Održavanje automobila: Znate li koliko raste potrošnja goriva s nedovoljno napuhanim gumama?

Gume
(FOTO: Getty images)

18.11.2022. | 12:16 | revijahak.hr
IZVOR: revijahak.hr
Pregleda: 931

Koliko često provjeravate gume? Sigurno prerijetko, ako se pita Njemački autoklub (ADAC). Stručnjaci auokluba savjetuju mjerenje tlaka u gumama svaka dva tjedna. Čak i pola bara niža vrijednost od propisane mijenja vozne karakteristike automobila, npr. povećava se put kočenja, a pogoršava se i prolazak zavojima. Veći otpor kotrljanja guma znači da se troše do 0,3 l više goriva na 100 km. Zbog toga se u Europi svake godine potroši tri milijarde litara goriva više. Ako je tlak u gumama previsok, to negativno utječe na udobnost vožnje, a trošenje je također neravnomjerno.

Ispravan tlak u gumama može se pronaći na različitim mjestima:

U korisničkom priručnikuB-stupu vozačevih vrataNa naljepnici u pretincu za rukaviceNa web stranici proizvođača…– Zbog udobnosti proizvođači obično navode samo minimalni tlak. Povećanje od 0,2 bara jedva je primjetno u smislu udobnosti, ali smanjuje potrošnju goriva bez žrtvovanja sigurnosti – savjetuje ADAC-ov stručnjak Ruprecht Müller.


Tlak u gumama najbolje je izmjeriti prije vožnje ili nakon nekoliko prijeđenih kilometara. Idealna je vanjska temperatura od 20 Celzijevih stupnjeva. (IZVOR: www.revijahak.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI