Rast prosječne plaće u Hrvatskoj: Evo tko je na vrhu ljestvice

Ilustracija
(FOTO: istockphoto)

21.9.2023. | 11:29 | dnevnik.hr
IZVOR: dnevnik.hr
Pregleda: 2591

Prema izvješću, objavljenom u srijedu, prosječna plaća od 1141 euro nominalno je niža za 0,8 posto, a realno za jedan posto u odnosu na lipanj.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća isplaćena je u djelatnosti zračni prijevoz, 1949 eura, dok je najniža bila u djelatnosti proizvodnje odjeće, 752 eura.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za srpanj iznosila je 984 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.


Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenomeu pravnim osobamaza srpanj iznosila je 1580 eura, što je nominalno niže za 0,6, a realno za 0,8 posto u odnosu na lipanj.


Na godišnjoj je razini pak prosječna bruto plaća nominalno viša za 15,5 posto, a realno za 7,6 posto.

U srpnju je bilo prosječno 167 plaćenih sati, što je u odnosu na lipanj manje za 4,6 posto.

Prosječna neto plaća po satu za srpanj je iznosila 6,65 eura, što je u odnosu na lipanj više za 3,3, a u odnosu na srpanj prošle godine za 13,5 posto.

U razdoblju od siječnja do srpnja prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je 1126 eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine nominalno više za 12, a realno za 2,3 posto.

Najveći rast plaća

Najveći je rast prosječnih neto plaća u posljednjih godinu dana zabilježen u zdravstvu i socijalnoj skrbi (17,7 posto), zatim u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (16,9 posto).

Rast od više od 15 posto zabilježen je u građevinarstvu, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu te javnoj upravi i obrani.

Od najvišeg do najmanjeg rasta poredani su: umjetnosti, zabava i rekreacija, poslovanje nekretninama, prijevoz i skladištenje, ostale uslužne djelatnosti, prerađivačka industrija, obrazovanje, stručne znanosti i tehn. djelatnosti, trgovina, opskrba vodom i gospodarenje otpadom, pružanje smještaja i priprema hrane, opskrba strujom i plinom, informacije i komunikacije te financije i osiguranje.

Prosjek je porast od 13,4 posto.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI