Piletina puna okusa: Recept za brzinski ručak na marokanski način

Piletina
(FOTO: Shutterstock)

17.10.2021. | 12:12 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1928

Koliko je kod nas popularna peka, toliko u Maroku vole tagine ili tajine (tažin), stožastu posudu za kuhanje koja se sastoji od zdjele i poklopca iz koje nastaju istoimena jela. Tagine se jede na ulici, u vrhunskim restoranima i u svakoj marokanskoj kući.

Kombinacije jela koja se pripremaju na ovaj način su šarolike, od slatkih jela s piletinom do slanih jela s teletinom, sve ovisi o ukusu – ali finih začina i bogate arome nikada ne nedostaje. Srećom, za pileći tagine ne morate nužno imati specifičnu posudu, poslužit će i obična tava ili lonac.

Sastojci za pileći tajine:


1 žličica mljevene paprike
1 žličica kima
1/4 žličice kajenskog papra
1/2 žličice mljevenog đumbira
1/2 žličice mljevenog korijandra
1/4 žličice mljevenog cimeta


1 limun
5 češnja češnjaka
8 pilećih bataka i/ili zabataka
1 žlica maslinova ulja
1 glavica luka
2 žlice brašna
2 dl pilećeg temeljca
2 žlice meda
2 velike mrkve
1/2 šalice zelenih maslina bez koštica
2 žlice nasjeckanog svježeg lišća korijandra
sol, papar

Priprema

1. U maloj zdjeli pomiješajte začine i stavite na stranu. Iscijedite limun. Pomiješajte žličicu naribane limunove korice s protisnutim češnjem češnjaka.
Istrljajte meso s 2 žličice soli i 1/2 žličice papra pa ga stavite na dobro zagrijanu tavu, oko 5 minuta s jedne i druge strane. Izvadite na tanjur pa kad se ohladi skinite kožu. Sačuvajte žlicu ulja i mesnih sokova iz tave i prelijte meso, a ostatak tekućine iz tave bacite.

2. Pržite sjeckani luk 5 do 7 minuta, prema potrebi dolijevajući malo vode. Dodajte preostali usitnjeni češnjak i pecite oko 30 sekundi. Dodajte začine i brašno te pecite neprestano miješajući oko 30 sekundi. Umiješajte juhu, med, preostalu koricu limuna i 1/4 žličice soli. Vratite u tavu piletinu (sa sokovima), smanjite vatru na srednje jaku, poklopite i pirjajte 10 minuta.

3. Dodajte sjeckanu mrkvu, poklopite i pirjajte još oko 10 minuta dok ne omekša pa umiješajte masline, mješavinu limunove korice i češnjaka, lišće korijandra i žlicu soka od limuna. Kušajte umak i po želji prilagodite začine solju, paprom i limunovim sokom. Poslužite uz kus -kus.

izvor: www.punkufer.hr


VIŠE NA TEMU:
RECEPT DANA
HRANA
RUČAK
PILETINA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI