Prisjećanje na žrtve i nepravdu u Španovici

8.10.2018. | 09:30

Pakrački list
IZVOR: Pakrački list

Pregleda: 3234

Komemoracija u Španovici
(FOTO: Pakrački list)

8.10.2018. | 09:30 | Pakrački list
IZVOR: Pakrački list
Pregleda: 3234

U povodu 76-godišnjice tragičnih događaja u Španovici iz vremena Drugog svjetskog rata (6. listopad 1942.godine) kada su partizani spalili selo, a stanovništvo pobili ili trajno protjerali, danas je Zavičajna zajednice Španovčana na mjestu spomenika održala uobičajeni komemorativni skup čiji početak je bio prijepodnevna misa u pakračkoj župnoj crkvi.U povodu toga Boris Pleša, predsjednik Zajednice podsjetio je da su španovačke žrtve do 1993. godine bile prisutne samo u sjećanjima njihovih potomaka. Od tada, a naročito nakon  podizanja spomenika  1999. godine za svih 398 španovačkih žrtva iz 2. svjetskog rata i poraćja,  Zajednica i Španovačni se svake godine na ovaj dan sjećaju tog zločina koje su počinile partizanske jedinice nad Španovčanima i tako će bez obzira na sve teškoće ostati sve dok bude živih španovačkih potomaka. Pleša je naglasio još dvije činjenice: imovina oteta 1942-45. godine, osim nekolicine poljoprivrednih i šumskih parcela, nikada nije fizički vraćena Španovčanima kao i to da od podizanja spomenika na ovo mjesto pijeteta nikada službeno nije došao niti jedan državni dužnosnik.

Osim Španovčana komemorativnom skupu je i ove godine prisustvovala veća skupina iz Hrvatskog žrtvoslovnog društva na čemu im je Pleša zahvalio. U ime njih rizničar Društva Đuro Knezički je istaknuo da kad oni obilaze stratišta, za njih je to dan Svih Svetih i tako se ponašaju odajući počast žrtvama.

U ime Grada Pakraca zahvalio im je i dogradonačelnik Marijan Širac koji je povezao ovu komemoraciju s jučerašnjom ističući da Hrvat nikada nije bio agresor. Zahvalio je svima koji se sjećaju tih hrvatskih žrtava i obilaze ovakva mjesta i skupove pijeteta.

Za kraj je pročitana pjesma Španovčanke Zdenke Akelić simboličnog naziva „Zbogom Španovico moja“.

Prije polaganja vijenaca na središnji spomenik Zajednica je položila vijenac i spomen obilježju  na ulazu u groblje u zajedničku raku u koju je pokopano oko 75 Španovčana ubijenih u napadu na selo od 142 koliko ih je tom prilikom ubijeno.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI