Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru stigao u goste Ogranku Matice hrvatske u Požegi

27.2.2023. | 09:59

L.K.

Pregleda: 496

VEZANO

Predstavljanje knjige dr. sc. Pere Aračića u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi
Srebrna povelja Matice hrvatske romanu ʺGrof Jankovićʺ Nade Prkačin
Učenici i učitelji OŠ Antuna Kanižlića obilježili 31. godišnjicu pada Vukovara te stradanja stanovnika Škabrnje
Paljenje lampiona i molitva članova NK ʺGraničarʺ Zagrađe te mještana povodom 31. godišnjice žrtve Vukovara I Škabrnje
Zahvala županice Jozić povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
Požeškim ulicama zasjali lampioni u čast poginulima u Vukovaru
Veliki i mali Pleterničani upalili lampione u znak sjećanja na Vukovara
Večeras tradicionalno paljenje lampiona ulicama Pleternice u čast poginulima u Vukovaru
U Pleternici održano polaganje vijenaca povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
NK Graničar organizira paljenje lampiona i sjećanje na žrtvu herojskog grada Vukovara i Škabrnje

NOVO

Spavate li u čarapama? Evo što stručnjaci kažu o tome
Zanima vas s koliko ljudi u Hrvatskoj dijelite ime i prezime? Evo kako možete provjeriti
Na popisu najboljih mesnih proizvoda na svijetu je čak šest hrvatskih!
Stari grad će sravniti pa izgraditi garažu i Tower centar
Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupij
Kreće jedno od najvećih ’čašćenja’ u povijesti Hrvatske: Ovaj mjesec redovito pratite stanje na računima, mogli biste se ugodno iznenaditi
Nakon devet mjeseci radova, most u Kusonjama otvoren za promet
GRAĐANI APELIRAJU ’Sramota je da vladajući godinama ne mogu urediti 10 metara mosta!’
Kremasta fantazija: Recept za Mileram tortu sa šumskim voćem
Učenici požeške OŠ „Dobriša Cesarić“ posjetili Dom za starije i nemoćne

FOTO: 034 portal

27.2.2023. | 09:59 | L.K.
Pregleda: 496

U petak 24. veljače 2023. godine u sklopu manifestacije Dani Matice hrvatske u Požegi, članovi Ogranka Matice hrvatske u Požegi imali su čast ugostiti predstavnike Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru, razmijeniti iskustva i dogovoriti buduću suradnju.

Imajući na umu kako je stvaranje što jače mreže suradnje među ograncima Matice hrvatske izuzetno važno, članovi Ogranka Matice hrvatske u Požegi ugostili su u prostorima Gradske knjižnice u Požegi predstavnike Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru.




Članovi Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru svojim su kolegama i zainteresiranoj javnosti predstavili plodan kulturno-znanstveni rad kao i mnogobrojne publikacije koje su izašle u nakladi ili sunakladništvu njihova Ogranka. Rad je Ogranka MH u Vukovaru predstavila gospođa Lidija Miletić, predsjednica Ogranka i ravnateljica Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Vukovaru. Gospođa je Miletić nazočnima predstavila mnogobrojne projekte, aktivnosti i događanja koja Ogranak u Vukovaru tijekom godine provodi ili u njima sudjeluje. Ogranak u Vukovaru ove godine obilježava 20. godišnjicu svojega djelovanja na što su izuzetno ponosni. Svake godine upriličuju Dane Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji tijekom listopada i studenog u koje su uključeni i ostali ogranci koji djeluju na području županije, a svake godine organiziraju i prigodno događanje uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Osobito nastoje u rad Ogranka na posredan ili neposredan način uključiti mlade, učenike osnovnih i srednjih škola, pa za njih organiziraju različite natječaje i zanimljiv kviz o zavičajnicima. Gospođa Miletić ukratko je predstavila izdanje Priča iz Vukovara Siniše Glavaševića opremljeno dječjim likovnim radovima, knjigu Naš Vukovar – Pozdrav iz Vukovara, knjigu Vukovar – Grad tisuću istina i još neka zanimljiva izdanja. Tijekom svojega izlaganja više je puta ukazala na plodnu i uspješnu suradnju njihova Ogranka i stalih kulturnih i znanstvenih institucija i udruga u lokalnoj sredini.



Predstavljanju je rada Ogranka MH u Vukovaru nazočio i Milan Paun, urednik Vukovarskoga zbornika, novinar Hrvatskoga radija Vukovar te dugogodišnji proučavatelj glagoljice (uključujući i glagoljskih natpisa u Slavoniji). Gospodin je Paun predstavio Vukovraski zbornik, objasnio način njegova nastanka i pročitao jednu iznimno zanimljivu i humorističnu pripovijetku objavljenu u Zborniku, a napisanu govorom slavonske Posavine.



Nazočnima se predstavio i gospodin Petar Elez, dopredsjednik Ogranka i ravnatelj Državnoga arhiva u Vukovaru, govoreći o svoje tri zbirke duhovne poezije izašle u nakladi Ogranka. Gospodin je Elez predstavio svoje zbirke pod nazivom Kamen srce, Da tebi hvalu kažem i Duh i voda. Pročitao je nekoliko svojih pjesama iz sve tri zbirke, od kojih posebno treba istaknuti pjesmu kojom je započeo predstavljanje, a koja je nastala kao pjesnički vrlo uspješna parafraza Cesarićeve pjesme Slap.



Predstavljanju je nazočila i gospođa Đana Marović Zeko, ravnateljica Gimnazije Vukovar i članica predsjedništva Ogranka.

Nakon službenog dijela predstavljanja rada i nakladništva Ogranka u Vukovaru uslijedio je nastavak druženja i razmjene iskustava uz prigodan skromni domjenak.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI