Osuđeni HDZ-ovac Lucić po treći put odgodio odlazak u zatvor. Kaže da je teško bolestan, ali eno ga s lovcima ispija žestice

30.4.2023. | 11:29

Drago Hedl
IZVOR: Telegram.hr

Pregleda: 8362

Čitatelji ocijenili:

5

VEZANO

Izaberite najvećeg uhljeba Požeštine
Osuđenom Luciću odgođen odlazak u zatvor: ʼTaman sada idem u bolnicu...ʼ
Skinuto s dnevnog reda: Snaha Franje Lucića za sada ostaje bez prava na zakup poslovnog prostora u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije
Nemaju srama: Snaha Franje Lucića dobiva pravo zakupa poslovnog prostora u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije?
Franjo Lucić osuđen za podmićivanje novinara. Bez brige, mi vas nećemo tužiti, samo nas podmitite!
Je li Franjo i Antonija ne odustaju od srednje škole u Pleternici?! Hoće li ministar Fuchs to dozvoliti?
17 milijuna kuna za ʺPleternički klanʺ ?!
Iz APPRRR-a tvrde: Tvrtka Franje Lucića ostvarila je pravo na dvije potpore, a koje iznose približno po milijun eura, svaka
SPECIJAL: Što nam to Dragan K., Antonija J. i Franjo L. podvaljuju s pleterničkim naftnim bušotinama?
Reakcija Ante Mandarića na članak Jerka Zovaka o prokazivanju i „pljuckanju“ požeško-slavonskih krokodila

FOTO: 034portal.hr

30.4.2023. | 11:29 | Drago Hedl
IZVOR: Telegram.hr
Pregleda: 8362

Čitatelji ocijenili:

5

Franjo Lucić(64) bivši dugogodišnji saborski zastupnik HDZ-a i nekadašnji predsjednik te stranke u Požeško-slavonskoj županiji, ponovno je, po treći put, odgodio odlazak u zatvor na izdržavanje jednogodišnje kazne. Sudac izvršenja Županijskog suda u Slavonskom BroduNenad Vlašić18. travnja ocijenio je kako je daljnja odgoda Lucićeva odlaska u zatvor osnovana.

Vlašić kao razlog navodi članak 61. Zakona o izvršenju kazne zatvora, pozvavši se na stavak 2. točku 1. u kojoj stoji kako se ”osuđeniku može odgoditi izvršenje zatvorske kazne zbog teške akutne bolesti ili znatnog pogoršanja postojeće kronične bolesti za čije liječenje nema uvjeta u zatvorskom sustavu”.

‘Teško bolesni’ Lucić pio žesticuLucić je, da podsjetimo, 7. lipnja 2022. pravomoćno presuđen na zatvorsku kaznu zbog pokušaja podmićivanja novinara Telegrama. Nakon što ga je Županijski sud u Osijeku 2020. osudio na godinu dana zatvora, zamijenivši to radom za opće dobro, Vrhovni sud Republike Hrvatske kaznu je preinačio smatrajući da je preblaga jer je ”prvostupanjski sud zanemario činjenicu da je Lucić počinio teško koruptivno kazneno djelo prema novinaru i grubo povrijedio članak 38. Ustava RH kojom je zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli, mada je, kao tadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru, bio dužan štititi i promicati prava građana zajamčena Ustavom”.


Prvu molbu za odgodu odlaska u zatvor Lucić je podnio 7. listopada prošle godine. Tada se, naime, pravdao kako zbog potrebe obavljanja i dovršenja neodgodivih poslova sezonskih radova ne može u zatvor pa mu je sudac Vlašić 10. listopada 2022. odgodio put u Remetinec sve do 26. siječnja ove godine. A onda se Franjo Lucić naglo razbolio pa je 19. siječnja ponovno dobio odgodu, ali ovaj put ”iz zdravstvenih razloga” i to ”temeljem prethodno pribavljenog mišljenja Zatvorske bolnice u Zagrebu”.

No, koliko je teško bio bolestan vidljivo je iz Telegramovog teksta od20. veljačeove godine kada smo objavili kako je Lucić, tjedan dana ranije, 13. veljače, bio na izbornoj skupštini Lovačkog društva Šljuka iz Pleternice, grada u kojem je u dva mandata bio gradonačelnik. Snimljen je tada u lovačkom odijelu kako s kolegama, lokalnim lovcima, ispija žesticu.

Trebao je u zatvor prošlog tjednaLucić se u zatvor trebao javiti prošle srijede 26. travnja, no osam dana prije toga podnio je novu molbu za daljnju odgodu i priložio liječničku dokumentaciju iz koje proizlazi da boluje od ”koronarne bolesti zbog kojih je nužno intenzivirati liječenje i dijagnostičke pretrage”. Lucić je priložio i narudžbu pacijenta KBC Zagreb, Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, te se na pregled trebao javiti 21. travnja.

Sucu Vlašiću to je bilo dovoljno da Luciću ponovno odgodi odlazak u zatvor, a u rješenju je napisao da Lucić mora žurno dostaviti nalaze s pregleda u KBC Zagreb kao bi se stekao ”bolji uvid u zdravstveno stanje”, te je li bolest ”takve prirode da se osuđeniku ponovno odgađa izvršenje kazne ili nije takve prirode da bi bilo potrebno liječenje izvan zatvorskog sustava”.

U svakom slučaju, Lucić će praznik rada 1. svibnja provesti na slobodi, a dobije li ponovno odgodu za tri mjeseca, to znači da u zatvor neće morati do početka kolovoza ove godine. A tada ponovno počinju sezonski radovi u poljoprivredi, pa će Lucić, kao i prvi put kad je odgodio odlazak u zatvor, opet moći podnijeti molbu za odgodu.

(Izvor: Telegram.hr)


VIŠE NA TEMU:
FRANJO LUCIĆ
BOLEST
ZAVOR
ODGODA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI