Plenković: ’Grmljavinska oluja najveća je na području Hrvatske od 19. stoljeća, županijama šaljemo 20 mil. eura’


(FOTO: 034 portal)

28.7.2023. | 14:19 | danas.hr
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 1206

Jučer je održana sjednica Vlade RH i na dnevnom redu, između ostalog, pronašlo se i izvješće o preliminarnoj procjeni šteta izazvanih olujnim nevremenom i trenutačnom stanju na terenu, prijedlog rješenja o odobrenju sredstava na teret proračunske zalihe državnog proračuna za ovu godinu radi saniranja posljedica nevremena, zatim prijedlog odluke o isplati dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima te prijedlog odluke o stavljanju izvan snage odluke o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku.

"Izražavamo žaljenje zbog smrtnih slučajeva i upućujemo sućut obiteljima preminulih", kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice pa nastavio:

"U subotu smo održali krizni sastanak svih županija pogođenih nevremenima i svih tvrtki koje će sudjelovati u obnovi. Činimo sve kako bismo pomogli građanima u sanaciji štete. Ovakva grmljavinska oluja nije zabilježena od 19. stoljeća, rečeno nam je u DHMZ-u, što dovoljno govori o njenom intenzitetu", rekao je premijer.


"Zbog štete na elektroenergetskoj mreži 500 djelatnika HEP-a kontinuirano radi kako bi svi građani imali struju, još je manji dio bez struje na području Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke županije i Požeško-slavonske. Hrvatske šume angažirale su 260 radnika u šest županija, a angažirana je i građevinska operativa. Nakon žurnog sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom, angažirale su se hitno građevinske tvrtke koje su inače angažirane na obnovi i da se naprave hitne mjere na krovovima zgrada i institucija. Danas će vlada donijeti odluku o osiguravanju hitnih inicijalnih 20 milijuna eura koje će se rasporediti županijama koje su podnijele zahtjeve. To je prva intervencija", naglasio je Plenković.


Nakon izlaganja o planovima obnove i sanacije, komentirao je i kraj štrajka u pravosuđu:

"Kao što smo imali prigode vidjeti, neposredno pred sjednicu je ministar Malenica potpisao sporazum sa sindikatom jer je prihvaćena ponuda Vlade nakon intenzivnih razgovora, koji su se odvijali cijelo vrijeme.

Dogovoreno je povećanje plaća od 12 posto, a vrijedi već na plaći u srpnju. Podsjećam, Vlada je u Sabor uputila Zakon o plaćama u državnim i javnim službama. Na temelju tog zakona donijet će se dvije uredbe – za državne i javne službe. Potom će se odvijati dogovor o koeficijentima kako bi se nakon više od 30 godina uredio sustav u kojem imamo kompliciranu šumu propisa. Želimo to urediti na kvalitetan način. Ujedno, ukidamo odluku o neisplati plaća tijekom štrajka", rekao je Plenković pa nastavio:

"Od 2016. smo konstantno povećavali plaće svima pa tako i zaposlenima u pravosuđu. Gotovo svi službenici i namještenici koji su bili u štrajku dobili su dodatak do sto eura. Plaće su od 2016. porasle u prosjeku 66 posto i radit ćemo na daljnjem rastu plaća, kao i do sada."

(IZVOR: www.danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI