NASLOVNAPOLITIKA

Hoće li Franjo Lucić dobiti subvencije od županije za izgradnju farme ukoliko Antonija Jozić postane županica?

12.10.2020. 22:20 | Ante Mandarić PREGLEDA: 7044

I ptice na grani već znaju kako se Antonija Jozić navodno svom silom trudi i priprema teren kako bi postala županica Požeško-slavonske županije. Ništa sporno ne vidimo u toj situaciji jer legitimno i legalno je lobirati, biti ambiciozan i pretendirati na neko mjesto, ali… Uvijek ima ali.

Antonija Jozić navodno je desna ruka Franje Lucića

Kako smo već pisali, Antonija Jozić navodno je desna ruka Franje Lucića i osoba u koju Franjo Lucić ima ogromnu količinu povjerenja. Sve što se u Pleternici radilo, radi ili će se raditi ne ide bez usuglašavanja s donedavnim zastupnikom u Hrvatskom saboru. Upravo Franjo Lucić dugi niz godina bio je čelni čovjek požeško-slavonskog HDZ-a, a na čiji prijedlog i za čijeg vremena su se isprofilirali većina načelnika i gradonačelnika, župana te njihovih zamjenika u Požeško-slavonskoj županiji, a između ostaloga i Antonija Jozić.


Franjo Lucić dobio je milijun eura za gradnju farme


Tvrtka TOFRADO trgovina, je tvrtka kojoj je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) 20. listopada 2017. odobrila potporu u iznosu od 7.412.500,00 kuna odnosno oko milijun eura potpore za gradnju govedarske farme. O samom načinu dodavanja poljoprivrednih djelatnosti, ulaska OPG-a Tomislava Lucića, sina Franje Lucića u sastav tvrtke TOFRADO trgovina, te o kupnji zemlje na kojoj bi se sama farma gradila pisao je Telegram.

Tako je iste godine, nekoliko mjeseci prije nego je dobila potporu tvrtka TOFRADO trgovina registrirala se i za poljoprivrednu djelatnost. To je vidljivo iz Sudskog registra Ministarstva pravosuđa. Do tada TOFRADO trgovina bavila se isključivo proizvodnjom i prodajom čavala, žice, cigle, crijepa, parketa, elektro-materijala, boja i lakova, sanitarija i pločica. A onda je, početkom svibnja proširila djelatnost i na poljoprivredu, da bi samo pola godine kasnije od APPRRR-a dobila milijun eura potpore za gradnju govedarske farme.

Kako je sve to moguće i kako tvrtka koja se do jučer bavila isključivo prodajom građevinskog materijala odjednom okrenula poljoprivredi, i u tren oka dobila milijun eura državne potpore?

Da stvar bude još zanimljivija, TOFRADO trgovina tek se 7. lipnja iste te 2017. godine uknjižila na zemljište u Pleternici na kojem vjerojatno kani graditi govedarsku farmu. U međuvremenu, kako bi se dobilo milijun eura državne potpore, učinjena je još jedna poslovna akrobacija.

Lucić potpisao ugovor sam sa sobom

Vlasnik TOFRADO trgovine, Tomislav Lucić, sin saborskog zastupnika HDZ-a Franje Lucića, 20. travnja 2017. godine kao vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG), potpisao je s TOFRADO trgovinom, čiji je također vlasnik – dakle sam sa sobom – ugovor o unosu gospodarske cjeline OPG Tomislav Lucić u trgovačko društvo TOFRADO trgovina. Na taj način prenio je na TOFRADO trgovinu sva prava i obveze koje je imao njegov OPG. Tim ugovorom tvrtka TOFRADO trgovina preuzela je i matični identifikacijski broj poljoprivrednog gospodarstva (tzv. MIBPG) OPG-a Tomislava Lucića.

Što to konkretno znači? Na taj način uspostavljen je pravni slijed i pravo na deklariranje one proizvodnje koju je deklarirao Lucićev OPG. A upravo je poljoprivredna proizvodnja nekog OPG-a bitan čimbenik za dobivanje državne potpore. Tako je TOFRADO trgovina na umjetan način stvorila uvjete da se može prijaviti za državne potpore, jer sama nije proizvela ama baš ništa – ni zrno pšenice, ni klip kukuruza, ni jednu jagodu. No, u prijavi koju je TOFRADO trgovina poslala na natječaj APPRRR-a stoji kako su u prošloj godini proizveli pšenicu na 1,01 hektara, kukuruz u zrnu na 1,69 ha, ječam na 13,05 ha, soju na 0,97 ha, te raznog voća i povrća (uključujući jagode, dinje i lubenice na površini od 2,07 hektara). Uz to, uzgojili su i 20 grla tovne junadi! Vrijednost svega, kako su naveli u prijavi, iznosi 260.885,86 kuna, odnosno 35.432,97 EUR.

Zašto farma još uvijek nije izgrađena?

Tragom projekta izgradnje farme odlučili smo poslati upit u Agenciju za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) te provjeriti po kojim je to uvjetima tvrtka TOFRADO trgovina ostvarila pravo na potporu u iznosu od 7.412.500,00 kuna odnosno oko milijun eura.

Također, zanimalo nas je, je li potpora bespovratna i je li dostatna za cjelokupnu investiciju projekta gradnje govedarske farme ili iziskuje dodatno investiranje?

Odgovore još nismo dobili, a vjerujemo kako bi nam te informacije detaljnije rasvijetlile ovaj projekt. Ono što također nije poznato je rok u kojemu tvrtka TOFRADO trgovina ima pravo iskoristiti novac ostvaren potporom Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR). Ukoliko je potpora odobrena postavlja se pitanje zašto farma još uvijek nije izgrađena?

Franjo Lucić već je dobivao subvencije od Požeško-slavonske županije

Sredinom prosinca 2006. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na čijem je čelu tada bila Jadranka Kosor, ujedno i potpredsjednica Vlade, donijet će odluku o priznavanju prava na subvenciju kamate po stopi od dva posto. Svrha subvencioniranja bila je, kako stoji u odluci ”provedba Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja branitelja i Programa malog i srednjeg poduzetništva”. Kredit od 12 milijuna kuna koji su podigle Lucićeve tvrtke, nije međutim bio jedini. TOFRADO i TOFRADO bačvarija već su ranije podigli dva kredita – jedan u iznosu od 5, a drugi od 2,5 milijuna kuna kod tadašnje Požeške banke (sada Podravska banka). I ti su krediti imali povlaštenu kamatnu stopu, a kamatu su subvencionirali Požeško-slavonska županija i Ministarstvo obrta, malog i srednjeg poduzetništva.

Ti su krediti bili namijenjeni za nabavu strojeva i obrtna sredstva. TOFRADO je pak najavio kako će kredit iskoristiti za izgradnju pilane i pratećih objekata, te nabavu transportnih vozila. S dvadesetak milijuna kuna kredita, činilo se, TOFRADO će moći ispuniti obvezu koju je preuzeo: proširiti proizvodnju i zaposliti ljude, prije svega razvojačene branitelje bez posla. No, umjesto ulaganja u osnovnu djelatnost, drvoprerađivačku industriju i proizvodnju hrastovih bačvi – za što su krediti i podignuti – TOFRADO se počeo baviti izgradnjom apartmana na jadranskoj obali! Na neobičan način u tu gradnju upustili su se i članovi obitelji Franje Lucića, njegova supruga Ankica, sinovi Domagoj, Franjo i Tomislav, te kći Marina.

Sumnjiv model potrošnje novca od kredita

Obje su tvrtke, kao što smo rekli, koristile povoljne kredite sa subvencioniranim kamatama, a kako je trebalo opravdati trošenje novca (jer su banke, ali i Požeško-slavonska županija, te dva spomenuta ministarstava iz čijih je sredstava plaćana razlika kamate, imali pravo kontrolirati na što je utrošen novac), dvije Lucićeve tvrtke našle su model na koji način fiktivno potrošiti što više novca. Tako je TOFRADO bačvarija, od sestrinske firme TOFRADA kupovala opremu, no po nekoliko puta većoj cijeni od stvarne. Iz samo jednog dokumenta, u čijem je posjedu Telegram, od 24. veljače 2005. godine, vidljivo je kako je TOFRADO svojoj sestrinskoj tvrtki rabljenu debljaču nabavljenu za 7.536,57 kuna prodao za 29.400 kuna, rabljenju ravnalicu kupljenu za 13.565 prodao za 56.000 kuna, dvostranu debljaču nabavljenu za 15.000, prodao za 63.200, automat za izradu dužice kupljen za 16.000 kuna prodao za 62.800, a primjerice stroj za bušenje drvenih bačvi koji je TOFRADO nabavio za 41.795 kuna, TOFRADO bačvariji prodao je za 145.700 kuna!

Takvih je prodaja bilo bezbroj, pa se na taj način oprala solidna količina novca koji je onda završavao u izgradnji apartmana. U kontroli namjenskog trošenja kredita koju je u lipnju 2007. proveo Upravni odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvitak Požeško-slavonske županije stoji kako je TOFRADO bačvarija osnovna sredstva nabavljala od sestrinske tvrtke TOFRADO (obje u vlasništvu Franje Lucića) te da je ukupno za tu namjenu potrošeno 1.170.200 kuna, ali da je cijena po kojoj je TOFRADO nabavio te strojeve bila samo 259.786,36 kuna. To znači da je TOFRADO svojoj sestrinskoj firmi zaračunao četiri i pol puta veću cijenu, odnosno naplatio 910.315,64 kune više! Pri tom valja znati da su obje tvrtke poslovale na istoj adresi – Ulici Ante Starčevića 16, u Pleternici, pa nije bilo nikakvih transportnih troškova. Na toj se adresi danas nalazi jedina preostala Lucićeva tvrtka, TOFRADO trgovina.

Tko je intervenirao za subvenciju kamata

Telegram tvrdi kako je u posjedu dokumenta kojim tadašnja potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, 9. srpnja 2007. donosi odluku o ukidanju prava tvrtki TOFRADO bačvarija na subvenciju kamate po stopi od dva posto na kredit odobren po osnovi dva projekta: ”Lokalni projekt razvoja – poduzetnik za 2004. godinu” i projekt ”Branitelji”. Razlog: nenamjensko trošenje kredita. U toj odluci doslovce stoji: ”Korisniku subvencije ukida se pravo na subvenciju kamata zbog utvrđenih nepravilnosti i povreda namjenskog korištenja kredita sukladno nalazu po dokumentaciji o namjenskom korištenju kredita”. I dalje: ”Iznos sredstava isplaćenih od strane Ministarstva na ime subvencije po stopi od dva posto, utvrdit će se po okončanju postupka utvrđivanja štete.”

No, dogodit će se zanimljiva stvar. Ne samo što nikada nije utvrđena šteta, već je za desetak dana odluka povučena. Netko moćniji od tadašnje potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, očito, smatrao je kako tvrtka TOFRADO bačvarija, čiji je vlasnik bio Franjo Lucić, ali ju je zastupao njegov brat Drago, ne zaslužuje takav tretman. Tko je to mogao biti, nije teško pogoditi. No, vidjet ćemo, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti nije bilo jedino koje je povuklo odluku o subvencioniranja kamata za kredite tvrtke TOFRADO. Učinit će to i Požeško-slavonska županija koja je, također po stopi od dva posto, subvencionirala kredite Lucićevih tvrtki, koje su pak, bile uvelike angažirane u izgradnji apartmana.

Hoće li Franjo Lucić dobiti subvencije od županije za izgradnju farme ukoliko Antonija Jozić postane županica požeško-slavonske županije?

Uzmemo li sve činjenice koje su u tekstu navedene, a to je kako je tvrtka TOFRADO trgovina navodno ostvarila pravo na potporu od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i to u iznosu od 7.412.500,00 kuna odnosno oko milijun eura za gradnju govedarske farme, a kako sama farma još uvijek nije izgrađena postavlja se pitanje na što se čeka?

Ukoliko je taj novac odnosno potpora odobrena Franji Luciću, a još uvijek nije iskorištena ili je upitno hoće li uopće biti iskorištena, vjerojatno je mogla biti bolje upotrebljena, a zasigurno će faliti nekim drugim stvarnim poljoprivrednicima.

Iz priloženog vidimo kako Franjo Lucić sa svojim tvrtkama ima dovoljno iskustva sa subvencijama raznih ministarstava, ali između ostaloga i s Požeško-slavonskom županijom. U kuloarima se priča kako Franjo Lucić čeka dovoljno podobnu osobu koja će doći na čelo Požeško-slavonske županije, a u ovom slučaju saznajemo kako se navodno misli na Antoniju Jozić, kako bi konačno mogao realizirati projekt izgradnje dugo željene farme u Pleternici? Je li takva „kombinacija“ uopće moguća i je li to ono što se „iza brda valja“? Nije isključena ova mogućnost.

Također, ukoliko je potpora Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju bila namijenjena za tvrtku TOFRADO trgovina, nejasno je zbog čega je Franjo Lucić početkom 2017. osnovao tvrtku Farma Pleternica d.o.o.

Ostaje nam za vidjeti što će se u bliskoj budućnosti događati, a vrijeme će pokazati jesmo li bili u pravu ili ne?

Dio teksta preuzet s www.telegram.hr

Tagovi: Franjo Lucić, Antonija Jozić, farma, gradnja farme

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Prije 29 godina u Prekopakri je poginuo heroj Mario Svjetličić

.

Van svake pameti! Novi nogostup ʺkrasitʺ će rasvjetni stupovi

.

Ivana Paradžiković se izgubila u šumi iznad Jankovca

.

Održano 20. državno natjecanje u twirlingu

.

STOŽER OBJAVIO: Ovo su nove mjere!

.

Komemoracija uz 29. godišnjicu pogibije hrvatskih branitelja uz spomen ploču u Poljanskoj

.

Biskup Škvorčević predvodio misu za poginule branitelje 123. brigade

.

Ni do kirvaja se ništa promijenilo nije...

.

Hrvatska srušila crni rekord novooboljelih

.

Najmekaniji cheesecake: Recept za japansku tortu od sira koja se topi u ustima

.

Pleterničanka Mia Mikliš je prvakinja svijeta u wellnessu

.

U Požeško-slavonskoj županiji danas 140 aktivnih slučajeva

.

UDVDR: Uručeni laptopi djeci hrvatskih branitelja

.

Vrijeme danas oblačno i kišovito

.

Dodijeljena uvjerenja osposobljenima za Voditelja/icu izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova

.

Život mlade obitelji iz Novog Štitnjaka na njemačkoj adresi

.

Recept za tiramisu cheesecake koji se ne peče

.

Obilježena 29. godišnjica osnutka 123. brigade HV-a

.

U Požegi održana 50. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

.

Obavijest Tekije d.o.o. korisnicima s područja Grada Kutjeva te Općina Kaptol i Velika

.

Tmurna šetnja Požegom u vrijeme koronavirusa 24.10.2020.

.

Najgori dan do sada, prešli smo 2000 novooboljelih

.

Novo parkiralište u Kaptolu

.

Prelazimo na zimsko računanje vremena, kazaljke sata vraćamo unatrag 60 minuta

.

Završen postupak nove katastarske izmjere za katastarsku općinu Komušina

.

Vrijeme danas pretežno oblačno s mjestimičnom kišom

.

Ponovno nagli porast! U PSŽ zaraženo 134 osobe koronavirusom, 16 osoba je hospitalizirano

.

Dvadeset i prva redovna izvještajna Skupština Županijske zajednice udruga HVIDR-e Požeško-slavonske županije

.

Moguće iznajmljivanje električnih bicikala u Pakracu

.

Sve se glasnije spominju strože mjere. Kako će ih provesti Stožer kojem građani ne vjeruju?

.

Ususret blagdanu Svih svetih-u pet godina udvostručen uvoz cvijeća

FOTONALAZ

Pleterničanka Mia Mikliš je prvakinja svijeta u wellnessu