NASLOVNAŽIVOT
Pakračani Stevo i Dijana proizvode prvu pakračku čokoladu ʺAMARIS CHOCOLATE”

FOTO: Pakrački list

Pakračani Stevo i Dijana proizvode prvu pakračku čokoladu ʺAMARIS CHOCOLATE”

7.8.2019. 14:30 | Pakrački list IZVOR: Pakrački list PREGLEDA: 4751

Pakračani Dijana Pijuko i Stevo Nagy bave se poslovima koji nemaju nikakve veze sa kulinarstvom. Pa ipak, znatiželja i ljubav prema čokoladi nagnala ih je da se okušaju u izradi čokolade.

Ako se nas pita, onda je izrada čokolada vrlo vjerojatno najslađi posao na svijetu. Pored domaćih piva i domaćeg kruha, čokolada je također našla svoje mjesto u pakračkoj ponudi, za sada samo u krugu prijatelja i obitelji Pakračana Steve Nagyja i Dijane Pijuko.

Iako se Stevo i Dijana bave poslovima koji nemaju nikakve veze sa kulinarstvom, izrada čokolade za Stevu i Dijanu isprva je bila znatiželja, ali i želja konzumirati zdravu, kvalitetnu namirnicu kontroliranog porijekla, da bi danas prerasla u ljubav prema ovoj, za mnoge, najdivnijoj slastici na svijetu. A kako su rekli, jednostavno vole slatko, pa onda neka bude i zdravo.


Čokoladna radionica u vlastitoj kuhinji

Tako su svoje prve čokoladne uratke „sebično“ radili za sebe u vlastitoj kuhinji po raznim recepturama, da bi kasnije svoje čokolade donosili i obitelji, ali i svojim planinarima, budući da su Stevo i Dijana aktivni članovi PD „Psunj“, pa su nerijetko Stevine  i Dijanine čokolade bile izvor kvalitetne okrijepe na različitim planinarskim pohodima i uvijek izmamile osmijehe kolega kada su ih nestrpljivo otvarali znajući da ih čeka prava poslastica.



„Jednostavno sam htio probati sam napraviti pravu čokoladu pa sam kod kuće smiksao kakaov prah i obični maslac, onako iz znatiželje, no to naravno nije bila prava kombinacija, ali od tog prvog neuspjeha su krenula ta naša čokoladna „nakuhavanja“. Surfajući po internetu i istraživajući kako se zapravo radi prava čokolada, jesenas smo uspjeli napraviti svoju prvu čokoladu miješajući kakakov prah i kakakov maslac, a da ju zasladimo koristili smo med našeg pakračkog pčelara“, rekao nam je Stevo.

Ovu vrste čokolade s medom su savladali, od omjera namirnica, kuhanja i potrebne temperature, pa ju već dosta dugo proizvode za svoj gušt, a po potrebi dodaju i drugo sušeno i orašasto voće koje nabavljaju isključivo iz bio trgovina. Već je poznato da konzumiranje tamne čokolade ima mnoge zdravstvene prednosti, a da to i dokažu Stevo je svoju prvu čokoladu dao testirati u jednom ovlaštenom zagrebačkom laboratoriju koja je pokazala odlične rezultate, od hranjivih tvari i zdravih masnoća do visokog udjela prirodnih minerala željeza, magnezija i cinka. Zadovoljno su se smješkali Stevo i Dijana, i s pravom, pričajući nam svoje početke, jer to je ipak pokazatelj da idu u pravom smjeru.

Sada su se posvetili pravljenju one prave craft čokolade. Zapravo one čokolade u koje ljudi ulažu mnogo mašte i posvećenosti.



Pakračka bean to bar čokolada

Bean to bar čokolada se ne proizvodi industrijski nego isključivo od prirodnih sastojaka i ima autorski pečat, odnosno proizvodi se iz sirovog zrna kakaa. Ljudi koji prave ovakve čokolade sami biraju kakao, način njegove obrade, začine koje dodaju. Za takvu vrstu čokolade Stevo se opskrbio i melanžerom, uređajem za preradu kakaa, ali i pravim zrnima kakaa različitog porijekla. Ove vrijedne namirnice Stevo je imao prilike nabaviti proteklog vikenda u Njemačkoj u gradu Lunzenau gdje se održavao festival čokolade i gdje se okupljaju proizvođači isključivo bean to bar čokolada iz cijelog svijeta. Tako će se u Stevinom melanžeru uskoro mljeti i zrna kakaa iz Ekvadora,  Perua, Tanzanije, a kako nam kaže Stevo, to će izroditi i različitom okusima čokolade budući da su zrna iz svake zemlje drugačijeg okusa, neka imaju kisele i voćne okuse dok druga imaju prepoznatljiv tamni čokoladni okus, stoga se proizvođaču tu ostavlja mjesta kreativnosti i individualnosti. Stevo nam kaže da izrada takve čokolade nije jednostavna, to nije postupak u kojem se neko zrno samo negdje ubaci, malo skuha i izlije. Izrada bean to bar čokolade traje dugo, od prženja zrna, čišćenja od ljuske i dugotrajnog mljevenja da bi se dobila kompaktna čokoladna masa, a tu posao ne staje. Treba znati mjeru dodavanja različitih sastojaka i začina koje će dodavati čokoladi. Iako su Stevo i Dijana već napravili nekoliko primjeraka bean to bar čokolade, predstoji im vrijeme isprobavanja najboljih kombinacija zrna i prirodnih dodataka.

I sama novinarka koja je radila ovu priču, imala je prilike probati neke od naizgled nespojivih okusa raznih vrsta čokolada koje je Stevo prikupio u Njemačkoj, pa su se u ustima koja inače ne biraju kada je čokolada u pitanju, našli okusi papra, kave, narančinog ulja, čak i češnjaka i soli, spojenih u najboljima okusima crne čokolade. Oduševljeni isprobanim, a istovremeno pomalo razočarani jer vam čokolada koja se trenutno nalazi u vašoj ladici kod kuće neće ponuditi isti doživljaj, otvorili su nam druge vidike. Kada probate takvu čokoladu osjetite poštovanje prema onome što ljudi rade.



Ambicija i planova ne nedostaje

Imaju Stevo i Dijana u svojoj „čokoladnoj“ priči puno planova. Oboje redovito posjećuju festivale čokolade u Hrvatskoj, bili su i u Sloveniji na sličnom događanju gdje je zajednica proizvođača čokolade dosta jaka i ostvarili mnoge kontakte. Stevo je imao prilike iz prve ruke vidjeti kako proizvodi čokoladu Stiv Kahlina, jedan od najboljih hrvatskih čokolatijera, a koji je, ne biste vjerovali, podrijetlom Pakračanin.

Za sada su osmislili ime svoje slatke radionice -„Amaris chocolate“. Odabir je pao na kombinaciji prijevoda više jezika koji znači gorak i božanstven, što im je bilo logično jer žele ponuditi upravo to, prirodno gorku i božanstvenu čokoladu, a za sad će se fokusirati na izradu pet različitih okusa čokolade koje će prvo na kušanje ponuditi prijateljima i obitelji.

„Želja nam je otvoriti obrt, ali se ne žurimo, nego želimo krajnji proizvod dovesti do one mjere kada možemo biti zadovoljni napravljenim i to ponuditi kupcima. To prati i financijska sredstva koja treba namaknuti jer bismo trebali urediti i mjesto gdje bismo čokoladu izrađivali po zakonskim i higijenskim mjerilima koje traži serijska proizvodnja. Planova imamo i tom smjeru gledamo. Nama je misao vodilja ponuditi zdravu čokoladu i od toga ne odustajemo“, kaže nam Dijana. Oboje ističu da se u inozemstvu za oko 80 do 100 grama takve čokolade cijene kreću od 5 do 8 eura, no takve proizvode kupuju oni koji prepoznaju i uživaju u kvalitetnoj namirnici. Dijana i Stevo kažu da je takva čokolada kao dobra čaša vina, sjedneš, polako ju jedeš i uživaš u okusu.

Što nakon ove priče treba poželjeti našim dragim i simpatičnim sugrađanima? Da svoje planove ostvare što prije kako bismo i mi Pakračani na dohvat ruke što prije okusili, kako drugačije nego kao što i samo ime male pakračke domaće čokolaterije glasi, božanstveni okus vrhunske namirnice bez imalo grižnje savjesti.







Tagovi: Pakrac, čokolada, obitelj, proizvodnja, amaris chocolate

48 SATI NA 034PORTALU

.

86 novih slučajeva koronavirusa u posljednja 24 sata, u bolnicama ukupno 85 osoba

.

Subotnja šetnja Požegom 4.7.2020.

.

Od ponoći traje 48-satna izborna šutnja, no ne trebate zato trgati plakate svojih političkih oponenata

.

Prijatelji životinja ponovo apeliraju trgovačkim lancima da prestanu sa praksom prodaje živih životinja

.

Turisti masovno bježe s naše obale: ‘Ne znaju što će biti, samo su se spakirali i nestali‘

.

Otvoreno novo Reciklažno dvorište u Velikoj, poslovanje s građanima od 13. srpnja

.

U Lipiku će se graditi sunčana elektrana od 5MW

.

STOŽER BPŽ UŽIVO: 10 novooboljelih osoba na području susjedne županije

.

Oprema za bebe stigla u još pet brodskih obitelji

.

Najfiniji način da potrošite stari kruh: Recept za zapečena jaja sa sirom i gljivama

.

Danas promjenljivo oblačno, povremeno s kišom

.

Požega ima šanse za novi početak

.

IZVANREDNA KONFERENCIJA U POŽEGI: 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno aktivnih 58

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Brz i jednostavan zajam po niskoj kamatnoj stopi

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

MARINA OPAČAK BILIĆ: ʺRestart koalicija je upravo ona koja vodi brigu o malom čovjekuʺ

.

Ja u bolju Hrvatsku vjerujem

.

Izlaz iz korona krize je velika prilika Slavonije za razvoj konkurentne poljoprivredne proizvodnje

.

Trgovina KTC u Požegi zatvorena do 15.srpnja zbog sigurnosti građana

.

96 novih slučajeva koronavirusa u posljednja 24 sata, u bolnicama ukupno 88 osoba

.

U RH najtransparentniji gradovi i općine s područja Požeško-slavonske županije

.

DA SE MALO PRISJETIMO: Nošenje maski za lice i pravilno pranje ruku

.

Savjeti sudionicima u prometu uoči nadolazećeg vikenda

.

Sudar u Gradcu, dvije osobe odvezla Hitna

.

MOST-ovih pet za 5!

.

Nositelj liste Predrag Livak smatra da se poticaji trebaju isplaćivati po referentnom prinosu, a mlade poljoprivrednike osloboditi doprinosa i poreza u prvim godinama poslovanja

.

Koronavirus u požeškoj bolnici, pozitivna dva doktora i dvije medicinske sestre

.

Bez pečenja i želatine: Recept za ružičasti cheesecake od jagoda

.

Struje danas neće biti .....

.

Na adrese poljoprivrednika poslano novih 130 ugovora vrijednih više od 45 milijuna kuna

.

Tekiji d.o.o. isporučena dva vozila iz projekata Aglomeracije Požega te Aglomeracije Pleternica

.

Gradonačelnik Darko Puljašić uručio ugovore za građevinska zemljišta ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata

.

RAZGOVOR S POVODOM: Josip Aladrović, aktualni ministar rada i mirovinskog sustava, kandidat na 3. mjestu liste HDZ-a u 5. Izbornoj jedinici za Sabor RH

.

U jučerašnjoj prometnoj u Velikoj teško ozlijeđena 65-godišnja pješakinja

.

Danas promjenljivo oblačno, povremeno s kišom

.

Škola plivanja odgođena do daljnjega

.

POŽEGA: Upravo potvrđeno 24 novozaraženih, ukupan broj zaraženih je 44

.

U Velikoj nalet osobnog automobila na pješaka

.

Obrtnička komora darivala upravo renovirani i useljeni Dječji odjel u požeškoj bolnici

.

ʺLijepa naša pokradena Slavonija opustošena lošom politikomʺ

.

Predrag Livak: „Zalažem se za plaću dovoljnu za dostojan život“

FOTONALAZ

Šokirani konobar: ʺRačun je bio 24 kuna, a turisti su mislili da su ostavili 30ʼʺ