Optužena Mandac lobirala i za tvrtku Ine Galića: Nemaju sve papire, ali jaaaako su mi bitni

19.3.2022. | 13:33

Ivan Pandžić
IZVOR: 24 sata

Pregleda: 9374

NOVO

OBAVIJEST: Pogledajte koja mjesta oko Pleternice ostaju sutra bez vode
Povodom smrti monsinjora Josipa Devčića prisjetimo se dokumentarnog filma ’Monsinjor’
UPRAVO: Kod Vojne ceste automobil naletio na vlak. Jedna osoba ozlijeđena
Palo najskuplje vještačenje DORH-a: Todorić na potezu, među kazneno prijavljenima i Požežanin
Izlet članova HPD ’Sokolovac’ Požega na Krndijske stjenjake
Gotovo polovina uvezenog meda je lažna? U njemu sirupi od riže, pšenice i šećerne repe
Slavonija zavijena u crno: Sinoć ubijen muškarac
VRAĆA SE PROLJEĆE: Temperature će rasti preko 20°C, no stiže i kiša!
Bliži se Uskrs, a jaja skuplja no ikad : Evo što kažu proizvođači, prodavači i kupci
Pogledajte na koji način se prije 110 godina u Požegi rješavao problem konkurencije ili tračeva

FOTO: 034 portal

19.3.2022. | 13:33 | Ivan Pandžić
IZVOR: 24 sata
Pregleda: 9374

Afera Mandac trese hrvatsku političku scenu danima, da je popis onih koji su trebali usluge u smislu lobiranja Ane Mandac svjedoče najnovija saznanja. Tako je tvrtka MMMI Produkt u vlasništvu Ine Galića iz Požege također trebala svojevrstan poguranac. Vjerojatno su tražili još koji milijunčić, ali eto ipak nisu uspjeli. Uvjereni smo da su se snašli kod drugih ministara, npr. vinarija, hotel itd. Nije baš da nisu ništa dobili.

U nastavku prenosimo članak s 24 sata u cijelosti.

Ana Mandac je pisala i sadašnjoj ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. Ali za razliku od prijašnjih namještanja za koja je optužena, ovaj puta joj nije prošlo: Tvrtke nisu dobile novac, držimo se propisane procedure...


Mobitel Ane Mandac, bivše pomoćnice ministra Darka Horvata koja je s njim optužena i za namještanje 2,6 milijuna kuna poticaja, ali i za nezakonito zapošljavanje, pokazao se kao važan izvor informacija za istražitelje.

Mandac je također optužena i za namještanje poticaja za tri tvrtke i obrta kao uslugu Josipi Rimac. Zbog poruka u njenom mobitelu su pod istragom i ministar Josip Aladrović, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, bivši ministar Tomislav Tolušić, državni tajnik Velimir Žunac i ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković. Mandac je priznala namještanja.

 Ali sada otkrivamo da postoji još niz poruka oko kojih zasad nije otvorena istraga. Ali itekako pokazuju obrazac djelovanja pri dodjeli potpora i zapošljavanju. 

Mandac tako 2017. godine urgira za tvrtke Međimurjeplet i MMMI Produkt. Prvo šalje njihova imena državnom tajniku Tugomiru Majdaku. A zatim i tadašnjoj državnoj tajnici u Ministarstvu poljoprivrede, a danas HDZ-ovoj ministrici Mariji Vučković. Natjecali su se za europski novac osiguran za modernizaciju tehnologije u preradi drva.

"Molila bih te da vidiš kako stoji firma MMMI produkt na natječaju 8.6.2. Imam info da će pasti jer im nedostaje neka dokumentacija. Jaaaako su mi bitni, pa te molim da vidiš može li se išta napraviti bar u žalbenom postupku. Hvala puno unaprijed" piše Mandac Vučković.

Međimurjeplet su inače redovni donator HDZ-a, a MMMI Produkt su tvrtka Ine Galića, sina slavonskog moćnog poduzetnika bliskom HDZ-u – Josipa Galića. Mlađi Galić je već nepravomoćno osuđen za namještanje natječaja, a vinariji starijeg je europski antikorupcijski ured OLAF utvrdio da mora vratiti 10 milijuna kuna europskog novca.

No, iz Ministarstva poljoprivrede kojeg sada vodi Vučković nam je stigao odgovor u kojem kažu da tvrtke za koje je urgirala Mandac nisu dobile novac natječaju koji je provodila Agencija za plaćanje u poljoprivredi. Nisu komentirali ništa oko postojanja poruke. 

-Obavještavamo Vas da niti jedna od navedenih dviju tvrtki nije dobila sredstva iz natječaja za operaciju 8.6.2. iz 2017. godine niti je na odluke proistekle iz navedenog natječaja podnosila žalbu. Navedena trgovačka društva nisu korisnici niti jedne druge mjere ruralnog razvoja koju provodi Agencija.

Napominjemo da je akreditirani sustav Agencije postavljen tako da djeluje isključivo na temelju jasno propisanih procedura i kontrolnih lista čime se omogućava ravnopravnost svih sudionika na natječaju i onemogućava utjecaj na rezultate ovog i bilo kojeg drugog natječaja  - odgovorili su iz Ministarstva poljoprivrede, te dostavili popis tvrtki koje su dobile novac za modernizaciju.  

Dakle, ovo lobiranje Mandac nije prošlo. Ali zato jesu neka druga zapošljavanja i lobiranja. Kako se odužila ministru Aladroviću, kako je udovoljavala željama o zapošljavanju bivšem zamjeniku predsjednika HDZ-a Milijanu Brkiću, pročitajte u novom broju tjednik Express koji je od petka na kioscima. 

Izvor: 24 sata


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI