NASLOVNADRUŠTVO
OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA: Šestaši i osmaši obilježili Europski tjedan kretanja

FOTO: OŠ Antuna Kanižlića

OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA: Šestaši i osmaši obilježili Europski tjedan kretanja

27.9.2021. 16:10 | 034 portal IZVOR: OŠ Antuna Kanižlića PREGLEDA: 1086

Četvrtak, 23. rujna 2021. željno su iščekivali učenici šestih i osmih razreda kako bi, poput svojih prijatelja petaša i sedmaša, obilježili Europski tjedan mobilnosti planinarenjem Požeškom gorom i posjetom vinogradima. Vođeni ovogodišnjim sloganom Europskog tjedna kretanja „KREĆIMO SE ODRŽIVO“, krenuli su s vremenskim razmakom svaki razred posebno, u pratnji razrednika, djelatnika HGSS-a i HPD Sokolovac, put požeških vinograda.I ovoga je puta naglasak, osim na kretanje alternativnim načinima (hodanje, bicikliranje, trčanje), bio na održavanju nastave u prirodi. Svaki je nastavnik pripremio odgovarajuće gradivo koje je prigodno povezao s mjestom boravka učenika, a to su ovoga puta bili vinogradi na obroncima Požeške gore.  Na satu povijesti učenici su se upoznali s razvojem vinogradarstva i vinarstva u požeškom kraju od njihova nastanka do danas. Najprije su poslušali kratak kronološki pregled o razvoju vinogradarstva u rimsko doba, preko srednjovjekovnog razvoja na feudalnim vlastelinstvima, do slabljenja u vrijeme osmanskog perioda te novog uzleta nakon oslobođenja od Osmanlija. Posebno su pažljivo pratili dio predavanja o bolestima vinove loze krajem 19. stoljeća. Razgovarajući, a na temelju kretanja i promatranja vinograda na Požeškoj gori,  učenici su došli do zaključka  koji su prirodni uvjeti potrebni za razvoj vinogradarstva  te su se upoznali s nekim od najčešćih sorata grožđa u našem kraju.
Podsjetili su se najvažnijih spomen - dana povezanih s vinom i vinogradarstvom, poput Vincelova, Grgureva ili Martinja. Posebno su se zainteresirali za  tradicionalno vinarstvo i način obrađivanja vinograda na prijelazu 19. u 20. st. te kako se razlikovao pristup seljačkog stanovništva u odnosu na požeške građane  ili nekadašnje plemstvo. Na temelju izlaganja učenici su prepoznali važnost obrazovanja  i unapređenja uzgoja vinove loze zahvaljujući istaknutim pojedincima i ustanovama, kakva je npr. požeška Ratarnica.  Za problemski zadatak učenici su trebali osmisliti kako se vinogradarstvo može unaprijediti, osobito ako se radi o manjim površinama poput onih iznad Požege, te koje su  perspektive daljnjeg razvoja turizma na temelju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina.Na ovo se povijesno predavanje nadovezala ravnateljica predavanjem iz geografije o poljoprivredi i specifičnosti požeškog vinogradarstva. Zanimljiv je podatak učenicima bio taj što su se vinogradarstvom bavili i vinograde posjedovali građani grada Požege, uz ruralno stanovništvo.

O proizvodnji vina, točnije o vrenju, učenici su saznali više na nastavi kemije obrađujući temu alkoholnog vrenja ili fermentacije. Upoznali su način proizvodnje vina, kemijske reakcije koje se pritom odvijaju, razliku u načinu proizvodnje vina i žestokih pića, razlike u procesima fermentacije i destilacije te zanimljivosti vezane uz njih. Pričali su i o štetnosti konzumacije alkohola u prekomjernim količinama te o njegovoj korisnosti kod dezinfekcije.Nastava predmeta Matematika protekla je u ponavljanju gradiva prethodnog razreda koje je nastavnik povezao s potencijama koje se uče u 8. razredu. Učenici su dobili zadatak prvo procijeniti, a potom izračunati polumjer stabla. Nakon mjerenja računali su opseg stabla i pretvarali mjerne jedinice.

Nastava Hrvatskog jezika obogatila je učeničke vještine pisanog izražavanja: kako bi poradili na slikovitosti izražavanja, učenici su pisali pjesničke slike i vježbali stilska izražajna sredstva. Učenici koji polaze izbornu nastavu Građanskog odgoja imali su još jedan zadatak: vježbali su znakovni jezik kojim će obilježiti Međunarodni dan jezika.Predrag Livak, stalni suradnik PD „Sokolovac“ , održao je učenicima predavanje o ekologiji i održivom razvoju na temelju primjera akumulacijskog jezera Kamensko koje je već dugo vremena planirano, ali taj plan još uvijek nije ostvaren radi očuvanja prirode. Učenici su pokazali velik interes za ovu temu, postavljajući dodatna pitanja predavaču.

Pripadnik HGSS-a Igor Protić govorio je učenicima o važnosti Gorske službe spašavanja i njihovom djelovanju, što je nakon nevolje koja je zadesila grupu naših učenika zainteresiralo osmaše te su pozorno pratili izlaganje.Na žalost, planirana nastava nije mogla biti ostvarena onako kako je zamišljena za sve učenike 6. razreda jer se jedan razred morao vratiti s ravnateljicom u školu. Ostala dva razreda šestaša imala su nastavu Prirode onako kako je nastavnik Neven Marković i planirao iako je, pomažući učenicima kada su naišli na gnijezdo stršljenova, zadobio deset uboda. Nastavnik Neven nije smatrao potrebnim ići na hitnu niti je prihvatio ponuđenu zamjenu, već je održao nastavu pokazujući svu svoju ljubav prema prirodi i entuzijazam u svojoj stalnoj nakani da pouči učenike što više o prirodi te ih nauči voljeti je.U nepredviđenoj situaciji sa stršljenima izvrsno se snašla i naša mlada učiteljica Iva Zlomislić koja je pokazala hrabrost u borbi s prirodom dok je pomagala učenici obraniti se od ovih napasnika: rukama je vadila stršljenove iz učeničine kose te pritom i sama bila ubodena nekoliko puta.

Tagovi: terenska nastava, osmaši, šestaši, oš antuna kanižlića, priroda, europski, tjedan kretanja

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Hrvati u europskom vrhu po potrošnji droge

.

Subotnja šetnja Požegom, 16.10.2021.

.

ʺCrvenkapicaʺ: Recept za kremasti kolač od sira i višanja koji oduševljava okusom

.

Što je s autopraonicama u Požegi? Postoji li potreba za otvaranjem novih?

.

U Hrvatskoj 600.000 umirovljenika ima mirovnu ispod granice siromaštva

.

Obilježeni Dani kruha u dječjem vrtiću Grozdić u Kutjevu

.

PSŽ: od jučer 45 novozaraženih, ukupno je 279 aktivnih slučajeva zaraze

.

Mjesec hrvatske knjige - Nacionalna manifestacija svečano otvorena u Gradskoj knjižnici Požega

.

Gradu Požegi odobreno 85.200,00 kuna za nabavu komunalne opreme

.

Pismo biskupa Škvorčevića prigodom otvorenja sinodskog savjetovanja u Požeškoj biskupiji

.

20-godišnjak u Golom Brdu upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,81 promila

.

Prilikom nadzora prometa u mjestu Vesela, 20-godišnjak predao marihuanu

.

Biskup primio provincijalnu poglavaricu Marijinih sestara

.

Molitveno bdijenje u požeškoj Katedrali pred blagdan sv.Terezije

.

Struje neće biti...

.

Danas djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku

.

Proslava svetkovine sv. Terezije Avilske u Požegi

.

Juniori Slavonije pobjedom nad Slavijom osvojili Županijski nogometni kup

.

U Pakracu počinje jesenska deratizacija

.

Obilježen Međunarodni dan slijepih - Dan bijelog štapa u Požegi

.

Poskupljenje energenata: Hoće li Grad Požega ove zime subvencionirati grijanje plinom?

.

Produljena provedba Popisa stanovništva - terensko popisivanja do 29. listopada 2021

.

Poslali 13-godišnjeg sina samog autobusom iz Njemačke kod bake u Pakrac, sad im prijeti zatvor

.

ʺBlago Požegeʺ Gradskog muzeja i Dan otvorenih vrata Gradske kuće

.

Hrvati masovno zainteresirani za kirurško uklanjanje debljine na račun države

.

Evo što možete napraviti kako bi smanjili račune za struju

.

Tomislav Baltić u dresu zagrebačkoga drugoligaša: ʼSesvete su jedan od najstabilnijih klubova, sretan sam zbog golaʼ

.

Pogledajte recept za fine kremšnite bez grama jaja, mlijeka i maslaca

.

Javna vatrogasna postrojba Grada Požege održala vježbu evakuacije u poslovnom krugu u Industrijskoj ulici

.

Veličanka Marijana predstavlja Hrvatsku na Europskom prvenstvu u Turskoj

.

Privremeno je zatvoreno reciklažno dvorište u Požegi

.

Gradu Požegi odobreno 130 tisuća kuna za projekt „Ulaganje u partnerska područja Požega - Kreševo“

.

I ovaj vikend policija provodi pojačane mjere nadzora prometa

.

SNAŠAO SE; 19-godišnjak vozio auto s nepripadajućom registracijom prije nego što je položio vozački ispit

.

PSŽ: od jučer 19 novozaraženih, ukupno je 234 aktivna slučaja zaraze

.

Struje neće biti...

.

Danas pretežno sunčano uz umjerenu naoblaku

FOTONALAZ

Krava ʺšetalaʺ cestom na relaciji Požega-Pakrac