PU požeško-slavonska uspješnom akcijom ʺrazbilaʺ kriminalnu skupinu te zaplijenila veće količine marihuane


(FOTO: K.Š.)

10.5.2022. | 14:53 | Kristina Šimić
Pregleda: 11795

Danas je u prostorijama PU požeško-slavonske održana izvanredna konferencija za medije povodom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja vezanog za kaznena djela zločinačko udruženje i neovlaštena proizvodnja i promet drogama. 

Više o samom višemjesečnom kriminalističkom istraživanju rekao je načelnik PU požeško-slavonske, Željko Grgić.

-Radi se o višemjesečnoj zajedničkoj akciji policijskih službenika PU požeško-slavonske, Državnog odvjetništva iz Požege i USKOK-a iz Osijeka koja je rezultirala kriminalističkim istraživanjem nad osam osoba, od kojih je četvero državljana Republike Srbije, a preostala četvorica su državljani Republike Hrvatske s područja naše županije. Osnovno se sumnja da su se navedene osobe udružile u organiziranu kriminalnu skupinu  s ciljem nezakonitog uzgoja, proizvodnje i preprodaje marihuane, odnosno, uzgoja marihuane u laboratorijskim uvjetima.
Naime, objekt u kojem je bio uzgoj marihuane nalazi se na širem području Grada Kutjeva, u kojem se nalazila kompletna potrebna oprema, sa svom logistikom i sve je bilo jako dobro organizirano. Osoba koja je bila glavna u ovoj kriminalnoj skupini i koja je to sve  organizirala i koja je imala sve konce u svojim rukama je državljanin Republike Srbije. Tijekom policijske akcije u objektu u kojem se uzgajala marihuana pronađeno je 236 stabljika sa svom opremom za umjetni uzgoj. Ovo je značajnija zapljena marihuane, čija je cijena na ulici vrlo visoka- pojasnio je načelnik Željko Grgić.

O detaljima i pojedinostima same akcije više je rekao Ivica Đeraj, vođa Grupe za organizirani kriminalitet

Krajem prošlog tjedna je dovršeno kriminalističko istraživanje, kodnog naziva "Tigar" i "Tigar 2", koja se odnosila na skupina osoba državljana Republike Srbije i Republike Hrvatske, koje su na širem području Grada Kutjeva na tajnoj lokaciji vršili uzgoj indijske konoplje, odnosno cannabis marihuane, s ciljem proizvodnje cannabis marihuane i njenog plasiranja na širem ilegalnom tržištu. Dakle, postoji osnovana sumnja vezano za što su osobe i prijavljene DORH-u i USKOK-u, da je državljanin Republike Srbije , rođen 1980., organizirao zločinačko udruženje u koje je uključio još tri državljana RH, i tri državljana Republike Srbije, s time da je naknadno uključen još jedan državljanin RH.U tom zločinačkom udruženju državljani RH su bili zaduženi za osiguravanje prostora na kojem će se vršiti uzgoj konoplje, i davanje pomoći osobi koja vrši uzgoj konoplje, a ta je osoba dovedena s područja Republike Srbije. Uzgoj je trajao više mjeseci, od početka 2022. godine, s tim a su 7.5.2022., navedene osobe uhićene, nakon što je prvoosumnjičeni organizator zločinačkog udruženja doveo , dvije osobe s područja Republike Srbije, radi pomoći u pakiranju i spremanju marihuane.

Također, utvrđeno  je da su pored toga, trojica, od ukupno osam osumnjičenih, osim navedenih kaznenih djela, bavili i kaznenim djelima izbjegavanja carinskog nadzora tako da su s područja BiH, u osobnom vozilu, u specijalnom izrađenom bunkeru za te namjere; bunkeri su bili namijenjeni za prijevoz predmeta kaznenog djela i prekršaja, ilegalno prevozili duhan na koji nisu obračunate trošarine, kao i cigarete, koje su potom nudili na prodaju na području PU požeško-slavonske. Postoji osnovana sumnja da su od početka mjeseca travnja pa do početka svibnja, neovlašteno prenijeli najmanje 61 kg duhana i oko 3000 cigareta. Kao što je načelnik PU požeško-slavonske, Željko Grgić rekao, tijekom ove završne akcije, na mjestu proizvodnje, odnosno uzgoja konoplje, pronađeno je 236 biljki konoplje koje će biti proslijeđene na vještačenje i vrlo bogat arsenal za laboratorijski uzgoj marihuane: od specijalnih lampi, ventilacijskog sistema, uređaja za mjerenje PH-a vrijednosti tekućina i sredstava za poticanje rasta bilja.Zaplijenjena je i manja količina bijele praškaste materije nalik na kokain, a kod drugog počinitelja zaplijenjena je manja količina sredstva lidokain, koje je na popisu psihotropnih tvari, kao i dva plinska pištolja.  Sedam od osam osoba su dana 7.5. predana pritvorskom nadzorniku u PU osječko-baranjsku i tijekom dana isti su saslušani pred sucem istrage Županijskog suda u Osijeku te im je određen jednomjesečni zatvor, dok osmi osumnjičenik još trenutno nije dostupan- rekao je Ivica Đeraj.

Video je preuzet sa službene stranice PU požeško-slavonske

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI