Ovo je lista najgorih hrvatskih jela, a većina ih je iz Slavonije

Granatir i švargl
(FOTO: Croatian food/ narodni.net)

26.11.2023. | 10:28 | Osijek Express
IZVOR: osijekexpress.com
Pregleda: 34150

TasteAtlas, popularni portal i vodič za lokalnu hranu diljem svijeta, objavio je listu najgorih 10 jela u Hrvatskoj. Hm. Vaš autor sa svojih 110 kilograma takvo još nije sreo, al’ ‘ajde. Ono što je ‘najgore’, od tih 10, barem 4,5 možemo pripisati našem kraju, Slavoniji i Baranji. Istina, pripremaju to i u drugim krajevima zemlje, ali nekako će te se ‘osjetiti prozvanim’ kada pročitate. Dakle, najgorih 10 je…

‘Švargl’ je na prvom mjestu, vrsta tlačenice od svinjske glave, srca, jezika, kože i obraza. Sve se to skuha i puni, uz začine, u svinjski želudac ili crijevo, kuha i preša. Odmah na drugom mjestu je ‘Kruha, masti i paprike’, što je, da se razumijemo, specijalitet.

Slijede na listi ‘stonska torta’, zatim ‘istarska supa’, a na petom mjestu opet Slavonija i Baranja, ‘krvavice’, kobasice od svinjske krvi, kože, iznutrica, riže i različitih vrsta brašna.


‘Neretvanski brudet’ je na šestom mjestu, za njim ‘imotska torta’, a onda na osmom mjestu onih ‘pola boda’, odnosno i nama Slavoncima i Baranjcima omiljeni ‘gemišt’, kako god ga još zvali, ‘deci-deci’, uglavnom piće od bijelog vina i mineralne vode.


A onda, na devetom mjestu, jedno od omljenih osječkih jela, ‘granatir’, odnosno jelo od tjestenine, luka, krumpira i mljevene paprike. Mljac! Na zadnjem, desetom mjestu je ‘mandulat’.

izvor: Osijek Express


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI