Recept za rižu s piletinom u kremastom umaku

Piletina s rižom
(FOTO: Shutterstock)

6.12.2021. | 13:09 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1186

Volite li kombinaciju riže i piletine u kremastom umaku, mogla bi vam se svidjeti sharkaseya, jelo koje se od davnih dana priprema u turskim, ruskim i bliskoistočnim kuhinjama, a objeručke su ga "usvojili" i Egipćani.

Jelo ne traži komplicirane sastojke, većinu vjerojatno redovito imate u kuhinji, osim mahuna kardamoma, koje možete kupiti u prodavaonicama sa začinima.

Osim kuhane piletine, u receptu možete iskoristiti i pečenu, što ovo jelo čini idealnim ručkom za početak radnog tjedna ako vam ostane višak mesa od nedjeljnog pečenja ili juhe.


Sastojci za sharkaseyu:

1 pile
1 mrkva
20 dag korijena celera
1 veliki luk
2 češnja češnjaka
2 lovorova lista
3 mahune kardamoma
2 klinčića
5 zrna crnog papra
1 žličica morske soli
1 žličica češnjaka u prahu
1/2 žličice papra u prahu


Umak od oraha:

1 glavica luka
150 g oraha
4 kriške bijelog kruha
150-200 ml vrhnja
muškatni oraščić
mljevena paprika
sol, papar


Ulje od paprike:
1 češanj češnjaka
2-3 žlice mljevene paprike
maslinovo ulje

Luk:

1 glavica luka
½ žličice šećera

Riža:

1 šalica riže
Prstohvat soli
1 žličica kardamona u prahu
½ žlice maslaca
1 žlica ulja

Priprema:


1. Narezano i očišćeno pile stavite u veliki lonac s lukom, mrkvom, celerom, češnjakom, lovorovim listom, kardamomom, klinčićima, paprom i soli. Prelijte vodom i kuhajte oko jedan sat ili dok se meso ne skuha.

2. Meso prebacite na tanjur pa ga pospite solju, paprom i češnjakom u prahu i pecite u tavi na jakoj vatri 20 minuta. Temeljac nastavite kuhati još oko pola sata i prema potrebi dodajte soli i papra.

3. Luk sitno narežite i pržite ga na srednje jakoj vatri.

4. Kriškama kruha odvojite koricu pa ga prelijte s malo temeljca. Orahe izmiskajte u glatku pastu pa im dodajte namočeni kruh i ponovno izmiksajte dodajući temeljca da dobijete kremastu smjesu, koju procijedite u tavu. Ako je umak pregust, dodajte još temeljca. Pospite muškatnim oraščićem i prstohvatom mljevene paprike pa prelijte vrhnjem. Posolite i popaprite prema ukusu.

5. Otopite maslac na malo ulja u loncu, dodajte rižu, prstohvat soli i jednu žličicu kardamoma u prahu pa kratko pržite miješajući. Dodajte pola šalice vode i šalicu pilećeg temeljca, poklopite i kuhajte na vrlo laganoj vatri 15-20 minuta ili dok ne nestane sva voda i dok riža ne bude kuhana. Prema potrebi dolijte još temeljca ako prebrzo ispari.

6. U tavu stavite sjeckani češnjak i mljevenu papriku pa ih prelijte maslinovim uljem i pržite desetak sekundi.

7. Meso grubo narežite i stavite u sredinu posude za posluživanje. Potom dodajte sloj karameliziranog luka i zatim riže. Preokrenite posudu na pladanj za posluživanje, prelijte umakom od oraha i poprskajte uljem s paprikom i češnjakom te pospite peršinom prema želji.

izvor: Pun Kufer


VIŠE NA TEMU:
HRANA
RECEPT DANA
PILETINA
RIŽA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI