(FOTO: Profimedia)
Tipične namirnice tajlandske kuhinje, poput curry paste, kokosova mlijeka i ljute papričice izvrstan su dodatak mljevenom mesu koje se oblikuje u loptice što se potom peku u pećnici i poslužuju s pikantnim umakom te rižom.
Sastojci za tajlandske mesne okruglice:4 kriške tost kruha,½ šalice kokosovog mlijeka500 g mljevene svinjetine1 žumanjak2 češnja češnjaka1 žličica crvene curry paste2 ljutike¼ šalice nasjeckanog korijandera2 mlada luka, sol po ukusuZa umak:
2 svježe ljute papričice2 srednja češnja češnjaka150 g šećera od šećerne trske200 ml vode90 ml bijelog vinskog octa½ žličice soliZa zgušnjavanje:
1 žličica škroba2 žličice vodeZa posluživanje:
225 g jasmin riže.Priprema:
Šnitama kruha odrežite koricu, namočite ih u kokosovo mlijeko i ostavite da tako odstoji 10-ak minuta. Zatim zgnječite kruh i napravite tijesto.U srednjoj posudi pomiješajte mljeveno meso, žumanjak, češnjak, curry pastu, ljutiku, korijander i luk. Dodajte kruh namočen u kokosovom mlijeku i posolite.Smjesu od mesa dobro umijesite i oblikujte kuglice, rasporedite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.Odležane kuglice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C oko 30 minuta.Ljute papričice i češnjak narežite pa stavite u manji lonac s ostalim sastojcima za umak, usitnite štapnim mikserom, zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte oko 5 minuta. Zatim škrob dobro promiješajte s vodom i umiješajte u umak. Pustite da kratko prokuha. Skuhajte jasmin rižu u kipućoj slanoj vodi i poslužite.(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)