Prije pet godina napustio nas je akademik Zlatko Bourek

FOTO: FB Zdravko Ronko

11.5.2023. | 14:43 | Ante Mandarić
Pregleda: 4201

Na današnji dan napustio nas je Požežanin, akademik Zlatko Bourek , najpoznatiji po sudjelovanju u stvaranju kultnog crtanog filma "Baltazar". Na svom FB profilu nekadašnji požeški gradonačelnik Zdravko Ronko prisjetio se znamenitog Požežanina, a mi njegov status u cijelosti prenosimo:

"Akademik Zlatko Bourek , bio je umjetnik svjetskog glasa, istaknuti hrvatski slikar, kipar, kostimograf, scenograf, režiser, autor crtanih i igranih filmova, osnivač škole Zagrebačkog crtanog filma i autor poznate serije prof. Baltazar.

Rodio se u Požegi 04. rujna 1929., veći dio djetinjstva proveo je u Osijeku i izrazito privržen svojoj Slavoniji. Od 1943 –1945. sudjelovao je u Antifašističkoj borbi, a 1955. diplomirao kiparstvo kod prof. Koste Angelija Radovanija.


Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za životno djelo kao i nagrade grada Požege za životno djelo. Umro je u Zagrebu 11. svibnja 2018.godine", stoji u Ronkovoj objavi.


Detaljnije pogledajte u video-prilogu, također, preuzetom s YouTube kanala Zdravka Ronka.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI