Policija ga poslala na izvanredni tehnički: ’Najbolje je da kupimo aute i držimo ih u garaži, a vozimo aute s prigušivačima zvuka, raznim filterima i hrpom plastike’

Arhivska fotografija
(FOTO: Arhiv)

4.6.2023. | 13:09 | sib.net.hr
IZVOR: sib.net.hr
Pregleda: 11295

Policijska uprava Osječko-baranjska pohvalila se jučer na svojim stranicama kako je zbog preinaka na vozilima na izvanredni tehnički pregled uputila 20 automobila i 3 motocikla.

Kako su naveli,pojačano su postupali prema vozačima koji se neorganizirano okupljaju u užem središtu grada, u ulicama Hrvatske Republike, Kneza Trpimira, Gackoj i drugim njima pogodnim lokacijama i tijekom dolaska i odlaskanarušavaju mir građana stvaranjem buke preinačenim ispušnim sustavima automobila i motocikala te proklizavanjem pogonskih kotača.

Tom prigodom, porazgovarali smo s jednim od vlasnika vozila koji je ostao bez tablica dok ne ukloni navedene preinake na svom vozilu.


"Pa kao prvo, bizarna je situacija u koju su me uhvatili. Bio sam na putu kući, moped mi je blicao s leđa i pustio sam ga da prođe, nakon čega sam se vratio u svoju traku i nastavio voziti. Niti ja niti vozač mopeda nismo shvatili da smo zapravo obilazili presretača (čiji je auto bio 10 godina stariji od mog). Tako smo ubrzo bili "uhvaćeni" - on zbog blicanja, a ja zbog zvuka koji je bio prilično glasan pri ubrzanju ispod podvožnjaka. Na temelju toga je policajac zaključio da sam dobar kandidat za izvanredni tehnički pregled. Dakle, razlog nije bio nikakvo driftanje ili škripanje guma, već samo pretpostavka policajca", govori naBorna G..


Kaže kako se on i njegovi prijatelji nalazena meti policije jer nije teško prepoznati auto u kojem netko uživa i koji je modificiran za dinamičniju vožnju. Tako su neki automobili spušteni, imaju suvišne spojlere ili veće felge od dopuštenog, zatim ispušne cijevi prilagođene boljim performansama i zvuku, itd.

"Na primjer, moj auto ima apsolutno sve tvorničke dijelove, osim ispušnog sustava koji ima krajeve malo veće od originalnih. To je više estetska promjena nego promjena zvuka jer ispušni sustav ima sve što treba imati, uključujući katalizator i slične komponente. Međutim, dobio sam kaznu i imam 15 dana da vratim originalni ispušni sustav koji ima isti ton i jačinu zvuka. MojSeat Leon Cupra 280 sportski benzinac, a svi njegovi dijelovi tvornički su prilagođeni čvršćoj, sportskoj vožnji koja je malo bučnija", dodaje Borna.

Kako kaže, paradoks je da automobil uvezen s tim istim ispušnim sustavom koji je prošao sve tehničke preglede prilikom uvoza.

"Očito se individualnim pristupom na tehničkom pregledu ne gledaju takve "sitnice" koje bi možda primijetio rijedak službenik tehničke stanice. Međutim, kad su u tijeku akcije, pritisak policajaca na službenike rezultira time da svaki detalj ne prođe nezapaženo, pa mi "nastradamo" zbog minimalnih izmjena koje se, nažalost, i dalje smatraju nezakonitima", kažeovaj vozač na postupanje policije.

Kazna je iznosila 65 eura jer ju je platio odmah, plus 25 eura za izvanredni tehnički pregled.

"Živio sam i u Zagrebu i znam da je i tamo ekipa "nastradala" zbog akcija, ali i u Osijeku i Zagrebu ekipa se okuplja da bi razgovarala i pogledala aute te uživala u svom hobiju.

Također, moj auto je tehnički ispravan jer se maksimalno brinem o njemu, kao i ostala ekipa koja je sinoć "pala". Problem je što je naš hobi skup zbog novih regulativa homologacije određenih dijelova, što čini postupak složenijim, skupljim i dugotrajnijim. U ovakvim akcijama dodatno plaćamo porez, iako su naša vozila 100% spremna za vožnju na cesti. Samo kočnice na mom autu su tri puta veće od kočnica njihove policijske Octavije", pomalo razočarano će Borna.

Dodaje kako on i njegovi prijatelji nisudivljaci:"Pola moje ekipe su ugledni IT stručnjaci koji si mogu priuštiti i brinuti se o sportskom automobilu iz hobija. No, ovakve akcije polako ubijaju taj hobi. Najbolje je da kupimo aute i držimo ih u garaži, a vozimo aute s prigušivačima zvuka, raznim filterima i hrpom plastike.

Uvijek sam za poštivanje zakona. Svako divljanje i prekršaji trebaju biti kažnjeni. Ipak, mislim da uživanje u ovom "sportu" ne treba biti predmet nekakvih PR kampanja o tome kako naša policija dobro obavlja posao".

(IZVOR: www.sib.net.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI