale činimo sve da se tijela i doktora Šretera, ali i ostalih zarobljenik u srbočetničkom logoru Bučje pronađu i dostojno pokopaju na mjesta koja im pripadaju i kao vjernicima i kao ljudima – rekla je Anamarija Blažević, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca.

U spomen na uvaženog Pakračanina i velikog mirotvorca, odlukom Hrvatskog sabora 18. kolovoza proglašen je Nacionalnim danom mirotvorstva.

izvor: PSŽ



















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI