NASLOVNAPOLITIKA
Potpisan ugovor za adaptaciju potkrovlja na Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana

FOTO: pszupanija.hr

Potpisan ugovor za adaptaciju potkrovlja na Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana

29.7.2020. 16:48 | PSŽ IZVOR: pszupanija.hr PREGLEDA: 1134

Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana trenutno provodi projekt energetske obnove zgrade, navedenim radovima ostvarit će se ušteda toplinske energije u iznosu od 74,03%, a zgrada će iz energetskog razreda  D prijeći u energetski razred B. Ukupna vrijednost projekta je 13.435.153,00 kuna, od toga su bespovratna iz Europskog fonda za regionalni razvoj 8.046.978,92 kuna, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinancira 3.707.879,23 kuna te Požeško-slavonska županija kao osnivač bolnice sufinancira 1.680.294,85 kuna. Završetak radova na energetskoj obnovi očekuje se do kraja prosinca 2020. godine, a krajnji rok za realizaciju svih projektnih aktivnosti je siječanj 2021. godine.

Osim radova na energetskoj obnovi, uskoro će započeti radovi na adaptaciji potkrovlja zgrade i ugradnji dizalice topline. Tim povodom održana je tiskovna konferencija na kojoj su prisustvovali pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, župan Alojz Tomašević, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat i ravnateljica bolnice Marina Major.
Također je potpisan ugovor o izvođenju radova s izvođačem Presoflex d.o.o. i o usluzi stručnog nadzora sa zajednicom ponuditelja ZIV-TICA d.o.o.

Ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana  Marina Major rekla je kako je ovo drugo veliko ulaganje u građevinske radove na bolnici te se zahvalila županu Alojz Tomaševiću na svoj dosadašnjoj potpori Požeško-slavonske županije kao osnivača bolnice.„Adaptacijom potkrovlja će se u novouređene prostore preseliti uprava bolnice, jer se sada nalaze u prostorima namijenjenima pružanju zdravstvenih usluga. Preseljenjem uprave u potkrovlje oslobodit će se prostor koji će se moći koristiti za obavljanje zdravstvene zaštite kroz odjel palijative ili preseljenje određenih ambulanti. Napokon će biti gotova obnova ratom razrušene bolnice, 29 godina nakon početka rata.“ – rekla je ravnateljica bolnice Marina Major.

Ravnateljica Marina Major je također naglasila kako je ove godine oko 20 milijuna kuna investicije ostvareno u bolnici. Osim građevinskih radova, nabavljen je novi CT uređaj i pokretni RCG uređaj.Tehnička pomoć u pripremi i provedbi odradio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije „Panora“. Ravnateljica Senka Horvat rekla je kako adaptacija potkrovlja bolnice nije mogla biti uvrštena u projekt energetske obnove te se iz tog razloga prijavio poseban projekt na natječaj za bespovratna sredstva.

Ukupna vrijednost radova iznosi 1.515.707,66 kuna, a ukupno je osigurano 1.344.600 kuna bespovratnih sredstava iz tri izvora financiranja. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financira kroz dva Programa, Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške brdsko-planinskim područjima te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

1. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije – Program održivog razvoja lokalne zajednice. Nositelj projekta je Požeško-slavonska županija. Ukupna vrijednost projekta je 375.000,00 kuna, od toga je odobreno 80% bespovratnih sredstava točnije 300.000,00 kuna, te vlastita sredstva bolnice iznose 20%, točnije 75.000,00 kuna. Aktivnosti projekta su adaptacija potkrovlja i nadzor radova.

2. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije – Program podrške brdsko-planinskim područjima. Nositelj projekta je Požeško-slavonska županija. Ukupna vrijednost projekta je 823.529,41 kuna, od toga je odobreno 85% bespovratnih sredstava, točnije 700.000,00 kuna, te vlastita sredstva bolnice iznose 15%, točnije 123.529,41 kuna. Aktivnosti projekta su adaptacija potkrovlja i nadzor radova.

3. Fond za zaštitu okoliša – Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama. Nositelj projekta je  Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana  Ukupna vrijednost projekta je 430.750,00 kn, od toga je odobreno 80% bespovratnih sredstava, točnije 344.600,00 kuna, a vlastita sredstva bolnice iznose 20%, točnije 86.150,00 kuna. Aktivnosti projekta su izvedba sustava dizalice topline za grijanje potrošne vode i/ili prostora ili za grijanje i hlađenje A energetske klase i nadzor radova.Ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske bio je prisutan pomoćnik ministrice Davor Huška koji je opisao važnost bolnice u koju također dolaze pacijenti iz okolnih županija.

„Bolnica u Pakracu je bila na prvoj liniji obrane prije 29 godine, bila je potpuno razrušena i neupotrebljiva. Puno je vremena prošlo, osiguravali su se uvjeti za pacijente, no zadnji kat na kojemu bi u perspektivi trebala biti uprava bolnice nije bio u uporabi. Prostor koji će se sada osloboditi već ima neku namjenu, poznato je da se u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja planira osnovati jedan odjel za potrebe branitelja koji nemaju potrebne zdravstvene uvjete. Bolnica ima bogatu povijest i veliku važnost, od vremena Marije Terezije do domovinskog rata i sada nekoliko godina nakon njega, jer ovdje su također korisnici iz triju županija. Suradnja i zajedništvo se nastavlja dalje, u nekim ljepšim i boljim uvjetima.“ – rekao je Davor Huška.

Župan Alojz Tomašević naglasio je kako je Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana od velike važnosti na području Požeško-slavonske županije.

„Vratili smo  instituciju pakračke bolnice u punom nazivu i dodali važan dodatak jer ona je bolnica hrvatskih veterana u gradu heroju. Bolnica u kojoj je obavljena najhumanija akcija tijekom domovinskog rata, izvlačenje pod vatrom s prve crte obrane, za sve pacijente koji su tada bili u bolnici. Upravo na tragu spomena povijesti ali i osiguranja suvremene današnjice, podižemo razinu rada liječnika i zdravstvenog osoblja, a najvažnije je da podižemo standarde za one kojima je najpotrebnije. Gotovo sve naše zdravstvene institucije na području županije su obnovljene ili je pri kraju obnova. Bolnica u Pakracu i bolnica u Požegi, predivna priča u Lipiku s bolnicom i toplicama, gdje se podiže zdravstvena razina, ali i turistička. Mi smo sretni kada dobijemo i 13,5 milijuna kuna za bolnicu ili 40 milijuna kuna za požešku bolnicu, ali sretni smo i s 300 tisuća kuna, ne odbijamo nijedna sredstva nego tražimo načine kako ih prikupiti što više za dobrobit i razvoj cjelokupne županije. Prijavljujemo projekte i nastavit ćemo tim putem zajedno sa našim Regionalnim koordinatorom razvoja „Panorom“, svi oni rade na projektima velikih vrijednosti i do sada se puno toga tako ostvarilo. Također smo potpisali sporazum za centar medicine u Pakracu koji će biti poveznica  razvoja zdravstva i školstva, uskoro će biti održana početna konferencija, a to sve je ujedno pružanje uvjeta za daljnje podizanje zdravstvenih standarda na području županije.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

izvor: www.pszupanija.hr

Tagovi: bolnica, PSŽ, obnova, panora, krov, pakrac

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Capak otkrio što će se desiti ako se u nekom klubu utvrdi zaraza

.

U Kutjevu je otvorena nova samoposlužna autopraonica ʺMiroʺ

.

Nakon trotjednog jačanja, kuna je drugi dan zaredom izgubila na vrijednosti

.

NOVE MJERE ZA NOĆNE KLUBOVE: Inspektorima veće ovlasti, bez plesnih podija

.

Zbog povećanog glicidila ovaj proizvod se povlači iz trgovina

.

Danas povećanje novooboljelih u Hrvatskoj, brojka je prešla 100

.

Još uvijek stignete glasati za naljepšu ljetnu okućnicu Grada Lipika

.

Objavljen natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

.

Večeras promatrajte spektakl na nebu- Suze sv. Lovre

.

I Općina Velika uvela online prijavu novorođene djece putem sustava e-građani

Ponuda za svoje potrebe osobni zajam stope od 3%

Ponuda za svoje potrebe osobni zajam stope od 3%

Ponuda za svoje potrebe osobni zajam stope od 3%

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

ʺOrljava kup 2020.ʺ održava se u subotu u B. Drenovcu

.

Na proslavi Ilinja u Striježevici tučnjava i vrijeđanje zbog razlika u nacionalnosti

.

Danas će bez struje biti...

.

Blagdan sv. Klare kod požeških klarisa

.

U Požeštini su aktivna još samo tri slučaja, 41 osoba u samoizolaciji

.

Osobna i zdravstvena jedan dokument, ali još se ne zna kad i kako

.

Ne može brže: Recept za fini tiramisu koji ćete ʺsmućkatiʺ za 5 minuta

.

Danas promjenljivo oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima s grmljavinom

.

Nakon pet mjeseci se otvaraju kina

.

U protekla 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze

.

Pogledajte koje ulice u Požegi će sutra ujutro biti bez opskrbe plinom

.

Vakula za dane pred nama najavljuje česte pljuskove, munje, gromove i tuču

.

Samo 2 sastojka! Prefin čokoladni kolač gotov u svega 60 sekundi

.

Krizmaniću ide dobro nakon optužbi kćeri za nasilje. Unatoč optužnici dobio je lijepi posao u gradskoj tvrtki

.

Otvorenje i blagoslov nove zgrade sjedišta Caritasa Požeške biskupije

.

Nove cijene goriva, pogledajte što je pojeftinilo a što poskupjelo

.

U Lipiku sa stola na terasi ugostiteljskog objekta, otuđio novčanik

.

Sletio s ceste poljoprivrednim traktorom u Jakšiću

.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 4 slučaja zaraze

.

Danas će bez struje biti...

.

Danas uz lokalno jači razvoj oblaka bit će pljuskova s grmljavinom

FOTONALAZ

Još jedno genijalno požeško parkiranje