Požežani su suučesnici, a ne žrtve


(FOTO: Arhiva)

6.11.2022. | 15:09 | Ante Mandarić
Pregleda: 7565

Ovog tjedna na redakcijski mail zaprimili smo priopćenje Kluba vijećnika SDP-a Gradskog vijeća Grada Požege s naslovom: Grad propada, a “Gradonačelnik se češlja”.

Riječ je naravno o problemima s kojima se Požega kao grad dugi niz godina susreće, a u kojima se Požega ipak razvijala, iako ne željenom brzinom kao neki susjedni gradovi o kojima se u priopćenju govori, konkretno Pleternici. Također, spominje se između ostalog i odlasku institucija iz Požege u neke okolne gradove, a među kojima se navodi Županijski sud koji je preselio u Slavonski Brod, Veleučilište u Požegi koje je postalo Fakultet turizma i ruralnog razvoja pri Sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku, ukidanje spomeničke rente kako u centru grada ne bi svjedočili praznim poslovnim prostorima i tako dalje…

Odgovor aktualnog gradonačelnika Željka Glavića vijećnici Martini Vlašić-Iljkić bio je da bi se ukidanjem spomeničke rente učinio presedan, što je, koliko je nama poznato, točno. Ipak, očito iz ne znanja, možda zbog manjka interesa za rješenjem problema praznih poslovnih prostora u centru grada ili iz razloga što nije prošetao ulicom Svetog Florijana, gradonačelnik Glavić nije niti razmišljao, a kamoli predložio nekakav model smanjenja komunalne naknade za poslovne korisnike u strogom centru, a čime zasigurno ne bi napravio presedan već bi navedene poslovne prostore učinio potencijalno zanimljivijima i dostupnijima svima onima koji su još uvijek željni investirati u Požegu. Martina Vlašić-Iljkić dobro je detektirala problem praznih poslovnih prostora u Požegi, na koji se Željko Glavić nije ni osvrnuo, ali je odabrala krivo sredstvo za prijedlog rješenja. 


SDP-ov pokušaj poentiranja na temi Dinka Zime, a koja se tiče ukidanja Veleučilišta u Požegi usudimo se reći je promašen. Ukidanjem Veleučilišta u Požegi osnovan je Fakultet turizma i ruralnog razvoja, a čime smo postali dio Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, što za žitelje Požeštine konkretno znači da će od ove godine svi stjecati sveučilišne diplome, a ne kao do sada veleučilišne. Navode tako iz SDP-a kako je studij Vinogradarstva, vinarstva i voćarstva zbog kojeg je Veleučilište bilo osnovano i prepoznato u Hrvatskoj i šire, dan Agrobiotehnološkom fakultetu u Osijeku. Dovoljno je pogledati broj upisanih studenata proteklih nekoliko godina na spomenuti studij pa bi se odgovor dao sam od sebe, no lakše je biti populist i nostalgičar pa u javni eter puštati paušalne fraze nego li davati konkretne prijedloge i ideje što napraviti kako bi se izvođenje studija unaprijedilo ili uopće isplatilo. Trendovi su bili jasni, a dojma smo da bi se u vrlo bliskoj budućnosti Veleučilište u Požegi ukinulo ili u tom slučaju pripojilo Slavonskom Brodu, pa situacija sa Sveučilištem J.J. Strossmayera u Osijeku izgleda kao povoljna opcija, no vrijeme nas možda i demantira.


Spominje se i cilj lokalnih političara da se zadnjih desetak godina Požega ne razvija već podilazi moćnicima iz Pleternice, koja za razliku od Požege dobiva znamenja kulturnog i upravnog centra kakvog inače mjesta veličine Pleternice nemaju. Saborski zastupnici, župani, ministar, predstavnik Županije u HNS, svi oni dolaze iz Pleternice. Slažemo se, to su činjenice i to je točno, no pitanje je tko je tu sposoban, a tko nesposoban i što se s Požegom događa svih ovih godina? Za primjer ćemo samo navesti kako Pleternica već više od 12 godina radi i unaprjeđuje svoju industrijsku zonu, a koju Požega još uvijek osim imena ulice “Industrijska”, nema. Za vremena gradonačelnika Vedrana Neferovića započeo se proces stvaranja industrijske zone, da bi se isti intenzivirao za vremena njegovog nasljednika, Darka Puljašića, ali ne i privelo kraju, a kakvo je stanje danas, uistinu ne znamo. Zdravko Ronko radio je, ali pitanje je koliko su tadašnje ideje mogle pasti na plodno tlo s obzirom na to da je za njegova vremena na državnoj razini uglavnom bila druga stranačka opcija, pa su zbog sitnih političkih igrokaza ispaštali poduzetnici i građani Požege. Zbog čega je pojedincima u interesu uopće stvaranje animoziteta između Pleternice i Požege umjesto da jedni od drugih nešto nauče i da se konačno nešto napravi ne samo za Pleternicu i Požegu već i za naše općine, ostale gradove i županiju? Tko je tu lud?

Pogledajmo oko sebe samo koji su ljudi godinama obnašali ili još uvijek obnašaju ključne funkcije u bolnici, policiji, politici, sudovima, zatvorima, javnim bilježnicima, direktorskim funkcijama propalih državnih firmi, predsjednici gospodarskih komora ili bilo koja druga pozicija nekakve društvenopolitičke moći pa pokušajte prepoznati stvarne krivce zašto je Požega toliko (ne)razvijena u odnosu na druge. Pogledajte samo gdje su uhljebljeni sinovi, kćeri, snahe tih Požeških moćnika pa ćete možda vidjeti da određenih poveznica ima, a u politici slučajnosti nema. Svjedočimo i tolikoj količini bezobrazluka da su neki u stanju izmisliti cijeli upravni odjel kako bi na javnim jaslama uhljebili prijateljevu kćer na mjesto pročelnice dok se oni kojima je to posao, dakle DORH i USKOK, prave slijepi. I ptice na grani su znale za izmišljanje cijelog upravnog odjela, pa eto, nikome, još uvijek, ništa, ali to je naša realnost.

Požegom posljednjih tridesetak godina upravljaju patriciji, dakle oni koji uživaju povlastice i zauzimaju sve položaje u državnoj upravi iako se radi o običnoj, u najmanju ruku suspektnoj hobotnici koju ćemo nastojati prokazati. Požežani su si sami krivi za svoje probleme jer onaj tko okreće glavu od problema suučesnik je, a ne žrtva. Možda je konačno vrijeme da se stvari počnu mjeriti i prikazivati onakvima kakvim jesu, a ne u maniri:”on je naš, on je dobar, nije on loš”, a godinama ozbiljnih rezultata bilo nije. Rekao bi Branko Ćopić:”Znam ja nas, je*o ti nas.” Budite mudri.

Ante Mandarić


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI