Ruševo: Komemoracija za žrtve komunističkih zločina u travnju 1945.


(FOTO: Arhiv)

19.4.2021. | 09:12 | Udruga Put
Pregleda: 3330

Ruševačka Udruga građana “Put, istina i život”, u suradnji s Hrvatskim društvom političkih zatvorenika - ogranak Osječko-baranjske županije i Hrvatskim obrednim zdrugom Jazovka - krilo Đakovo, organizirala je 18. travnja (nedjelja) u Ruševu komemoraciju za žrtve komunističkih zločina.Komemoracija je održana u spomen na sve žrtve koje su nakon pada Đakova dospjele u ruke partizana, pripadnika 6. ličke i 21. srpske divizije, te 17. travnja 1945. godine odvedene i ubijene u Đakovu i na Slavonskom križnom putu do Ruševa.


Pokrovitelji komemoracije bili su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Đakovo.


Svečanu svetu misu u ruševačkoj župnoj crkvi Uzašašća Isusova predvodio je profesor emeritus Luka Marijanović.

Potom je kod spomenika posvećenog svim žrtvama Đakovštine i župe Ruševo 1941.-1945. upriličen prigodan program tijekom kojega su, uz govore predstavnika organizatora, pokrovitelja i  gostiju, položeni vijenci i zapaljeni lampioni.Prigodnim pozdravnim riječima nazočnima se u ime domaćina obratila predsjednica Udruge “Put, istina i život” Andrijana Plavi, koja se zahvalila svim gostima na dolasku, podsjetivši ih na važnost održavanja ovakvih komemoracija.

Potom je profesor emeritus Marijanović predvodio molivu za sve žrtve, nakon čega se odala počast domovini slušanjem himne, da bi potom uslijedila minuta šutnje za sve znane I neznane žrtve. Tajnik Udruge Blaž Arežina pročitao je popis dosad identificiranih 65 žrtava.Vijence i lampione su ispred spomenika položili predstavnici izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu sa ravnateljicom Uprave za zatočene i nestale gospođom Ivonom Paltrinieri, predstavnici Grada Đakova, Općine Čaglin, Udruge Put, Udruge "Josip Knežević" Ljeskovica, Hrvatskog društva političkih zatvorenika – ogranak Osječko-baranjske županije, udruge Žrtve za Hrvatsku – ogranak Osijek i ostali nazočni.Nazočnima na komemoraciji obratili su se Stjepan Jakab u ime obitelji stradalih, , načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, predstavnik Grada Đakova Ivica Slišković te predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja Ivona Paltrinieri.

 

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI