Pokrenuta istraga: Galiće sumnjiče za prevaru od 1,2 milijuna eura

17.3.2023. | 09:16

Ivana Jakelić
IZVOR: Večernji list

Pregleda: 9846

Čitatelji ocijenili:

5

FOTO: 034 portal, PSZ, YT screenshot

17.3.2023. | 09:16 | Ivana Jakelić
IZVOR: Večernji list
Pregleda: 9846

Čitatelji ocijenili:

5

Gradnja vinarije sufinancirana je sredstvima EU, a zbog sumnje da nešto oko povlačenja novca iz EU fondova nije bilo u najboljem redu, sada su se Galić te još tri osobe i Vinarija Galić našali u pravnim problemima. Jer je protiv njih pokrenuta istraga zbog subvencijske prevare i poticanje na subvencijsku prevaru.

Ono što je Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) u lipnju 2021. godine zatražio, hrvatsko tužiteljstvo, konkretnije ŽDO Slavonski Brod sada je proveo. Pa je pokrenuta istraga protiv više osoba povezanih s Josipom Galićem, za kojeg mediji navode da je slavonski tajkun blizak HDZ-u, koji je ujedno vlasnik Vinarije Galić, jedne od najljepših i najmodernijih vinarija u Europi.


Gradnja vinarije sufinancirana je sredstvima EU, a zbog sumnje da nešto oko povlačenja novca iz EU fondova nije bilo u najboljem redu, sada su se Galić te još tri osobe i Vinarija Galić našali u pravnim problemima. Jer je protiv njih pokrenuta istraga zbog subvencijske prevare i poticanje na subvencijsku prevaru. Sumnja se da su navedena djela počinjena od 29. listopada 2015. do 10. kolovoza 2018. a Galića i ostale sumnjiči se da su tvrtki Presoflex, koja je inače u vlasništvu Galićeva sina Ine Galića, omogućili da dobije novčane potpore za izgradnju vinarije.


Subvencijska prevara teška je kako se sumnja, oko 1,3 milijuna eura, čiji se povrat novca traži. Naime, kada je OLAF počeo propitkivati kako su dodijeljene subvencije Vinariji Galić, te kada su otkrili određene nepravilnosti, preporučili su našem tužiteljstvu da pokrene istragu, a Generalnoj upravi EK za poljoprivredu i ruralni razvoj da od vinarije Galić zatraži povrat tih povrat 1,3 milijuna eura EU novca uloženog u izgradnju vinarije. Izvidi su se u ovom slučaju provodili neko vrijeme, a koncem veljače ove godine policija je pretražila kuće i poslovne prostore Galića i ostalih.

Što se tiče onog za što se Galić i ostali sada sumnjiče, priča je, sumnja tužiteljstvo, počela 2. listopada 2015. kada je objavljen javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz određenog programa za mjeru određenih investicija, koja se financira javnim sredstvima proračuna Europske unije. Tužiteljstvo tvrdi da su Galić i ostali osumnjičenici, među kojima je i njegov sin, zatim odlučili da posao izgradnje vinarije bude dodijeljen tvrtki Presoflex, koju je Galić svojevremeno osnovao.

Nadalje, tužiteljstvo tvrdi i da je Galić znao da traženu potporu ne bi dobio, kada bi se znalo da je on povezan s Presoflexom, pa ga se sumnjiči da je s ostalima dogovorio da će tijekom ostvarivanja prava na potporu prikriti stvarnog izvođača najvećeg dijela radova. Sumnja se da je to učinio tako što jekao izvođača radova prikazao drugu nepovezanu tvrtku, iako su i on i ostali znali da nema potrebnih kapaciteta ni mogućnosti za izvođenje tih radova. A stvarne radove na vinariji radila je tvrtka Presoflex u kojoj je tijekom podnošenja prijave za natječaj i tijekom izvođenja radova osnivač i direktor bio njegov sin Ino Galić, koji je sada također osumnjičen.

Sumnja se da su se otac i sin dogovorili kako će sastaviti i lažirati ponudu za koju traže potporu, nakon čega je kako se sumnja, Andrej Markulin kao direktor Vinarije Galić sastavio ponudu u kojem traži potporu za projekt koji je bio vrijedan ukupno 3,1 milijun eura. Vinarija Galić je tražila potporu od 1,5 milijuna eura, a natječaju je bila pridodana i ponuda tvrtke koja je navodno trebala izvoditi sporne radove, a koju je sastavio njezin direktor. Nakon što je dostavljena dokumentacija provjerena, 16. svibnja 2016. Vinariji Galić odobrena je potpora od 1,3 milijun eura, a taj novac im je isplaćen 10. kolovoza 2018. Tužiteljstvo navodi i da navedena potpora ne bi bila odobrena i isplaćena da je "agencija raspolagala podacima kako je najveći dio radova na ovom projektu izvelo povezano društvo koje je zbog rodbinske povezanosti okrivljenika (otac i sin) bilo u sukobu interesa". , pa se smatra da se Vinarija Galić okoristila za 1,3 milijuna eura.

Izvor: Večernji list


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI