Pita od jabuka koja savršeno uspijeva čak i ako nikada niste radili tijesto

FOTO: Shutterstock

4.5.2023. | 09:11 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 2199

Šarlotka ili poljska pita od jabuka prodaje se u svakoj pekari i nudi se u svakom kafiću u Poljskoj. Poznata je po kovrčavom izgledu koji joj daje naribana gornja kora, a kao i kod svih tradicionalnih recepata koji se generacijama peku na nekom području, varijanti ima koliko i obiteljskih recepata.



Ponekad ćete sresti šarlotku s grožđicama i bademima u nadjevu, a ponekad na vrh dolazi meringaumjesto drugog sloja tijesta. Pita od jabuka prema receptu koji vam mi donosimo poslužuje se sa šlagom začinjenim cimetom i šećerom u prahu.


Da biste napravili ovu pitu od jabuka,ne morate biti vješti s tijestima jer ga jednostavno utisnete u lim za pečenje, a svaka nesavršenost izgledat će baš kao da je trebalo biti tako.


Dodatni savjet za malo drugačiji okus –u tijesto za donju koru utisnite čokoladne suzeili natrganu čokoladu, izvrsno će se slagati s jabukama i cimetom, a u ovoj varijanti možete i odustati od gornje kore, namazati meringu na ohlađeni nadjev i tako vratiti pitu u pećnicu na desetak minuta da se malo posuši - dobit ćete drugačiju i moderniju pitu - ali jednako domaćeg okusa.


Sastojci za poljsku pitu od jabuka:

Za nadjev

pola limuna 6 velikih jabuka bramley ili jabuka za kuhanje

4 žlice mekog smeđeg šećera

1 žlica mljevenog cimeta

Za tijesto

450 g glatkog brašna, plus dodatak za posipanje

1 žličica praška za pecivo

200 g maslaca, narezanog na komadiće, plus za premazivanje

225 g smeđeg šećera

3 žumanjka, plus 1 cijelo jaje, na sobnoj temperaturi

1 žlica jogurta limunova korica

polovice limuna, naribana

1 žličica ekstrakta vanilije

Za posluživanje

šećer u prahu za posipanje

300 ml vrhnja za šlag

1 žličica cimeta

Priprema poljske pite od jabuka: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podmažite ili obložite lim za pečenje (20 x 29 cm) papirom za pečenje. Za nadjev ogulite polovicu limuna i ostavite sa strane za tijesto. Jabuke ogulite, izvadite im jezgru i narežite ih na tanke ploške, a zatim iscijedite sok od pola limuna po njima.

Stavite jabuke u veliki lonac, dodajte šećer, 200 ml vode i cimet. Kuhajte pet minuta, zatim maknite s vatre i ostavite da se ohlade. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, dodajte maslac i miksajte dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte šećer, žumanjke i jaje, jogurt, limunovu koricu i ekstrakt vanilije te zamijesite mrvičasto tijesto. Istresite ga na pobrašnjenu površinu, rukama sjedinite i uvaljajte u kuglu.

Tijesto podijelite na pola, jednu polovicu zamotajte u prozirnu foliju i zamrznite na jedan sat. Drugu polovicu tijesta razvaljajte na veličinu pleha. Utisnite tijesto u pleh i do polovice bočnih stijenki. Tijesto izbodite vilicom i pecite u pećnici oko 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Na tijesto stavite nadjev od jabuka s otprilike pola tekućine od kuhanja. Izvadite tijesto iz zamrzivača i krupno ga naribajte na ribežu. Pospite naribano tijesto preko jabuka i pecite 40-45 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Ostavite da se potpuno ohladi, pospite šećerom u prahu pa narežite. Istucite vrhnje za šlag da postane gusto, umiješajte cimet i poslužite uz tortu.

(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
PITA
JABUKE
RECEPT
SASTOJCI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI