Požutjela vam je daska na toaletnoj školjci? Evo kako joj vratiti stari sjaj

Wc daska
(FOTO: Unspleash)

17.9.2023. | 12:10 | jutarnji.hr
IZVOR: jutarnji.hr
Pregleda: 14440

Redovito čišćenje kupaonice i nužnika uobičajeni je i svakodnevni dio kućanskih poslova. Ipak, događa se da toaletna daska s vremenom požuti. Konvencionalno čišćenje toaletne školjke često ne može ništa protiv toga: ružne mrlje tvrdoglavo ostaju. Međutim, to ne mora biti tako. Mi znamo kako požutjeloj dasci vratiti stari sjaj.

Kako dolazi do promjene boje toaletne daske?

Prva pretpostavka je nažalost točna. Žuta boja na školjci dolazi od urina. Nakon što je daska promijenila boju, uobičajena sredstva za čišćenje više ne mogu puno učiniti. Urin ulazi unutar plastike toaletne školjke. Ako se urin osuši, pH vrijednost se povećava i amonijak koji sadrži reagira. Ako su požutjela područja na vrhu daske ili na poklopcu školjke, obično ih uzrokuje UV svjetlo.


Kućni lijekovi za čišćenje požutjele daske

Iako uobičajeni proizvodi za čišćenje nisu učinkoviti protiv požutjelih dijelova daske, sigurno imate pri ruci jedan od sljedećih kućnih lijekova koji će školjku ponovno učiniti bijelom.

Uklonite promjenu boje sprejom za pećnice

Požutjele daske također su prošlost ako ih čistite sprejom za pećnice. Poprskajte sprej na zahvaćena područja školjke i ostavite pjenu da djeluje 10 do 15 minuta. Sprej se lijepi za školjku i doslovno izvlači žuti talog iz materijala. Zatim obrišite sprej čistom vodom.

Namočite dasku u vodu od tableta za pranje posuđa

Tablete za pranje posuđa također se mogu koristiti za čišćenje školjke. Međutim, najprije morate ukloniti dasku školjke kako bi ju namočili u vodu. Posudu u koju daska potpuno stane napunite vrućom vodom i u njoj otopite dvije do tri tablete za perilicu posuđa. Zatim stavite dasku u otopinu i ostavite da se namače dva do tri sata. Nakon toga, promjena boje će nestati.

Očistite školjku octom

Mješavina octa, limuna i sode bikarbone učinkovita je kombinacija ako je daska školjke išarana žutim mrljama, a želite da ponovno zasja u svojoj izvornoj boji. Pomiješajte ocat, limunov sok i sodu bikarbonu da dobijete viskoznu pastu koju zatim nanesite na dasku školjke. Ostavite kućni lijek na školjki dva do tri sata, a zatim obrišite octenu pastu čistom vodom. Žutilo bi trebalo nestati.

Izvor: jutarnji.hr


VIŠE NA TEMU:
WC ŠKOLJKA
DASKA
ŽUTILO

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI