Ovo je lista najgorih hrvatskih jela, a većina ih je iz Slavonije

Granatir i švargl
(FOTO: Croatian food/ narodni.net)

26.11.2023. | 10:28 | Osijek Express
IZVOR: osijekexpress.com
Pregleda: 33896

TasteAtlas, popularni portal i vodič za lokalnu hranu diljem svijeta, objavio je listu najgorih 10 jela u Hrvatskoj. Hm. Vaš autor sa svojih 110 kilograma takvo još nije sreo, al’ ‘ajde. Ono što je ‘najgore’, od tih 10, barem 4,5 možemo pripisati našem kraju, Slavoniji i Baranji. Istina, pripremaju to i u drugim krajevima zemlje, ali nekako će te se ‘osjetiti prozvanim’ kada pročitate. Dakle, najgorih 10 je…

‘Švargl’ je na prvom mjestu, vrsta tlačenice od svinjske glave, srca, jezika, kože i obraza. Sve se to skuha i puni, uz začine, u svinjski želudac ili crijevo, kuha i preša. Odmah na drugom mjestu je ‘Kruha, masti i paprike’, što je, da se razumijemo, specijalitet.

Slijede na listi ‘stonska torta’, zatim ‘istarska supa’, a na petom mjestu opet Slavonija i Baranja, ‘krvavice’, kobasice od svinjske krvi, kože, iznutrica, riže i različitih vrsta brašna.


‘Neretvanski brudet’ je na šestom mjestu, za njim ‘imotska torta’, a onda na osmom mjestu onih ‘pola boda’, odnosno i nama Slavoncima i Baranjcima omiljeni ‘gemišt’, kako god ga još zvali, ‘deci-deci’, uglavnom piće od bijelog vina i mineralne vode.


A onda, na devetom mjestu, jedno od omljenih osječkih jela, ‘granatir’, odnosno jelo od tjestenine, luka, krumpira i mljevene paprike. Mljac! Na zadnjem, desetom mjestu je ‘mandulat’.

izvor: Osijek Express


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI